Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A budapesti halpiacról jelentjük: Bálnát vegyenek! – Tarlós újra dobra verné

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésének napirendjén ismét szerepel a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílt pályázati eljárás lefolytatása útján történő értékesítéséről szóló javaslat, amelyet a testület júniusi ülésén visszavont az előterjesztő.

A budapesti halpiacról jelentjük: Bálnát vegyenek! - újra eladnák a városatyák

Eladó a Bálna?

A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett – a budapest.hu oldalon csütörtökön közzétett – előterjesztésben az olvasható:

a korábban júniusra tervezett döntési javaslatot a jövő szerdai ülésre nyújtották be figyelemmel az előkészítés során szabályozandó valamennyi releváns feltétel meghatározására, egy eredményes nyilvános piaci értékesítés és a fővárosi önkormányzat elvárásainak összehangolására, valamint a komplex dokumentáció összeállításának időigényére.

Mint a javaslatból kiderül, az adásvételi szerződés tervezete szerint az ingatlan legalacsonyabb vételára nem lehet kevesebb nettó 11 milliárd forintnál.

Emlékeztetőül:

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője júniusi sajtótájékoztatóján rápirított a fővárosi főközszolgára. Azt állította, hogy hazudott a jó elöljáró, mert

„nincs meg a 3-as metró felújításához szükséges plusz 30 milliárd forint, ezért a főpolgármester ahelyett, hogy megszerezte volna a kormánytól a pénzt, a Fővárosi Közgyűlési jövő heti ülésén “dobra veri a legígéretesebb középületet”, a Bálnát.”

A képviselőnő azt is elmondta, hogy az erről szóló előterjesztést Tarlós István

“nem túl férfiasan”, a 82.-ként “dugta el”

a többi közé, ráadásul nem csatoltak be hozzá értékbecslést sem, így a fővárosi képviselőknek a szavazáskor fogalmuk sem lesz, hogy az épület a dokumentumban szereplő 11 milliárd forintot éri-e, vagy többet, esetleg kevesebbet.

Budapest nem tudja működtetni

Az előterjesztés szerint – megismételve a júniusi javaslatban foglaltakat – a leghatékonyabb üzemeltetési modell alkalmazásával sem biztosítható a komplexum önkormányzati keretek közötti nyereséges üzemeltetése,  és a piaci érdeklődés kiváló alkalmat teremt arra, hogy a fővárosi önkormányzat a közfunkció fenntartásának kötelezettsége mellett értékesítse az ingatlant.

A főváros olyan befektetően kívánja eladni a központot, amely

“az esetleges szinergiák felhasználásával hosszú távon is biztosítani képes a főváros számára emblematikus épület állagának fenntartását, az abban nyújtott közösségi szolgáltatások elérhetőségét, végső soron a Bálna beruházás eredeti céljainak megvalósítását, miközben a befolyó vételár fedezetet nyújt a Bálna projekt eddigi ráfordításaira”

– olvasható a javaslatban.

Kíváncsian várjuk, ki lesz az a bátor vállalkozó, aki belevág az eddig sikertelen Bálna-projektbe.

(forrás: MTI)

Szólj hozzá