Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A Brexit vette az akadályt: a 27-ek továbbengedték a kilépési tárgyalásokat

Tovább lehet lépni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló egyeztetések második szakaszára. Így döntöttek az EU bennmaradó 27 tagállama a december 15-i csúcstalálkozójukon. Brexit: next stage!

...

A Brexit vette az akadályt: a 27-ek továbbengedték a kilépési tárgyalásokat
Ülésezik az EU csúcstalálkozó Brüsszelben (forrás: europa.eu/video)

Tusk gratulált

A távozás legfontosabb feltételeiről ugyanis megfelelő előrelépés történt a felek között. Ezt mondták ki pénteki brüsszeli találkozójukon a brit kilépés után bennmaradó tagállamok vezetői.

A döntésről Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke számolt be a Twitteren, üzenetében egyúttal gratulálva Theresa May, brit kormányfőnek.

A bejelentés nem okozott meglepetést Brüsszelben, a szakértők egyöntetűen úgy vélték, hogy ezúttal meglesz a jóváhagyás. A héten az Európai Parlament nagy többséggel fogadta el a tárgyalások folytatásáról szóló ajánlását.

A Bizottság december 20-áig ajánlatot tesz, hogy milyen irányvonalak mentén tárgyaljon az EU a válás részleteit tisztázó második fázisban. Ez elsősorban a kereskedelemről fog szólni. Legfőképp arról, hogy milyen feltételekkel férhetnek hozzá a britek az uniós piacokhoz – és viszont. Az első feladat a kilépés utáni átmeneti időszak rendezése lesz.

A tárgyalások irányelveiről a márciusi EU-csúcson döntenek a tagállamok.

Theresa May nem dőlhet hátra

A brit miniszterelnöknek nem lesz könnyű dolga, miután hazatér Londonba. A brüsszeli zöld lámpa nyilvánvalóan siker számára, de a Westminsterben koránt sincs ilyen bizakodó hangulat.

Első sorában a saját kormánypártja soraiban ülőket kell meggyőznie a kilépési politikája helyességéről. Ez sem lesz könnyű, hiszen éppen a brüsszeli utazása előtti napon a konzervatív képviselők “átszavazásával” bukott el egy kormánypárti indítvány az Alsóházban.

Nem csak saját pártjával, és a parlamenti ellenzékkel kell elfogadtatnia a kilépési elképzeléseit, hanem az üzleti világgal, és a brit közvéleménnyel is. Ez pedig talán nehezebb lesz, mint az eddigiek. Az uniós piachoz való hozzáférés mikéntje nem csak az üzleti élet, hanem a teljes brit gazdaság alapvető kérdése.

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.

Szólj hozzá