Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A kitoloncolási botrány elsodorta a brit belügyminisztert – Amber Rudd lemondott

Lemondásra kényszerült Amber Rudd brit belügyminiszter. A múlt héten kirobbant, és nagy hullámokat kavart kitoloncolási botrány sodorta el posztjáról. Személyével az egyik legelkötelezettebb EU-párti politikus távozik Theresa May kormányából. Végig a kilépés ellen érvelt, és azóta is többször összecsapott Boris Johnson külügyminiszterrel, a kilépéspártiak frontemberével.

A kitoloncolási botrány elsodorta a brit belügyminisztert – Amber Rudd lemondott
Sajid Javis pakisztáni bevándorlók gyermeke az új belügyminiszter (forrás: Twitter/SJ)

Félrevezette a T. Házat

Amber Rudd az utóbbi napokban egymásnak ellentmondó hivatalos nyilatkozatokat tett arról, hogy voltak-e a belügyi tárcának kijelölt “célszámai” a tisztázatlan jogi státusú egykori bevándorlók és leszármazottaik kitoloncolására.  Azt is kérdezték, hogy neki pontosan mennyi információja volt erről az ügyről.

A londoni alsóházban tett minapi nyilatkozatában először azt mondta, hogy nem volt tudomása ilyen kitoloncolási tervszámokról. Nem sokkal később azonban kénytelen volt elnézést kérni. Ugyanis The Guardian című baloldali brit napilap közölt egy belső leiratot. Ebben a belügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője egyértelműen utalt ilyen célszámok létezésére. A levél címzettje Amber Rudd volt. Ráadásul vasárnap este a lap közzétett egy olyan levelet is, amelyet Rudd maga írt Theresa May miniszterelnöknek. Ebben “nagyra törő és megvalósítható” kitoloncolási célszámok kijelöléséről beszélt.

A botrány közvetlen előzményeként ugyancsak a The Guardian feltárta, hogy a konzervatív párti brit kormány az elmúlt években egyre több olyan nagy-britanniai lakost minősített illegális bevándorlóvá. Olyanokat, akik, vagy akiknek közvetlen felmenői a II. világháború után, a felbomló brit gyarmatbirodalomból települtek át Nagy-Britanniába. Ők a korabeli nemzetközösségi törvény alapján brit állampolgárságot kaptak.

Őket és leszármazottaikat közkeletűen Windrush-nemzedéknek nevezik Nagy-Britanniában. A háború utáni első bevándorló csoportok között volt az a 693 egykori gyarmati polgár, aki az Empire Windrush nevű személyszállító hajón érkezett Jamaicából Londonba 1948-ban.

A The Guardian feltáró riportja szerint az elmúlt időszakban – részben még Theresa May belügyminisztersége idején – a Windrush-nemzedék számos tagja kapott hivatalos értesítést a brit kormánytól. Ebben közölték velük, hogy számíthatnak a közeli kitoloncolásukra. Ugyanis nincsenek olyan hiteles okmányok, amelyek bizonyíthatnák tartózkodási jogosultságukat.

Amber Rudd egyik legutolsó miniszteri intézkedéseként leállíttatta ezeknek az értesítéseknek a kiküldését. Bejelentette továbbá, hogy az érintettek díjmentesen kérvényezhetik állampolgársági státuszuk rendezését. Ezt követően április 29-én benyújtotta a lemondását.

Kisebb kormányátalakításra került sor

Theresa May miniszterelnök Amber Rudd lemondása miatt kénytelen volt kisebb kormányátalakítást végezni.

Sajid Javid foglalhatja el a belügyminiszteri széket. Őt az önkormányzatokért és helyi közösségekért felelős minisztérium élén  James Brokenshire váltja. Ő pakisztáni bevándorlók gyermekeként született Nagy-Britanniában. Édesapja buszsofőrként dolgozott.

Ugyanakkor a nemzetközi fejlesztésekért felelős miniszter, Penny Mordaunt megkapja a a nők és az esélyegyenlőségi ügyekért felelős tárca vezetését is.

A Windrush-botrány hullámai a közeli napokban elérhetnek a Downing Street 10-ig is. Theresa Maynek igy számot kell adnia az Alsóház előtt, hogy mennyit tudott a tervezett kitoloncolásokról, amivel még az ő belügyminisztersége alatt is foglalkoztak már.

Szólj hozzá