Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A gyilkos szmog Londonban tízezer áldozatot követelt

A számos természeti katasztrófa mellett az ember is megteszi a magáét a szerencsétlenségek bekövetkezéséért. Londonban a robbanásszerű ipari fejlődés és az egyedi időjárási körülmények olyan katasztrófát okoztak 65 évvel ezelőtt, melyben 12.000-en meghaltak, és 200.000-en betegedtek meg. Gyilkos szmog szedte áldozatait…

...

A gyilkos szmog Londonban tízezer áldozatot követelt
London ködben (forrás: Common.Wikipedia)

Gyűlt a füst a város felett

A brit fővárosban 1952. decemberében szokatlanul hideg volt. Ezért a hónap elején az emberek jóval többet fűtöttek a megszokottnál. Ez abban az időben még több szén elégetését jelentette, mert az volt a fő fűtőanyag. Ez főleg a helyi szén felhasználását jelentette, ami gyenge minőségű, de kénben gazdag barnaszén volt. A jobb minőségű szenet az angolok exportálták. A fűtés hatására jelentősen megnőtt a levegő kén-dioxid tartalma. Ehhez hozzájöttek még a London környéki hőerőművek, melyek szén alapú működése szintén ontotta a káros anyagokat a levegőbe.

Naponta nagyjából 2000 tonna szén-dioxid, 140 tonna sósav, 14 tonna fluor-tartalmú vegyület, továbbá 370 tonna kén-dioxid került a légkörbe (!!). Utóbbi a kedvező körülmények következtében 800 tonna kénes savvá (H2SO3) alakult át. A szokatlanul szélcsendes, időjárás pedig hozzájárult a katasztrófához. A légszennyezőanyagok koncentrációja egyre nőtt a London feletti légrétegekben. December 5-én pedig elállt a szél, és egy magasnyomású anticiklon alakult ki. Ennek következtében a városra rátelepedett, és nem mozdult a káros anyagokkal dúsított köd.

Londonban, mint tudvalevő, az emberek hozzászoktak már a ködhöz. Viszont az az 1952-es valami más volt. Sokkal tömörebb, nehezebb, és hosszabban tartó valami. A csupán néhány méteres látótávolság pedig lehetetlenné tette a forgalmat. Leállt a tömegközlekedés és még a mentőszolgálat is, pedig egyre több embernek kellett eljutnia a kórházakba. A köd még az épületekbe is beszivárgott, emiatt koncertek és nyilvános programok maradtak el.

Végül aztán december 9-én feltámadt a szél, és kisöpörte a szmogot London fölül.

Az áldozatok árán vált fontossá a környezet védelme

A londoniak nem estek pánikba a számukra egyáltalán nem ismeretlen ködtől, ennek köszönhetően az első becslések szerint kb. 4.000 volt a halálos áldozatok száma. Úgy élték a mindennapjaikat, hogy semmivel nem óvták magukat. Az áldozatok többsége vagy nagyon fiatal, vagy nagyon öreg volt, vagy már meglévő légzőszervi betegséggel küszködött. A következő év februárjában már 6.000 áldozatot követelt, és további 25.000 ember megbetegedését okozta a szokatlan köd. A későbbiekben több ember halt meg a gyilkos köd során szerzett károsodások miatt. Napjainkra már elfogadott tény, hogy a gyilkos szmognak összesen 12.000 ember esett áldozatul.

A történtek nagy lökést adtak a briteknek a környezetvédelmi erőfeszítéseikhez. A hivatalos szervek újra gondolták a légszennyezéssel és szmoggal kapcsolatos szabályozásaikat. Nagy-Britanniában új törvényeket vezettek be, mely visszaszorította a tüzelőanyagok környezetkárosító hatását, és a tisztítás nélkül kibocsátott füst mennyiségét. A lakosság pénzügyi segítséget kapott a gázzal való fűtés bevezetésére. Aki pedig ragaszkodott a széntüzeléshez, azt a koksz használatára ösztönözték, amely sokkal kevesebb füstöt termel.

A gyilkos szmog Londonban tízezer áldozatot követelt
A Nelson-emlékmű 1952 decemberében (forrás: Wikipedia)

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.

További részletekért kattintson ide, vagy azonnali támogatáshoz a “PayPal Támogatás” gombra.

Szólj hozzá