Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A józsefvárosi vereség nem bosszantó, a bosszantó az, ha senki sem tanul belőle

Semmilyen feltétel nem volt adott a Józsefvárosi időközi választáson az ellenzék győzelméhez, de ettől függetlenül megvolt az esély, ahogy mindig megvan a győzelemre. Csakhogy ehhez olyan szintet kellett volna megugrania a helyi pártoknak és civileknek, amit helyben és országosan sem tudnak megugrani. Így nem a nagy csodákra kell várni, hanem megoldani azokat a tartalmi és szervezeti problémákat, amik a baloldali-liberális térfél válságát jelentik lassan egy évtizede.

Miért fontos a nyolcadik kerületi időközi?

A nyolcadik kerület mint terep azért izgalmasabb az átlagnál az országos politikai térképen, mert a Kocsis Máté vezette kerület tekinthető a Fidesz egyfajta laboratóriumának. Számos olyan fideszes kampányelem vagy technika, amelyet később az országos politikában láthattunk, innen indult, vagy itt lett kipróbálva. Ilyen a civil szervezetek elleni, vagy a hajléktalanok elleni kampány, illetve a nyolcadik kerületi helyi újságban az ellenzéki szereplőkre név szerint szállt rá még 2011-ben a Fidesz. Itt migránsozott durván először egy fideszes politikus Kocsis Máté személyében, és a felső-középosztálynak kedvező, a szegényeket, dolgozókat és a rájuk támaszkodó politikát szétlövő politikai teret is itt hozott először létre a Fidesz. Mindeközben pedig a kerületben tényleg vannak fejlődést mutató területek. Tehát a fideszes átlaghoz képest jobb és innovatívabb kerületi Fidesz állt szemben teljesen szétesett pártokkal és valódi erőt nem képviselő civilekkel.

Ellenben még mindig a nyolcadik kerület az, ahol a legtöbb, potenciállal rendelkező helyi ellenzéki politizálásra képes szervezet, vagy szerveződés működik.

Tehát miközben tagadhatatlanul nagyon erős a legmodernebb kampányeszközöket bevető helyi Fidesz, addig itt is van vele szemben a legnagyobb esély egy esetleges ellenállásra.

Csakhogy ahogy ebben a kampányban is látszott, szervezetileg az ellenzék nincs olyan állapotban, hogy felvegye a versenyt a Fidesszel. Ennek pedig megvannak az okai, amik országos szintre is vetíthetők – ebben az elemzésben erre is próbálok rámutatni.

Erőviszonyok a választás előtt

Kocsis Máté 10 éves uralkodása során csúcsra járatta a nyolcadik kerületet. A városvezetés az utolsó közmunkásig és polgárőrig mindenkit hadra tud fogni a kerületi kampányban.

Annyira beágyazódott a Fidesz helyi szervezete, hogy saját civil szervezeteket hozott létre, aktivistái napi szinten tartják a kapcsolatot a potenciális szavazókkal.

A politikai helyzet a kerületben 10 éve változatlan: Kocsis Máté 2009-es időközi győzelme óta a mostani választással együttvéve is lényegében ugyanaz az eredmény születik százalékosan minden választáson.

De míg a Fidesz ezt folyamatosan pörgő, csúcsra járatott szervezettel éri el, addig az ellenzéki pártok és civilek igazából nem nagyon tudnak villantani – kivéve a tavalyi Magdolna Negyedben megtartott időközi választást, ahol a civilek és az MSZP is erős kampányt folytatott, így végül a két jelöltjük (Dopeman és Bolba Márta) több szavazatot kapott, mint a fideszes alpolgármester. Csakhogy a két jelölt miatt itt is vereséget szenvedett az ellenzék.

Most egy jelöltet állítottak a pártok és a civilek Győri Péter személyében. Csakhogy a teljes kampányra és Győri Péter személyének ismertté tételére csupán két hónap állt rendelkezésre, méghozzá egy csúfos országgyűlési választások utáni két hónap. Ez pedig bőven kevésnek bizonyult a csodához.

Mitől lesz csoda?

A politikai csodát, mint például a hódmezővásárhelyi sikert a választópolgárok úgy látják a média által, hogy jön a semmiből valaki és nyer. Ez a hamis illúzió idézi elő, hogy a választók azt hiszik, ez bárhol és bármikor megismételhető.

Pedig ezek a történések nem csodák, hanem jó taktikai húzások, kiválóan felépített szervezetek és jó politikai témaválasztások eredményei.

Győri Péter kampányában a jelölt személye, a választás helyszíne, és az országgyűlési választások utáni tüntetések a jelölt bejelentésekor aktivizáló hatása miatt még megvolt az esély arra, hogy plusz pénzbeli és humánerőforrásokat is bevonjanak. Csakhogy ezt a kampány szervezetileg nem tette lehetővé. Miközben ismeretségi körből, ismerősök ismerősei bekapcsolódtak a kampányba, kívülről nem lehetett csatlakozni hozzá.


A cikk IDE KATTINTVA folytatódik…

Szólj hozzá