Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A fizikusok – Dürrenmatt drámája a Spirit Színházban

Nagyon is aktuális Friedrich Dürrenmatt 1962-ben írt drámája a tudományos felfedezésekről és azok csődjéről – Ungvári Tamás fordításában. A kérdés az, hogy a modern kor felfedezései szolgálják-e az emberiséget vagy nem. Ezt nemcsak Dürrenmatt nem tudta, hanem manapság mi sem. A nagyszerű drámát már korábban is láthatták az éltesebb nézők, de ideje volt újra elővenni.

A fizikusok – Dürrenmatt drámája a Spirit Színházban

Híres fizikusok, illetve magukat annak képzelők a múlt árnyai mögé bújnak, majd óriási felelősségük elöl elmegyógyintézetbe vonulnak.

Newton, Einstein és Möbius a szabad alkotás reményében megy a zárt intézetbe, minthogy a hatalomnak kiszolgáltassa felfedezéseit – az emberiség védelmében. De a sunyi hatalom így is követi őket. Lassanként kiderül, hogy egymást is figyelik, mindegyikük valamilyen szervezet ügynöke. Nem beszélve az ápolónőkről és az intézetet vezető, nem „egészen komplett”, kerekesszékes doktorkisasszonyról. Egyikük sötétebb figura, mint a másik. A tudósok azt hiszik, itt szabadabbak, mint a bolondokházán kívül.

Amikor a fogva tartottak egyenként meggyilkolják az ápolónőiket, a rendőrség nyomozásba kezd. Az igazgató doktorkisasszony persze felmenti őket, hiszen a világban sokkal több a gyilkos, mint az intézetben. Mai világunkban szintén kérdés, melyik primitív vezér nyomja meg először a pusztító atomtámadás gombját az asztalán. Dürrenmatt soha nem lehetett aktuálisabb a tudósok felelősségéről, mint éppen most.

A darab a gúnyoros vígjáték és a borzalmas valóság között egyensúlyoz.

A közönség nagyon jól érti, miért. Díjazza is a remek színészeket: Sztárek Andrea (doktorkisasszony), Borbáth Ottilia (főnővér), Gubik Ági (ápolónő), Varju Kálmán (Newton), Jantyik Csaba (Einstein), Perjés János (Möbius), Zsiga László (misszionárius), Perjési Hilda (Rose, a felesége), Somorjai Tibor (detektívfelügyelő) és Rozgonyi Ádám rendező.

A január 23-ig premier után következő előadások: január 26-án és 31-én, február 7-én, 17-én lesznek.

Melegen ajánljuk! A Spirit Színház az Árpád fejedelem útja 4-6. szám alatt található.

...

Szólj hozzá