Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A katolikus egyház „kiátkozza” a független polgármester-jelöltet Hódmezővásárhelyen?

Közismert, hogy Lázár János főminiszter uradalmi birtokán, ahol talán még a légy sem zümmög a jóváhagyása nélkül, februárban polgármestert választanak.

A választáson a FIDESZ-KDNP jelöltje mellett elindul egy független jelölt is. / Ugyanakkor pénteken látott napvilágot a hír arról, hogy esetleg még egy magát függetlennek mondó jelölt is harcba szállhat./

A vasarhely24.com  információi szerint Márki-Zay Péter nyilatkozataival és “goromba” kijelentéseivel felbolydította a vásárhelyi római katolikus közösséget. Márki-Zay Péter, aki a Szent István Király Plébánia világi vezetője, az ellenzéki pártok támogatásával függetlenként indul a február 25-i polgármester-választáson.

„A leghatározottabban elhatároljuk magunkat Márki- Zay Péter otromba hazugságaitól és rágalmaitól” – nyilatkozta a Vásárhely24-nek Németh László esperes-plébános. A római katolikus egyházkerület vezetője szerint felháborító volt, amit a független jelölt a HírTv-ben előadott. „Ripacskodás, gyenge színészi teljesítmény” – tette hozzá. Szerinte az Orbán-kormányt nem lehet a Rákosi- vagy a Kádár-rendszerhez hasonlítani. „Márki- Zay nem tudja, hogy miről beszél. Soha nem élt diktatúrában.”

A római katolikus hívek folyamatosan csörgetik a plébánia telefonját, mindenki szeretné tudni, ki ez a fiatalember, aki ilyen merészen és  szerintük dölyfösen nyilatkozik televízióknak és különböző híroldalaknak. Márki- Zay bemutatkozó sajtótájékoztatóját a Szent István Király Plébánia elé szervezte, és többször elmondta: katolikus vallású, tudatosan belekeverve kampányába saját egyházát.

„Márki- Zay politikai vitorláját egyházi hátszéllel próbálja dagasztani. A híveknek azonban mi azt ajánljuk, a volt alpolgármestert, Hegedűs Zoltánt támogassák” – mondta Németh László, aki a hétvégén mindkét vásárhelyi templomban ki fogja hirdetni iránymutatását.

Márki- Zay Péter, a Szent István Király Plébánia világi elnöke közösségi oldalán az alábbi üzenetet jelentette meg:

„Elszomorodva értesültem arról, hogy városunk egyik plébánosa csatlakozott a személyem ellen indult lejárató kampányhoz. Az egyház tisztasága és keresztény értékeink melletti kiállás jegyében arra kérem az engem és családomat tisztelő és szerető katolikus testvéreimet, hogy velem együtt legyenek jelen a Szent István király plébánia vasárnapi 9h30-as szentmiséjén, és együtt imádkozzunk a megbékélésért, az egyház egységéért.”

Úgy látszik, kamatoznak azok a milliárdok, amelyeket az Orbán-kormány öntött a történelmi egyházak feneketlen zsákjába. Nemrégen írtunk arról, hogy Magyarországon létrejött a trón és az oltár szövetsége. A Fidesz alaptörvénye ugyan rögzíti az állam és egyház kettéválását, úgy tűnik azonban, az egyházak a szószéket –Isten igéjének hirdetése helyett–politikai, kampánycélokra használják fel.

Most még “csak” egy városról van szó, mi lesz az országban a parlamenti választások előtt? Félő, hogy az egyházi vezetők megfelelési kényszere, no meg a “perselypénz” elvesztésétől való félelem, azt “eredményezi”, hogy a papság közvetlenül beavatkozik a választásokba. Várhatjuk az imádságláncokat Orbánért, a falusi plébánosok akár még ajánlásokat is gyűjthetnek a PÁRT jelöltjei mellett, s közben a szószékról, a gonosz elleni fellépésről papolnak.

Egy komment a sok közül, amely jól kifejezi a megszólalók  többségének a véleményét:

„Vannak olyan szolgái az Orbán rezsimnek, akik annak ellenére képtelenek megfelelni a keresztényi etikának, hogy önmagukat annak hazudják. Pont egy lelkész gyalázza meg a Bibliát? Nem szégyelli Németh László, hogy egy olyan rezsimnek kampányol, amely emberek százezreit nyomorította meg saját anyagi érdekei miatt, amely százmilliárdokat szór el fölösleges dolgokra, de hagyja tönkremenni az egészségügyet és oktatást, amelynek vezérének családja egy most kiderült jelentés szerint 12 milliárd forintos mutyiba keveredett? Hol van a Szentírásban az, hogy ezt az Orbán Viktort imádja és az ő hazugságait terjessze az Isten házában? Hol szerepel benne, hogy Németh László ítélkezzen embertársa felett, ideológiai különbözősége miatt? Sajnálom, hogy ilyen lelkészek hazudják magukat Isten szolgáinak, és van, aki el is hiszi nekik. Ő már nem Istent szolgálja, hanem Orbán Viktort és gyalázatos pártját. Azt hirdesse ki inkább, hogy méltatlan arra, hogy kiálljon a szószékre.”

...

Szólj hozzá