Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

11 veszélyforrás a gluténmentes diétában

Mindig figyelned kell, ha gluténmentes diétát kell tartanod:  legyél alapos és körültekintő, hiszen a lisztérzékenység egyetlen kezelési módja az élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta! Néha olyan dolgok is okozhatnak bajt, amiről nem is gondolnád! 11 veszélyforrást mutatunk be, amire a gm diétában különösen figyelned kell!

11 veszélyforrás a gluténmentes diétában A kép forrása: internet
Néha olyan dolgok is okozhatnak bajt, amiről nem is gondolnád!

11 veszélyforrás a gluténmentes diétában:

1. Előfordulhat olyan,  hogy maga a termék gluténmentes, viszont olyan termékek előállítása is történik a gyárban, melyek már glutént tartalmaznak. Ebben az esetben kötelesek feltüntetni a  címkén, csomagoláson, hogy a nyomokban glutént tartalmazhat a termék. Az ilyen termékekkel érdemes óvatosnak lenni.

2. A legtöbb húskészítmény gluténmentes, de előfordulhatnak olyan termékek is, amelyek valamilyen gluténtartalmú  alapanyag hozzáadásával készültek. Találkoztunk már előre kimért és csomagolt mélyhűtött darált hússal, mely búzakeményítőt tartalmazott. Tehát a feldolgozott húsokkal is érdemes vigyázni!

3. Vigyázni kell a pácokkal, az instant kávé-, kakaó- és teaporokkal, tejdesszertekkel, gyümölcsjoghurtokkal, pudingokkal, túrókrémekkel, konzervekkel, májkrémekkel, hurkával, ételízesítőkkel, fagylaltokkal, speciális cukrokkal, például befőző cukrokkal, sütőporral, rostos gyümölcslevekkel, mivel tartalmazhatnak glutént!

Mindig figyelni kell, legyél alapos és körültekintő,

hiszen a lisztérzékenység, cöliákia egyetlen kezelési módja

az élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta!

4. Gyógyszerekben, vitaminkészítményekben, de még  szájfényekben és egyéb kozmetikumokban is lehet glutén.

5. Fontos, hogy az élelmiszerekbe a tárolás vagy az elkészítés, csomagolás során se kerüljön glutén! A száraz hüvelyesek, a különböző magvak stb. csomagolása során keresztszennyeződés (kontamináció) fordulhat elő. Csak biztosan gluténmentes terméket vásároljunk. Ugyanez a helyzet a különböző őrleményekkel is.

6. Előfordul, hogy a gluténtartalmú és a gluténmentes termékek betakarítása, tárolása, őrlése, csomagolása nem különül el teljesen egymástól. Tehát hiába gluténmentes egy adott mag, ha ugyanott őrlik lisztté, ahol a búzát.

7. A bio termékek nem biztos, hogy gluténmentesek!

8. A  GMO-mentes nem ugyanaz, mint a GM, azaz a gluténmentes rövidítése. A GMO-mentes tartalmazhat glutént. A GMO Gén Manipulált Összetevőt jelent.

9. A katolikusoknak problémát okozhat az áldozáshoz használt ostya gluténtartalma. Jó hír, hogy már  lehet kapni gm változatban is. Reformátusoknál a “mentes” kenyér használata a megoldás. Fontos, hogy mindkét esetben a  szertartást végző plébánossal, lelkésszel a keresztszennyeződés elkerülése érdekében egyeztetni kell, jó előre.

Ez is érdekelhet: 44 durva tünet, mely lisztérzékenységre utalhat

10. Ha étterembe mész, legyél körültekintő. Érdeklődj a fórumokon, interneten hol tudják biztosítani a gluténmentes ételt és mindenképpen vedd fel a kapcsolatot a kiszemelt étteremmel is, magyarázd el mit is szeretnél pontosan és hívd fel a figyelmet a keresztszennyeződés lehetőségére is. A tárolás, elkészítés folyamata is fontos. Efelől is érdeklődj. Illetve hangsúlyozd ki, hogy a gm ételt teljesen külön kezeljék és készítsék, teljesen tiszta, allergén mentes eszközökkel és  helyen.

11. A gluténmentes diétában az a legfontosabb és a legbiztosabb, ha címkét, az összetevőket  mindig elolvassuk! Még a jól bevált és használt termékek esetén is, hiszen az összetevőt a gyártó bármikor megváltoztathatja!!!

 

A cöliákia, azaz a lisztérzékenység, vagy glutén-érzékenység az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Okozója: a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin. Lisztérzékenység esetén a glutén fogyasztása során sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz.

gm=gluténmentes

Szólj hozzá