Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ahhoz, hogy tolmács légy, nem elég a nyelvtudás – gyűlölni is tudnod kell

Megbízhatatlannak tartják, ezért nem alkalmazzák a Debreceni Törvényszéken tolmács munkakörben a Migration Aid International társigazgatóját, Aida El-Seaghit, akit 2015-ben az év önkéntesének választottak – olvasható a Magyar Időkben.

Ha segít a tolmács, akkor nem kell

Tíz tolmáccsal szakította meg tavaly az együttműködést a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH), amiért helyzetükkel visszaélve megpróbáltak segítséget nyújtani az eljárás alá vont menekülteknek – derült ki a Belügyminisztérium tájékoztatásából.

„Helyzetével visszaélve segített”? Mi van? Azzal segített, hogy lefordította a kitöltésre váró okiratokat, vagy, hogy elmondta, hogy mit, hol találnak? Esetleg a felvetődő problémáikra segített megoldást találni? Micsoda őrület ez?

A kirúgás okáról a Belügyminisztérium a Magyar Időknek azt írta, hogy egyedi ügyekben nem adhatnak felvilágosítást. A kormánybarát lap, mint mindig, most is Soros Györgyöt gyanítja a háttérben.

„El-Seaghi információnk szerint 2016-ban jelentkezett a Debreceni Törvényszéken, ám foglalkoztatását nem javasolták, mivel komoly kétségek vetődtek fel azzal kapcsolatban, hogy képes lesz-e feladatát pártatlanul ellátni, hiszen a szervezet, amelynek tisztségviselője, nem tesz határozott különbséget gazdasági bevándorlók és menekültek között, támogatja a migránsok befogadását, és 2015-ben kormányellenes tüntetést szervezett – mindezzel pedig, még ha akaratlanul is, de Soros György tervének megvalósulását segíti elő.”

A Migration Aid társigazgatóját a rendőrség és a BMH egyaránt hívta már fordítani. Erről a Fidesz-szócsőként üzemelő lapnak az a magyarázat jutott eszébe, hogy

„Ez azt jelenti, hogy ezek a hatóságok vagy nem tudnak arról, vagy nem foglalkoznak azzal, hogy mivel tölti szabadidejét Aida El-Seaghi.”

Aida El-Seaghit a hivatalos indoklás szerint azért választotta az Önkéntes Központ Alapítvány 2015-ben az év önkéntesének, mert

„80 napon át – több mint 400 órában – minden szabadidejét és szabadságát feláldozva segítette a Magyarországra, s azon belül a debreceni vasútállomásra érkező, valamint a helyi menekülttáborban tartózkodó menekülteket. Tette ezt olyan csendben, hogyha nem tisztelnék őt nagyon sokan, akkor azt kellene mondani, hogy észrevétlenül”.

Ez az eset is azt mutatja, hogy egy egyszerű tényközlést mennyire átpolitizál a regnáló hatalomhoz való viszony. Ha valaki azért kapja a fizetését, hogy egy cikkben hány alkalommal képes lejárató hangnemben írni az éppen aktuális alanyról, akkor nehéz objektivitást várni tőle.

Szólj hozzá