Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

40 milliós fizetést akarsz? Legyél Orbán Viktor haverja!

Garancsi Istvánnak, azaz Orbán jóbarátjának  kezében vannak az elektronikus pénztárgépek, ugyanis az ő cége, a Mobil Adat Kft. biztosítja a vállalkozások, voltok és a NAV közötti adatkapcsolatot lehetővé tevő kártyákat.

Véletlenek tömkelege

A kártya működtetése úgynevezett ,,hatósági áras”, a kormány minden évben decemberben dönthet, hogy felülvizsgálja-e ezt az árat vagy nem. 2017 decemberében nem történt ilyen döntéshozatal. A jelenlegi 2500 forintos havidíjból Garancsi István Mobil Adat Kft.-je hatalmas nagy profithoz jut. A cég árbevétele már röviddel az adóhatósághoz bekötött pénztárgépes rendszer kialakítása után, 2015-ben elérte 2 milliárd forintot, 2016-ban pedig már jelentősen meg is haladta azt. Teljesen véletlen, ugye?

40 milliós fizetést akarsz? Legyél Orbán Viktor haverja!
40 milliós fizetést akarsz? Legyél Orbán Viktor haverja!

Hogy is van ez az árazás?

Az árat egyébként elméletileg az adópolitikáért felelős miniszter állapítja meg, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság valamint a szolgáltatók véleményének kikérésével, a jogszabály alapján. Ettől függetlenül Varga Mihály nem biztos hogy így számolta ki az online pénztárgépekre kirótt díjat, ugyanis annyira jól sikerült, hogy Granacsiék 76 millió forint társasági adó mellett 553 millió forintot tudtak produkálni tiszta haszonként. Orbán Viktor barátja szinte a teljes hasznot ki is vette a cégből, két tulajdonostársával együtt 530 millió forintnyi osztalékot szavaztak meg maguknak. Garancsi István egymaga 477 millió forint tett zsebre. Ez olyan, mintha havonta 40 millió forintos fizetést kapott volna a cégtől. Hát igen, ilyen ez a balkáni politika.

Érdekességek Garancsi körül

A cégnyilvántartás adatai szerint egyébként Garancsiék mindössze 7 alkalmazottal képesek „ellátni” a hazai vállalkozások több mint felét jelentő százezres ügyfélkört. Ez is elég érdekes adat. De már inkább elrejtőzne: Garancsi István neve a tavasszal nyilvánosságra kerülő 2017-es üzleti eredményeknél már nem szerepel majd az osztalékosok listáján. Még tavaly októberben az egyik vagyonkezelő cégét, a Shoal Zrt.-t iktatta be maga helyett a Mobil Adat 90 százalékos többségi tulajdonosi posztjára.

A nagyvállalkozó haveroknak kijár a 40 milliós fizu havonta

Garancsi emellett tulajdonos a Videoton focicsapatában és az ország legnagyobb ingatlan-beruházásait építő Market Zrt.-ben is, nemrég pedig egy jó nagy OTP-hitel segítségével megvásárolta az ország legnagyobb biztonsági és pénzszállító cégét is a dán G4S-től, így ők fogják mostantól kezelni a készpénz-állományunkat is. Egészen pontosan a jövőben az ő cégeik fogják feltölteni a bankfiókokat, bankautomatákat, kiszállítani a nyugdíjakat, és összeszedik, majd feldolgozzák azt az elképesztő mennyiségű készpénzt, amit a magyarok elköltenek a boltokban. Garancsiék nyerték egyébként a vizes-vb egész infrastrukturújának építését is, a Market Építő Zrt. Nevezetű cégükkel is.

Na de ki is az a Garancsi István?

Sokan azt mondják Garancsi Orbán új Simicskája. Ugyanolyan puritán is: matracon alszik, semmit nem szeret úgy, mint a természetjárást, kedves, közvetlen, aztán kiabál, de képtelen volt megtanulni egy nyelvet. Olyan gyorsan gondolkodik, hogy ettől furcsán beszél.

Bajszos, szívós, falusi fiúként kezdte meg a Pécsi Tudományegyetem közgazdász-képzését 1985-ben Garancsi István – írta róla még néhány évvel ezelőtt a Figyelő. Mindent azonnal akar, hisz benne, hogy ez sikerének a titka. Állandóan fel van pörögve, nagyon képben kell lenn a történésekkel, csak akkor érted a leveleit.

Érdekes figura tehát Orbán egyik nagyvállalkozó barátja, akinek negyvenmillós fizetés jár, hiszen ugye így működik a balkáni politika.

De hát nem kell meglepődnünk, hozzászokhattunk már… ilyen ez. De ezen tudunk változtatni, csak áprilisban el kell menni szépen szavazni, és minél több ember buzdítani, hogy tegyenek ők is így.

...

Szólj hozzá