Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Mit csinálna, ha Somogy megye eltűnne a térképről? – Volt, nincs jéghegy

Feltehetően július 10. és 12-e között egy közel 6000 négyzet kilométer területű jégtábla szakadt le az Antarktisz Graham-föld nevű részéről,  a jéghegy, ami durván akkora  mint Somogy megye most már a Weddel-tengeren olvadozik.

A NASA szeme előtt

A kutatók 2006 óta figyelték és vizsgálták a törés vonalát, melynek növekvését a NASA is rögzítette. Az évek során a törés 160 km hosszúra nőtt, majd a napokban vált le véglegesen a Larsen C-nek keresztelt selfjégről.

Kelly Brunt, a NASA glaciológusa szerint igazán tanulságos lesz, hogy milyen változásokat fog hozni a környezetben a most leszakadt jéghegy a jövőben.

Vajon az egész jégtömb meg fog gyengülni? Vagy talán teljesen eltűnik, mint a szomszédjai, a Larsen A és B? A jégtömb mögötti gleccserek felgyorsulnak, és hozzájárulnak majd a tengerszint emelkedéshez? Vagy csupán egy normális leválásról van szó?

Előzmények

A Larsen C testvérei, az A és B, 1995-ben és 2002-ben szakadtak le teljes területükkel Graham-föld szomszédos részeiről.

A Larsen C selfjég és a most levált jégtömb állapotát a Projekt Midas kutatási program évek óta rögzítette. A projekt vezető kutatója, Adrian Luckman szerint a most leszakadt jégtömb az eddigi egyik legnagyobb, nehéz megjósolni, hogy milyen következményei lesznek. Valószínűleg idővel az egész seljfjég darabokra fog hullani, és lassanként beleolvad a környező vizekbe.

Szólj hozzá