Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A legmagasabb szintű fogadása mellett tüntetésekkel is szembe kell néznie Londonban Salman hercegnek

Szaúd-Arábia ambiciózus, de vitatott megítélésű koronahercege szerdán Londonba érkezik hivatalos látogatásra. A Theresa May-jel folytatott tárgyalásai mellett fogadja őt II. Erzsébet királynő, és a walesi herceg is. Londonban valószínűleg tüntetésekkel is szembe kell majd néznie, mely országa politikájára vezethető vissza, melyet egyre inkább ő irányít trónörökösként.

A legmagasabb szintű fogadása mellett tüntetésekkel is szembe kell néznie Londonban Salman hercegnek
Salman, koronaherceget Boris Johnson, brit külügyminiszter köszöntötte Londonban (Forrás: Twitter/ForeignOffice)

Leendő uralkodóként fogadja London az arab herceget

Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceget szerdán kezdődő látogatásán a Buckingham Palotában fogadja II. Erzsébet, majd Windsorban  egy ebéden is vendégül látja. Este pedig a Clarence House-ban Károly walesi herceg ad vacsorát a koronaherceg tiszteletére. A legmagasabb szintű fogadása az elismerését jelenti annak a koronahercegi szerepnek, amit a következő fél évszázadban várhatóan  Szaúd-Arábia vezetésében fog gyakorolni. Salman herceg 32 éves, és generációjának első trónörököse.

Theresa May brit miniszterelnök reméli, hogy Nagy-Britannia kereskedelmi kapcsolatai Szaúd-Arábiával tovább javíthatóak. Különösen a Brexit utáni időszakra vonatkozóan, hiszen akkor már nem az EU-s kereskedelmi szabályok lesznek érvényben, hanem a szigetországnak bilaterális egyezményeket kell kötnie. Nagy-Britannia arra ösztönzi az állami iskoláit, hogy nyissanak fióktelepeket a szaúdi királyságban. Ez az ottani oktatási rendszer modernizálását szolgálná. A brit miniszterelnök 2017. novemberi rijádi látogatása alkalmával hívta meg a szaúdi trónörököst.

A brit tisztségviselők reformerként emlegetik a szaúdi koronaherceget. Megemlítik az országa gazdaságának korszerűsítésére irányuló kísérleteit, valamint a szigorú társadalmi kódexen való enyhítését, különösen a nők vonatkozásában. A koronaherceg erősen megnyirbálta a vallási rendőrség letartóztatási hatáskörét, megkönnyítette a nemek szegregációjára vonatkozó korlátozásokat. Megszüntette a nők gépkocsi-vezetési tilalmát, megnyitotta számukra a nagyobb sportrendezvények látogatásának lehetőségét is.

A Jemen ellen folytatott háborúban azonban több ezer civil halt meg brit és amerikai fegyverek által. A felmérések szerint a Szaúd-Arábiába történő brit fegyvereladásokat az Egyesült Királyságban élő emberek mindössze 6 százaléka támogatja.

Reformintézkedéseire a vitatott fegyverüzlet, és a halálbüntetések számának emelkedése vet árnyékot

Szerda délutánra ezért a fegyverszállításokat ellenző lobbi tüntetéseket fog szervezni a Downing Street elé. “Itt az ideje, hogy Theresa May és kormánya véget vessen ennek a szégyenletes támogatásnak “ – mondta Andrew Smith, a tüntetést szervezők vezetője.

A Munkáspárt Tony Blair miniszterelnöksége idején támogatta a szaúdi kapcsolatokat, de a Jeremy Corbyn vezette Labour már ellenzi a fegyverkereskedelmet. A kormány ezzel szemben emlékeztet arra, az iparág tízezres nagyságrendben tud munkásokat foglalkoztatni az Öböl-menti államokba irányuló fegyverkereskedelem következtében.

A halálbüntetést ellenzők is csatlakoznak a tüntetéshez. Az eddig nyilvánosságra került adatok arra utalnak, hogy a szaúdi királyságban a kivégzések száma megduplázódott, mióta Salman herceg tavaly júniusa óta országa trónörököse lett. A tüntetők szerint az utolsó nyolc hónap alatt 133 személyt végeztek ki, szemben az azt megelőző hasonló időszakban végrehajtott 67 ítélettel szemben.

A brit kormány szándéka, hogy mindkét kérdést a koronaherceggel folytatott megbeszéléseken napirendre tűzik, és megkísérelnek megnyugtató megoldást találni. Az aktivisták szerint viszont “a kivégzések megduplázása azt mutatja, hogy Mohammed bin Salman az egyik legbrutálisabb vezető Szaúd-Arábia történelmében” Ezért azt akarják elérni, hogy Theresa May a tárgyalásokon követelje a kivégzések mielőbbi beszüntetését.

...

Szólj hozzá