Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A bobby és az ő mentális világa

Stresszes világban élünk. A mentális terhelés óriási, legfőképp egy-egy foglalkozás esetében. Különösen ilyen a rendőri szakma. Pedig nagyon nem mindegy, milyenek a rendőreink. Tudják, mint az ideális társadalomban…

A bobby és az ő mentális világa
Angol rendőrök (forrás: wikimedia.org)

Bezzeg a bobbyk

Szóval a közmondásos paradicsomi állapot egy társadalomban akkor áll be, ha angolok a rendőrök, franciák a szakácsok, németek a mérnökök, olaszok a szeretők, és az egészet a svájciak szervezik. Anélkül, hogy a nációk boncolgatásába belemennék, a hangsúly az angol rendőrökön van.

A brit rendőr nemzetközi elégedettségi indexe mindig is magas volt. A szűkebb értelemben vett londoni rendőr, a bobby képe a „jó rendőr” megfelelője szinte bárhol a világban. Nyilvánvaló, hogy ez a népszerűség nem jött automatikusan. Hosszú évtizedek gyakorlata mellett egy erőteljes, a közösségi hálón a mai napig is tetten érhető aktív propaganda eredménye. A népszerűség persze erősen szelektív: a szabályt szegők, a bűnözők nem biztos, hogy osztoznak e feltétlen pozitivitáson. Ámbár… ha a hivatalos eljárás során is a nevezetes fair-play szabályait használják, talán még ők is.

Ismerősek (sajnos) mindannyiunk számára azok a képek, melyek a westminsteri, a london-hídi, és más terrorista merényletek helyszínén készültek. Mindegyiken látni az angol rendőrök helytállását. Aki követi a közösségi hálót, láthatta, hogy üzenetek ezreiben köszönik meg a britek a rendőreik helytállását, kitartásra és erőre buzdító mondatokat, képeket küldenek nekik.

A bobby és az ő mentális világa
Vilmos, cambridge-i herceg (forrás: twitter.com/PoliceChiefs)

Fontos a mentális egészség!

Mindennek most az adja az aktualitását, hogy szeptember 5-én tartották Londonban az Országos Mentális Egészségügyi és Rendészeti Konferenciát. A rendezvényre ellátogatott, és felszólalt Vilmos cambridge-i herceg is.

Ismeretes, hogy Őfelsége kiemelt figyelmet fordít a mentális problémákkal élőkre. Több olyan szervezet és program támogatója, mely a mentális betegségekkel küzdőkkel foglalkozik.

Általában a rendőrség csak egy szörnyű tragédia, vagy súlyos atrocitás esetén kap kiemelt figyelmet. Pedig nap, mint nap találkoznak olyan esetekkel, amelyek jelentős mentális nyomást eredményezhetnek. Széthullott családok, alkohol, drog, súlyos sérülések és megannyi emberi nyomorúság mellett kell a törvényes rendet fenntartani, és biztosítani békés, rendezett társadalom működését.

Vilmos herceg leszögezte: utazásai során soha, sehol nem találkozott olyan magas rendőrségi kultúrával, mint amely az angol rendőrt jellemzi. A diszkréció, a magas szakmai hozzáértés mellett a humorérzék és a józan ész az, ami véleménye szerint meghatározza a brit rendőrt.

Nyilván van ebben nem kevés egészséges elfogultság is, de tény, hogy a rendőr fizikai és szellemi igénybevétele nagyon magas fokú. Egy-egy komoly szituáció után a feszültség csak nehezen, hosszú idő múlva oldódik, és ez bizony nyomot hagy.

Egy nemrégiben készült rendőrségi felmérés szerint a rendőrtisztek leginkább a mentális megbetegedéstől tartanak, és azoktól a reakcióktól, amit ez kiváltana felettesükből, kollégáikból. A válaszadók kétharmada munkába ment annak ellenére, hogy komoly aggályuk volt a mentális állapotukat illetően.

A cambridge-i herceg párhuzamot vont a rendőrök, és más sürgősségi szolgálatot ellátók mentális terhelése között. Felelevenítette azokat az eseteket, melyeket saját maga élt át, mint mentőhelikopter pilóta. Elmondása szerint legjobban az öngyilkosságok rázták meg. Ez a legfőbb halálok az angol fiatal férfiak körében, megelőzve a közlekedési baleseteket, bűncselekmények áldozatait, de még a daganatos megbetegedéseket is.

A rendőröknek, és a sürgősségi szolgálatok tagjainak éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a mentális terhelés kezelésére.  A most megrendezett országos konferencia mellett, Angliában számos helyi, regionális program, kezdeményezés nyújt ebben segítséget.

És nálunk?

Mondhatom, hogy a téma nálunk, magyaroknál is megérne egy misét. Különös szerencse (maradjunk ennél), hogy minket a terrorcselekmények elkerültek, de a magyar rendőrnek is helyt kell állnia ugyanolyan „hétköznapi” helyzetekben, mint angol kollégáiknak.

Vannak nálunk is persze munkahelyi pszichológusok, de hát igen kevesen keresik fel őket segítséget kérve. Szerintem mindenki számára érthető okokból.

A jó példa viszont lehetne ragadósabb, és talán hazánkban is lehetne olyan mentális segítő-ellátó rendszer, mint Angliában. Ha már a fizetés nem olyan (uniós)…

A bobby és az ő mentális világa
Lovasjárőr a Tower-hídon (forrás: szerző)

Szólj hozzá