Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

100 éves születésnapját ünnepli a filmgyár

A magyar Filmgyár századik születésnapját ünnepelték csütörtök este Budapesten a Róna utcában, ahol a III-as és IV-es stúdió Fábri Zoltán rendező nevét viseli ezután. Az elmúlt 100 évben az magyar álomgyár  többször cserélt  tulajdonost, nevet és címet is, de a film mindig forgott.

Kattintson bármelyik képre!

Korda Sándor 1917

októberében Corvin Filmstúdió néven ezen a telepen hozta létre a magyar filmgyártás első stúdióbázisát. Az elmúlt száz évben a telepen a történelem viszontagságai, világháborúk, tulajdonos- és névváltások, csődök és újraépítések, felújítások és modernizálások közepette egyetlenegy dolog maradt állandó, a film.

Az eseményen, amelyen a magyar filmes szakma színe-java megjelent, a felszólalók megemlékeztek az augusztus 30-án elhunyt Makk Károlyról, akinek munkásságát legendás alkotásaiból vett részletekkel idézték fel.

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta:

“csodálatos érzés itt látni a magyar filmszakma nagy öregjeit együtt a fiatalokkal, azokkal az alkotókkal, akik ma készíthetnek filmeket. Fábri óta jól tudjuk, hogy a film és az álom közel áll egymáshoz”

Andy Vajna filmügyi kormánybiztos szintén köszöntötte az ünnepség résztvevőit.

Makk Károly helyett Szabó István Oscar-díjas filmrendező mondott beszédet, megemlékezett a százéves Filmgyár és egyúttal a magyar filmgyártás legendás alakjairól: több színes történetben idézte fel az egykori nagy személyiségeket.

Egy kis történelem

Zákonyi S. Tamás, a Filmalap Mafilm Igazgatóságának vezetője a Filmgyár történetét felidézve elmondta: az 1917-ben alapított Korda-stúdiót követte a Mafilm, majd a Hunnia, és a második világháborút követően itt indult újra a filmgyártás, ami 1964-től ismét a Mafilm égisze alatt folytatódott, és tart egészen napjainkig.

Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező, az ünnepség díszvendége többek között arról beszélt, hogy nagy hatást gyakoroltak rá az 1950-es és 1960-as évek magyar filmjei

“Szeretetem a magyar film iránt továbbra is tartós”

Az ünnepségen köszöntőt mondott Balázsovits Lajos, Hegedűs D. Géza, Piros Ildikó és Kern András. Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr Törőcsik Mari üzenetét adta át a résztvevőknek.

“Fábri Zoltán a legfantasztikusabb magyar filmrendező zseni, illetve polihisztor, mert volt színész, színházi rendező és díszlettervező is”

– mondta András Ferenc filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Film- és Fotóművészeti tagozatának rendes tagja.

Az ünnepi hangulat édes ízébe azért némi keserűség is vegyült, hiszen néhány kortárs alkotó távollétével tüntetett a Vajna féle filmgyártás és támogatási módszer ellen, de az is lehet, hogy meg sem hívták  őket.

Kapcsolódó cikkünk

Látta már az Oscar-díjas magyar rövidfilmet? Itt megnézheti

 

Szólj hozzá