Zárójel
kelkáposzta
Kép: nosalty.hu

A kelkáposzta – igazi téli étel, fogyókúrához is alkalmas

Az ünnepek utáni hétköznapokban a legolcsóbb főzelék. Az emberek a kőkorszak óta ismerik, de termesztésébe csak a Kr. e. 4. században fogtak. Az ókorban tüdőbaj és daganatok ellen használták a leveleit. Nálunk csak a 17. századtól említi az irodalom. Értékes zöldség A-, B-, K-vitaminjai, valamint kalciumtartalma miatt. (C-vitaminja kifő belőle.) Van még benne kálium, folsav és antioxidáns klorofill. A szegények doktorának is nevezik, mert hátfájásra, reumára a nagyobb leveleket kiklopfoljuk, mézzel vékonyan bekenjük, majd a mézes felével a fájó testrészre kötözzük egy törülközővel. Vásárláskor keressük a minél sötétebb levelű, tömör kelkáposztafejeket! Ehetik az ételallergiákban szenvedők is.

kelkáposzta
Kép: nosalty.hu

Egyszerű kelkáposzta főzelék

Kb. egy 80 dekás fejet válasszunk, alaposan mossuk meg, félbevágjuk, a torzsáját kivágjuk, és forró vízzel leöntjük. Egy-két perc múlva leöntjük róla a vizet. A káposztát leveleire szedjük, a vastagabb ereket kivágjuk és eldobjuk, aztán a maradékot csíkokra vágjuk. Kb. 2 dl vízzel elkezdjük főzni. Hozzáteszünk 1 kávéskanál sót, 1 kk köménymagot, 1 kk majoránnát, 2-3 gerezd préselt fokhagymát és 1 kk pirospaprikát.

Amíg majdnem puhára fő, meghámozunk és kockákra vágunk kb. 20 dkg (Ella vagy fehér) krumplit. Ez nagyrészt felszívja a levét, amíg a krumpli teljesen megpuhul. Ha kell, még sózzuk. Nem érdemes berántani! Így finomabb lesz. Legjobb hozzá az egybesült fasírt, esetleg a kisütött falafel (lehet szójából, gabonából is).

Erdélyi kelkáposzta főzelék

Az előbbihez hasonlóan tisztítsuk meg és forrázzunk le egy kb. 80 dekás káposztafejet. Leszűrve csíkokra vágjuk. 2 evőkanál olívaolajon kissé megpirítunk 1 kis fej felaprított vöröshagymát 2 gerezd préselt fokhagymával. Hozzáadjuk a káposztát, fél dl vizet, sót, köménymagot, pirospaprikát. Együtt pároljuk az egészet, amíg a kel puha lesz. Végül 1 pohár tejfölben felvert 2 egész tojással, állandó kevergetés mellett rántottaszerűvé sűrítjük. Tálalhatjuk tejföllel vagy krumplipürével is.

Prézlis kel

Fél kilónyi kelkáposztát megint hasonló módon készítsünk elő. Leszűrve, szeletelve 5 dkg forró vajon puhára pirítjuk 1 kk őrölt köménnyel, sóval. Kenyérmorzsát pirítunk egy serpenyőben. Tálaláskor a pirított morzsával és tejföllel kínáljuk.

Sült kelkáposzta

Kb. 1 kilós kelt megmosunk, és bő vízben puhára főzünk fokhagymával, sóval, majoránnával, köménymaggal. A levét szűrőn csorgassuk le, hagyjuk kihűlni! Akkor leveleire szedjük, a nagyobb ereket és a torzsát eltávolítjuk. Egy nagyobb tepsit kiolajozunk, ezen szétterítjük a kelleveleket. Egyenletesen eloszlatunk rajta egy pár vékonyra karikázott virslit és 3 kemény tojást. Leöntjük 3 dl tejfölben vagy joghurtban elkevert 2 evőkanálnyi tormakrémmel, 2 gerezd kipréselt (vagy apróra vágott) fokhagymával, fél kávéskanálnyi őrölt szerecsendióval. Befedjük reszelt kemény sajttal. Alufóliával lefedve a forró sütőbe toljuk. Kb. 30 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítva, további 10 percig, amíg a sajt megpirul a tetején. Tálalhatjuk frissen is, de még izgalmasabb, ha kihűlt az étel, és felgöngyöljük. Ez esetben a hűtőben tároljuk fogyasztásig. Fogyasztáshoz szeletekre vagdaljuk a tekercseket, és némi reszelt sajttal adjuk asztalra. Illik hozzá a párolt barna rizs, a hajdina, a köles vagy a krumplipüré. Elképzelhető, hogy így a család jobban fogja kedvelni, mint a főzeléket. Igaz, sokkal több munka!

Kelkáposztából még sok-sok más változat készíthető. Később ezekre is sort kerítünk.


Szólj hozzá

Facebook

Csatlakozz a több, mint 31 ezres táborunkhoz!