Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kívánságlista 2018-ra –avagy rendhagyó újévi üdvözlet

Új esztendő reggelén (vagy délelőttjén, esetleg delén) nehezen látjuk még világunkat. A szilveszter éjjeli buli hangjai mellett már ott kavarognak a fejünkben a szokásos év eleji fogadalmak. A sablonos, vagy vicces jókívánságok. De mit kívánjuk egymásnak 2018-ra, a most beköszöntött új évre?  

Kívánságlista 2018-ra –avagy rendhagyó újévi üdvözlet
Boldog Új Esztendőt 2018-ra! (forrás: sigmasatoshi.us/Twitter)

Angliai magyarok, nektek mit?

Nyilván boldogulást, jó, kiegyensúlyozott életet, kemény munkáért kemény fontokat! Még decemberben jelentette be a brit kormány, hogy emeli a minimál órabért, és csökkenti a fűtés költségét (Ez nem rezsicsökkentés? Ja nem! Annak más az értelme…). Hiszen mindenki egy jobb, kiszámíthatóbb élet reményében hagyta ott a szülőföldjét, azért, mert otthon nem tudott boldogulni. Ha tehát már „idegenben” kell lenni, akkor az érje is meg!

Állandó számháború megy arról, mennyi magyar is él Nagy-Britannia-szerte. Mást mond a magyar, és mást a brit kormány. Más számot ír meg a magyar sajtó, és mást a brit lapok. A Facebook-csoportokban is eltérő hivatkozással, más-más adatokat lehet olvasni. De legyen bárhogy is, sokan vagytok kint, többen, mint kellene. És még nagyon sokan állnak már sorban egy képzeletbeli küszöb előtt, vagy még csak merengve nézik azt, hogy beálljanak-e a sorba.

Amikor kimentetek tervekkel, álmokkal, igényekkel, sok volt az ismeretlen. De sok nehézséget le tudtatok gyűrni. Egyre viszont nem számított senki. Arra, amire a britek (most már) többsége sem számított, arra a bizonyos Brexitre! Ez azért sok dolgot áthúzott, vagy legalábbis zárójelbe tett. Bízzunk abban, és kívánjuk azt, hogy bármi is legyen ennek a folyamatnak a vége, a már kint élő magyarok jól jönnek ki belőle! Ezt a jelenlegi brit kormány már minden lehető módon megígérte! Hát hinni kell benne, és talán egy kicsit előre menekülni. Bebiztosítani azt, amit be lehet biztosítani.

Hát legyen meg az álmotok! Ha az, hogy végleg brit földön maradtok, ha az, hogy egy idő után hazajöttök! Legyen mindenkinek a 2018 olyan év, amilyet csak szeretne magának, és családjának!

És a derék briteknek?

Valahol ugyanazt, mi mást? No, némi különbséggel! Ugyanis egy cipőben jár mindenki, mert a „Nagy Ismeretlen”, az EU-ból való kilépés, az ő egyenletükben is benne van. Az ő üzleteit, költségeit, megélhetését, nyaralását is befolyásolja a Brexit. De talán így jobban átérzik a náluk, velük élő magyarok, lengyelek, csehek, és megannyi más náció problémáját. Talán toleránsabbak, megértőbbek lesznek velük szemben. Talán alábbhagy az idegengyűlölet, a „migránsozás”.

Van nekik ott a saját szülőföldjükön is éppen elég bajuk. Az osztálykülönbségek, az uniós kilépéssel megosztott társadalmuk, az árak, a bérek. A szegények szegényebbek, a gazdagok még gazdagabbak. A középosztály vészesen fogy. Ugyan az igazi vízválasztó a jövő év lesz, 2019, de higgyük el, nagy, de nagyon hamar itt lesz!

Erre az évre, 2018-ra tehát kívánok nekik olyan kormányt, ami meghallja a hangjukat (nem csak egyesekét). Olyan gazdasági környezetet, ami lehetővé teszi a nyugodt felkészülést az EU elhagyása következtében beálló helyzetre. Szerető családokat, békességet. Egyszóval: minden jót, és sok szerencsét!

És magunknak?

Hát csupa jót! Hogy legyenek jó hírek, amiket megírhatunk. Hogy olyan dolgok történjenek, amit kielemezve csak kedvező következtetésre juthatunk. Hogy ne kelljen vérről, halálról, terrortámadásról írni. Hogy ne kelljen olyan képeket keresni egy cikkhez, ami kirekesztésről, gyűlöletről, megkülönböztetésről szól.

Legyen az a gondunk, hogy miről írjunk nektek! Hogy keresnünk kelljen a témát azért, mert semmi rossz dolog nem történik. Hogy ennek ellenére tudjunk érdekeseket írni azért, hogy minél többen továbbra is olvassátok a cikkeinket, és legyen bennük minél több örömötök!

Hát ezzel kívánunk boldog új évet, Anglia!

Kívánságlista 2018-ra –avagy rendhagyó újévi üdvözlet
(forrás: Facebokk/MAA)

...

Szólj hozzá