Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A HENTES, A KURVA ÉS A FÉLSZEMŰ – Szász János új filmje

18 éven felülieknek mutatja be a Big Bang Média a szörnyű gyilkosság főszereplőiről szóló új filmet. A korhatár megállapítása nem annyira a naturalisztikus szexjelenetek, hanem inkább a gyilkossági próbálkozások miatt valószínű.

A HENTES, A KURVA ÉS A FÉLSZEMŰ – Szász János új filmje
A HENTES, A KURVA ÉS A FÉLSZEMŰ – Szász János új filmje

Nagyanyáink még dúdolgatták a versikét:

„Léderené, mi van a kosárban? Kudelkának keze, feje, lába…” Itt most megelevenedik a történet, bár áthelyezve a helyszínt egy Tisza-menti kis faluba, így szándékosan nem tekinthető dokumentumfilmnek. Az eset egykor, 1925-ben nagy port vert fel. A Tölgyfa utca 14-ben esett meg, és egész Pest-Buda erről mesélt.

Szász János nemcsak rendezőként, de forgatókönyv íróként is jegyzi a filmet. A vetítés utáni sajtótájékoztatón emlékezett mestereire: Fehér Györgyre, Szinetár Miklósra és Makk Károlyra. Alkotása premierjét a 44. Genti Filmfesztiválon tartották 2017 októberében. Gentben és Tallinban döbbent csenddel fogadták a művet. Hozzátehetjük, hogy Puskin Mozi nézői január 24-én ugyancsak elszörnyedtek ennyi sok kegyetlenség láttán.

A történet dióhéjban:

egy fiatal pesti prostituáltnak, Máriának (Gryllus Dorka játssza) elege van a bordélyházból, nem lát más kiutat, minthogy a vonat elé vesse magát. A mozdony elöl elrántja az első világháború után a levitézlett, fehérterrorban is érintett, félszemű, körözött csendőrtiszt, Léderer Gusztáv  (Nagy Zsolt alakítja). A lányt elviszi magával búvóhelyére, a Tisza-menti lepukkant kis faluba. Ott korábbi bűntársa, Kudelka István (itt Hegedűs D. Géza) a kiskirály. Övé a környék egyetlen vágóhídja, ő foglalkoztatja a falu lakosságát, valamint üzemelteti az egyetlen kocsmát. A mészárlásban gyakorlatot szerzett Léderer vágja le az állatokat, Mária kocsmában kap állást. Csakhogy a nő megtetszik a gusztustalanul elhízott Kudelkának, mindenképpen, akár pénzért is meg akarja szerezni magának. Léderer macsó féltékenységében nem akarja átadni neki a partnerét. Minduntalan kijelenti: „ő az enyém!” Kudelka határtalan hatalma tudatában nem ismer akadályt. Átveri az alkalmi párt a pénz ígéretével. Kudelka úgy küzd a merényletek ellen, akárcsak A csodálatos mandarin Bartók operájában. Mária hasba szúrja, Léderer vízbe fojtja – Kudelka fantasztikus módon túléli.

A HENTES, A KURVA ÉS A FÉLSZEMŰ – Szász János új filmje
A HENTES, A KURVA ÉS A FÉLSZEMŰ – Szász János új filmje

Egy napon…

Egy napon megjelenik a német nagyiparos, aki azt tanácsolja Kudelkának, hogy korszerűbb módszerekkel kellene legyilkolni az állatokat, akár a felszabadult munkaerőt is. Megveszi a vágóhidat. Kudelka rengeteg pénzt kap, és úgy érzi, eljött az ő ideje, most már végképp megveszi Máriát. Leszámolja neki a pénzt. Ő azonban Léderer oldalán szeretne valamilyen nyugati nagyvárosban mulatni. Már látja magát elegánsan Amerika egyik sztriptíz bárjában. Léderer Gusztáv ekkor a megölt állatok módjára fejbe vágja és szakszerűen feldarabolja…

A bűntény napvilágra kerül, a Félszemű sorsa 1926-ban a bitófa, Mária (aki csak a nép száján volt Lédererné) börtönbe kerül. A feliratból tudjuk, hogy 1946-ban szabadult. Élete végéig a Nagyvásárcsarnokban virágot árult.

Szász Jánosnak nagyszerű alkotótársai voltak:

Máthé Tibor operatőr, Johann Johansson zeneszerző, Bodzsár István producer és a terjesztő Big Bang Média. A támogatók között van a Magyar Nemzeti Filmalap is. Csodálhatjuk Hegedűs D. Gézát, aki minimum 30 kilót hízott a szerephez, de most ismét régi formájában láttuk a sajtótájékoztatón.

Nem fogunk csalódni, ha megnézzük a filmet!

...

Szólj hozzá