Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A kevesebb több

Napjainkban a bírói kar a jogállamiság utolsó bástyája. A bírói kar nemcsak az ítélkezésért felel, hanem Magyarország sorsáért, a jövő generációjáért is.

...

A kevesebb több

A (jelenlegi) bírósági modell megbukott…

Ezt nem én mondom, Bárándy Gergely fogalmazott így csütörtökön a parlamentben az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének 2016-os beszámolójáról szóló vitában. Az MSZP-s képviselő az AB aznapi döntésére hivatkozva, amelyben hatályon helyezte az OBH-elnök egyik utasításának több pontját, lemondásra szólította fel Handó Tündét. Bárándy továbbá úgy vélte, a (jelenlegi) bírósági modell megbukott, a bírói kar függetlenségének biztosítására nem alkalmas.

Vásárhelyi Mária is úgy látja, hogy a bíróság “az utolsó politikailag független intézmény”, amely ellen “megindult a végső támadás”. Ám a 168 Órában úgy vélte, “ma Handó Tünde a garanciája a bíróság függetlenségének”, s a kormánypártok pedig mindent megtesznek “kinyírása érdekében”. Eközben a demokratikus ellenzék “ahelyett hogy (…) felmérné, hogy ma Handó Tünde a garanciája a bíróság függetlenségének”, rendre az OBH elnökét ekézi.

Handó valóban nem tudja befolyásolni az ítéletalkotást;

korábbi jogkörét – amellyel nem ritkán élt is -, hogy pereket helyezhetett át, az AB vette el. Egy idei AB-döntés szerint – amelyben egy bíró beadványát utasították el -, “az OBH elnökének (…) nincs lehetősége, hogy »honorálja« azt a bírót, aki az OBH szemszögéből nézve a bírósági szervezetre »kedvező« döntéseket hoz”.

Handó tehát legalábbis próbálkozott a perek befolyásolásával. A csütörtöki AB-döntés, amely a bírók magatartási szabályait tartalmazó OBH elnöki utasítás szövegrészeit semmisítette meg – ezt is bírói beadványra vizsgálták -, szintén arra utal, hogy Handó túlterjeszkedik jogkörein. Nem véletlen, hogy az OBH-elnök jogosítványait rendre bírók – a döntések elszenvedői – kérdőjelezik meg. Vagyis ők nem benne látják a bírói függetlenség garanciáját. Igazgatási jogkörei miatt tartanak tőle.

“Akire sokat bíznak, attól többet kérnek számon” – mondta Handó a kritikákról.

Abban egyetértünk: kevesebbet kellene rábízni.

Simon Zoltán

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.

További részletekért kattintson ide, vagy azonnali támogatáshoz a “PayPal Támogatás” gombra.

Szólj hozzá