Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A karácsonyi töltött káposzta – ezt készítsd karácsonyra

A töltött káposzta vagy alföldi nevén szárma vagy Erdélyben takart a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele.  Különféle változatai ismertek a török, az orosz és egyes ázsiai konyhákban is. A töltött káposzta elődje a magyar konyhában a káposztás hús volt. Kihagyhatatlan karácsonyi étel.
A karácsonyi töltött káposzta - ezt készítsd karácsonyra
A karácsonyi töltött káposzta - ezt készítsd karácsonyra

A karácsonyi töltött káposzta…

4-6 személyre vásároljunk a piacon 60 dkg apró savanyú káposztát, egy kisebb savanyított fejet, 60 dkg darált pulykahúst és egy-két füstölt pulykacombot (amit kicsit megpuhítunk, azaz rövid ideig vízben főzünk, hogy a bőrét kidobjuk, és fel tudjuk szeletelni). Az aprókáposztát és a fejet otthon egy mély szűrőben átmossuk, nehogy túl sós és savanyú legyen.

Kell még hozzá 1 csomag babérlevél, köménymag, 5-6 db alma (vegyesen jonatán és golden), 1 l édes fehérbor, 10 dkg előgőzölt barna rizs. Az almákat meghámozzuk, a héját megszárítjuk, később jó lesz teának. A felaprított almacsutkákat a madarak kapják.

Álljunk neki…

Először enyhén sós vízben puhára főzzük a rizst (ahogy szoktuk), majd egy mély tálban összekeverjük a darált hússal. A nagyobb káposztaleveleket négyfelé vágjuk, az ereit kidobjuk. A levélkékbe töltjük a darált húsos keveréket, amíg el nem fogy mindkettő. A levelek széleit benyomkodjuk, hogy ne bomoljon ki a töltelék.

Egy nagyobb zománclábasban vagy fazékban kezdődhet a rétegezés. A tűzálló edény aljára aprókáposztát szórunk, arra babérleveleket és köménymagot hintünk. A tetejére szorosan egy sor tölteléket, vékony almaszeleteket és néhány füstölt hússzeletet teszünk. Újra jöhet rá az aprókáposzta, a babérlevél, a köménymag, a töltelék, almaszelet, füstölt hús és a csontja is. Ha ügyesen becsüljük fel a rétegek mennyiségét, a végére mindegyik egyformán elfogy. A tetejét befedjük a maradék almaszeletekkel és egészbe hagyott káposztalevelekkel. Végül felöntjük a borral, ha azonban nem fedi be teljesen a folyadék, vizet is tehetünk hozzá. A lábast vagy a fazekat lefedjük. A sütőbe helyezzük, és forrás után takaréklángon sütjük 5-6 órán át.

Ha a tetejét borító káposztalevél megpörkölődött, kidobjuk.

Elég sok munka, tehát érdemes a fogyasztás előtt 1-2 nappal elkészíteni.

A karácsonyi asztalnál tejjel-vajjal (fehér krumpliból) készített krumplipürével tálaljuk. Tejföl is bőven legyen kéznél, hátha valaki azzal szeretné meglocsolni a káposztát!

Olyan könnyű és puha étel, hogy akár epebetegek, fogyókúrázók is ehetik.

...

Szólj hozzá