Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Nincs kegyelem! – 2017-ben több mint ezer angol diákot büntettek meg

Mióta világ a világ és dolgozatot írunk, vagy vizsgázunk, mindig is próbálkoztak a diákok puskázással. A technika fejlődése újabb és újabb lehetőségeket biztosít és a diákok egyre kreatívabbak. Mégis 2017-ben több mint ezer angol diákot büntettek meg…

...

Nincs kegyelem! – 2017-ben több mint ezer angol diákot büntettek meg
Néhány esetben a vizsgakérdések előre kiszivárogtak (forrás: pixabay)

A diákok próbálkoztak…

2018 első napjaiban nyilvánosságra hozták egy felmérés eredményét. Eszerint Angliában az előző évben a középszintű és az emelt szintű vizsgákon több mint 1000 diákot büntettek meg puskázás vagy puskázási kísérlet miatt.  Ez a korábbi évekhez képest kb. 25%-os növekedést jelent. Az emelkedés elsősorban a mobileszközök tiltott használatából adódik. Az érintett tantárgyak közül a matematika és az informatika emelkedik ki.

A tanárok sem kivételek

Az eredmények még elkeserítőbbek, ha azt vesszük figyelembe, hogy a szabálytalanságokban részt vállaló iskolai személyzet száma is több mint duplájára nőtt 2016-17-ben.

Meg nem engedett eszközök

Az Ofqual (a vizsgák szervezéséért felelős intézmény Angliában) szerint a szabálytalanságok között a leggyakoribb kategória a nem megengedett eszközök használata volt. A legtöbb esetben ez a mobiltelefonok és más elektronikus cikkek engedély nélküli használatát jelentette. A büntetéssel sújtott diákok több mint 50%-a használt engedély nélkül bizonyos eszközöket, ezen belül 8%-uk mobiltelefont. A másik fő kategória a plagizálás volt, ami az esetek 17%-át tette ki.

Nincs kegyelem! – 2017-ben több mint ezer angol diákot büntettek meg
Vizsgázókra várva... (forrás: pixabay)

Magasabb arányban büntettek az idén, mégsem olyan súlyos a helyzet

Az Ofqual a csalások számának növekedése ellenére is megnyugtatja a közvéleményt.  Mindezek ellenére Angliában továbbra is viszonylag alacsony a csalások száma. Összesen 2715 büntetés született 2585 diák vizsgájával kapcsolatban. Ez összességében a vizsgázók mindössze 0,015 %-a. Ha figyelembe vesszük, hogy az adatok 18 millió diák vizsgájára vonatkozik, ezek az eredmények szinte elhanyagolhatók.

Büntetések

A legtöbb esetben a csaló diák eredményét lerontották, vagy egyszeri figyelmeztetést kapott. 490 diák vizsgáját függesztették fel. A csalásban részt vevő iskolai személyzet ügye ennél sokkal bonyolultabb. A 2016-os 360 esetről 2017-ben 895-re rúgott az olyan csalások száma, melyeket az iskolai vagy az egyéb vizsgát szervező intézmény személyzete követett el. Ezekben az esetekben a csalásban részt vevők hivatalos írásbeli megrovásban részesültek. 185 pedagógust továbbképzésre köteleztek, 90 főt pedig ideiglenesen eltiltottak a vizsgáztatástól. Ellenük a vád: segítséget nyújtottak a vizsgázóknak. A fenti adatok ismeretében érdekes megjegyezni, a szabálytalanságot elkövető intézmények száma csökkent a vizsgált időszakban.

Mi a teendő?

Az említett eredmények a vizsgaszervezőknek is iránymutatással szolgálnak. Például, mivel az informatika vizsgán tapasztalták a legnagyobb mértékben a plagizálást, nagy valószínűséggel átdolgozzák a vizsgakövetelményeket. Felül kell vizsgálni a vizsgaanyagok titkosságát is. Az elmúlt években ugyanis több vizsgatárgyból, de elsősorban informatikából kiszivárgott a vizsgafeladat a vizsgák megkezdése előtt.

Még a legpatinásabb iskola is…

Ki gondolná, hogy az ország legpatinásabb iskolája, Eton is botrányba keveredik. A cikkben szereplő adatok nem tartalmazzák a tavalyi botrányban érintetteket. Tavaly a Guardian felgöngyölített egy csalás-sorozatot, melynek keretében az emelt szintű vizsgával egyenértékű, ún. Pre-U vizsgákon történtek csalások. (Az adatok azért nem szerepelnek a statisztikában, mert ez nem az Ofqual, hanem Cambridge által szervezett vizsga).

Nincs kegyelem! – 2017-ben több mint ezer angol diákot büntettek meg
Néhány tantárgy esetében tervezik a vizsgák felülvizsgálatát (forrás. pixabay)

Szólj hozzá