Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A hidegháborús időket idézte Theresa May parlamenti felszólalása

A brit parlament Alsóházában beszélt a salisbury-i incidens nyomozásának fejleményeiről a kormányfő. Theresa May szerint katonai minősítésű idegmérget használtak a délnyugat-angliai kisvárosban, amikor két embert megtámadtak. Őket azóta kritikus állapotban kezelik a helyi kórházban, akárcsak a hozzájuk riasztott rendőrök egyikét is. A miniszterelnök beszéde a hidegháborús időket idézte.

A hidegháborús időket idézte Theresa May parlamenti felszólalása
Theresa May, brit miniszterelnök az Alsóház hétfői ülésén (forrás: parliamentlive.tv)

A brit kormány egyértelműen Oroszország felelősségét látja a mérgezés mögött

A brit kormányfő kemény hangvételű beszédében Oroszországot tette felelőssé a Salisbury-ben történtekért. Rámutatott, hogy, vagy az orosz vezetés szándékos akciójáról van szó, vagy tőlük juthatott a mérgező anyag a támadókhoz. Kijelentette:

„Sikerült azonosítani az támadáshoz használt vegyi anyagot a Porton Down-i Védelemtudományi és Technológiai Laboratórium vezető kutatóinak. Tudomásunk szerint Oroszország korábban állított már elő ilyen anyagot, és akár most is képes lenne rá. Oroszország korábban már állami szinten rendelt meg kivégzéseket. Oroszország már korábban is gyilkosságra kijelölt célpontnak tekintette disszidenseiket. Ezért a kormány úgy véli, nagyon valószínű, hogy Oroszország felelős a Szergej és Júlia Szkripal ellen elkövetett támadásért.”

Theresa May emlékeztetett, hogy a március 4-ei akció illeszkedne abba a sorba, mely szerint Oroszország egyre agresszívabban lép fel világszerte. Oroszország elfoglalta a Krím-félszigetet Ukrajnában, Donyeck térségében katonákkal és fegyverekkel segítette a szakadárokat. Rendszeresen nem tartja be a nemzetközi szerződéseket és folyamatosan megsérti harci repülőivel uniós országok légterét.

Talán a hidegháború óta nem hangzott el ilyen mondat a Westminsterben

A helyzet komolyságát mutatja, hogy berendelték a londoni orosz nagykövetet. Ugyanakkor magyarázatot várnak az orosz kormánytól is. Erre kedd délutánig adott határidőt, majd kijelentette:

„Szerdán részletesen megvitatjuk az orosz államtól érkezett választ. Ha nem kapunk meggyőző választ, akkor arra kell következtetnünk, hogy ez az orosz állam törvénytelen akciója volt az Egyesült Királyság ellen. És akkor visszajövök majd ide, hogy beszámoljak Önöknek, milyen válaszlépéseket teszünk.”

Moszkva hárít: nem állt érdekükben

Az orosz külügyminisztérium egyenesen egy cirkuszi műsornak minősítette a brit kormányfő kijelentéseit. Hozzátették, az elhangzottak részei az Oroszország lejáratására indított kampánynak. Érdekes azonban, hogy Vlagyimir Putyin, orosz elnök egy nemrég sugárzott interjúban azt mondta, hogy egyedül az árulást nem tudja megbocsátani.

Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter kedden kijelentette, hogy az Egyesült Királyság nem lépett kapcsolatba Oroszországgal a méreg ügyében. Pedig a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezmény értelmében köteles lett volna haladéktalanul ahhoz az országhoz fordulni, amelyet egy ilyen szer alkalmazásával gyanúsít. Hangsúlyozta, hogy az érintett országnak joga van az anyaghoz való hozzáféréshez, hogy azt maga is elemezze. A külügyminiszter szerint London megtagadta a méreganyaghoz való hozzáférést. Kijelentette továbbá, hogy „Oroszország nem bűnös Szergej Szkripal volt orosz katonai hírszerzőtiszt és a lánya Angliában történt megmérgezésében.”

Az orosz sajtó Londont látja ellenségnek

„A teljességgel negatívan alakuló Szkripal-ügy Londont Moszkva legkeményebb nyugati ellenfelévé teheti. Ezt a szerepet eddig az Egyesült Államok játszotta. Minden afelé halad, hogy az angolok lesznek az utolsók Nyugaton, akik hajlandók lennének megbékélni Oroszországgal” Ezt Anatolij Adamisin volt londoni nagykövet nyilatkozta a Kommerszant című napilapnak. Ezt megerősítette Domitilla Sagramoso, a londoni King’s College professzora is a lapnak adott válaszában.

A hivatalos orosz politikához közel álló médiumok viszont alapvetően arra hívták fel a figyelmet, hogy Moszkvának az elnökválasztás és labdarúgó vb előtt semmiképp sem volt szüksége egy ilyen incidensre. Úgy érvelnek, hogy a Szkripal-ügy megrendezése a brit titkosszolgálatnak vagy más olyan országok kémszervezeteinek állhatott érdekében, amelyek Oroszország lejáratására törekednek. Szerintük erre utal az is, hogy a mérgezést éppen a szovjet fejlesztésű Novicsok nevű idegméreggel követték el. A brit álláspont bírálói szerint a szer a volt Szovjetunió más országaiból is származhatott. Megjegyezték, hogy arról még mindig nem hangzott el tájékoztatás, hogy konkrétan kik mérgezhették meg Szkripalt és a lányát.

...

Szólj hozzá