Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Szuper év lesz 2018 – Idén több pénz lesz az oktatásra, folytatódnak az iskolafejlesztések

Palkovics László, államtitkár csütörtökön beszélt a 2018-ra vonatkozó tervekről. Eszerint minden nagyon szép lesz, minden nagyon jó lesz és mindennel meg leszünk elégedve. Ha mással nem is, az oktatás színvonalának javulásával biztosan, ugyanis több pénz jut majd az oktatásra…

...

Szuper év lesz 2018 - Idén több pénz lesz az oktatásra, folytatódnak az iskolafejlesztések.
Valahogy a pedagógusok más eredményre jutnak (forrás: pixabay)

Újabb javító intézkedések 2018-ban

A  korábbi évekkel összehasonlítva 2018-ban több pénz jut majd az oktatásra, elsősorban az oktatás színvonalának emeléséhez szükséges eszközök megvásárlására. Palkovics László az MTI-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, a 2013 és 2017 között végrehajtott pedagógus béremelésnek köszönhetően a pedagógusok is nagyobb anyagi megbecsülésben kezdhetik az új évet. Mára átlagosan 50 százalékkal emelkedett a bérük.

Nézzük a számokat!

Palkovics államtitkár úr ismertetése szerint 2018-ban 572 milliárd forinttal több jut oktatásra, mint a baloldal által utoljára benyújtott 2010-es költségvetésben. Tavalyhoz képest pedig több mint 130 milliárd forinttal több jut az oktatás fejlesztésére. Ezzel eléri a 2000 milliárd forintot a teljes oktatási rendszerre fordított éves támogatási összeg.

Majd hozzátette: tovább folytatódnak az iskolafejlesztések. 2018-ban 126 milliárd forint összegben mintegy 540 iskolában valósulnak meg fejlesztések. Emellett több mint 16 milliárd forint értékben épülnek új tornatermek, tanuszodák és tantermek. Így a közeljövőben lezáruló 82 beruházáson felül további 75 településen indulhat ilyen fejlesztés.

További mintegy 53 milliárd forint értékű iskola- és óvodafejlesztés valósul meg a megyeszékhelyeken a Modern városok program keretében. Jelentős eszközvásárlások is segítik a pedagógusok munkáját. A Klebelsberg Központ 14 ezer számítógépet, ugyanennyi monitort, 6 ezer laptopot és 7 ezer projektort vásárolt az iskolák számára – sorolta. Tavasszal várhatóan további 70 ezer informatikai eszközt adnak az iskoláknak. Közte például csaknem 46 ezer tanári és tantermi laptopot, 24 ezer tanulói tabletet és 800 tárolószekrényt, továbbá 8 ezer tantermi megjelenítő eszközt.

Szuper év lesz 2018 - Idén több pénz lesz az oktatásra, folytatódnak az iskolafejlesztések.
Palkovics László szerint az idei év minden eddiginél jobb lesz (forrás: flickr.com)

A pedagógusok is többet vihetnek haza

Az államtitkár jelezte: a pedagógusok is nagyobb anyagi megbecsüléssel nézhetnek az újév elé, hiszen a 2013 és 2017 között végrehajtott pedagógusbér-emelésnek köszönhetően mára átlagosan 50 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, legutóbb tavaly ősszel. Erre a célra eddig 350 milliárd forintot fordítottak – közölte. Kifejtve, hogy egy pályakezdő – egyetemi végzettséggel rendelkező – pedagógus öt éve 130 ezer forintot keresett, tavaly szeptembertől már 203 ezer forintot visz haza, ami 73 ezer forinttal magasabb összeg. Egy 20 éve dolgozó – egyetemi végzettséggel rendelkező – pedagógus a béremelés előtt 173 ezer forintot keresett, míg tavaly szeptembertől csaknem a dupláját, 335 ezer forintot vihet haza.

Már nem igaz, hogy a fiatalok számára nem vonzó a pedagógus-pálya

A jelentős béremelésnek és a kiszámítható életpályának köszönhetőn egyre több fiatal látja kiszámíthatónak, vonzónak a pedagógusi pályát, 30 százalékkal nőtt a pedagógusképzésre jelentkező fiatalok száma. Palkovics László hangsúlyozta: az idei többletforrás a köznevelés területén valamennyi fenntartó számára biztosítja a béremelésekből és pedagógus életpálya bevezetéséből fakadó kiadásokat. Úgy mint az első ingyenes nyelvvizsga finanszírozásának hátterét, megnöveli az állami intézmények és táborhelyek felújítására rendelkezésre álló összegeket. A felsőoktatás területén pedig a januári újabb 5 százalékos illetményemelés fedezetén túl további 15 milliárd forinttal növeli a költségvetési forrásból kutatás-fejlesztés céljára rendelkezésre álló tételek nagyságát.

Elkaszálták a kezdeményezést – a Fidesz nem engedi, hogy a TAO az oktatásba és az egészségügybe is áramoljon. A sport mindenek felett.
Nem mindegy, hova vándorol a pénz (forrás: internet)

Valaki így számol, valaki úgy…

A nyilatkozat megjelenése után a közösségi oldalakon rövid időn belül megjelentek az első reakciók. Az oktatási rendszer irányítóinak a számológépe és a fizetési kimutatások valahogy mást mutatnak, mint a pedagógusok számláján megjelenő összegek. Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy korábban a pedagógusok bérének alapja a minimálbér, pontosabban annak megfelelő szorzata… Aztán egy hirtelen vágással az indexálást megszüntették és ugyan a minimálbér 2018-ban 138000 forint, a pedagógusok fizetését még mindig a 2014-ben érvényben lévő 101 500 forinttal kalkulálják.

A PDSZ számításai szerint egy pályakezdő esetében a különbség akár 87000 forintnál is több lehet, ami éves szinten 1 millió forintos bevétel-kiesést eredményez számukra. A PDSZ ezért már többször tiltakozott és követelte a pedagógusok bérének felülvizsgálatát, mert mint mondják: „négy év alatt a szakmunkás minimálbér másfélszeresére nőtt, ha ez folytatódik, akkor a tanárok négy év múlva már csak a szakmunkásbér 89%-át kapják kézhez.”

A Pedagóguskar javaslatokkal állt elő

Visszaállítanák a minimálbérhez igazított bértáblát, cafetériával motiválnák a pedagógusokat. A béremelés utolsó részletét mindenkinek, határozatlan időre megadnák – így változtatna a pedagógusok bérezésén a Nemzeti Pedagóguskar (NPK). A Pedagóguskar közleményében kijelenti, hogy a bérek a korábbiaknál tényleg magasabbak, de még mindig nem érik el azt a szintet, ami a pályát a fiatalok körében valóban népszerűvé tenné. Ezért konkrét javaslatokkal álltak elő, melyeket hét pontban fogalmaztak meg. A javaslatok ITT olvashatók.

Szuper év lesz 2018 - Idén több pénz lesz az oktatásra, folytatódnak az iskolafejlesztések.
A NPK pontokba foglalta javaslatait (forrás: NPK)

Szólj hozzá