Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A Mészáros-lufi rejtélye – mindennap történik valami

Minek nevezhető az, amikor egy részvény egyetlen év alatt a 66-szorosára drágul? A Konzum RT papírjai 52 forinttal indítottak, és 3454 forintig jutottak. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó vállalatbirodalom tőzsdei műveletei azt igazolják, hogy spekulációval is előre lehet jutni.

pénz, tőzsde, spekuláció, Mészáros Lőrinc
A Mészáros-lufi rejtélye - mindennap történik valami

A Mészáros-lufi rejtélye – mindennap történik valami …

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett Mészáros-papírok (Konzum, Opus, Appeninn) körül mindennap történik valami – írja nagy összefoglaló cikkében az Index. Az elmúlt napokban a Konzum portfóliójába fogadott egy rakás szállodát, beszállt egy biztosítóba, és tulajdonosai között üdvözölhette a Duna Aszfaltot. Mészáros az Opus-on keresztül cseh sztárbrókerekkel együtt a Mátrai Erőmű többségi tulajdonosa lett, közben beszállt újabb médiacégekbe. Az Appeninn 800 ezer eurós nyereséggel eladott egy értékes Mérleg utcai irodaházat. (A Mészáros-birodalom minden nap besöpri a napi betevő állami megrendeléseit. Hol vasutat kezd fejleszteni, hol kályhagyári támogatásról ír alá miniszteriális szerződést, hol pedig teakonyhát épít a többmilliárdos tao-támogatásokból. – A Szerk.)

A fordított modellnek nevezett tőzsdei technikáról közöl a portál egy nagyon izgalmas képletet.

Meg lehet belőle érteni, hogy Mészáros és pénzügyi partnerei (bizalmasai) voltaképpen mit csinálnak. “Képzeljük el – olvasható a cikkben -, hogy két ismert üzletember, Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért rendelkeznek 25 millió forinttal, amiből lakást szeretnének venni. Ha kimennének a budapesti lakáspiacra, egy nem is túl nagy panellakásra lenne elegendő a pénzük. Ám ők mást találnak ki, létrehoznak egy LFV (Lakásokat Fogunk Venni) Nyrt. elnevezésű nyilvános részvénytársaságot, és ebbe a cégbe teszik be a 25 millió forintot. A társaság eleinte annyit ér, amennyi érték, vagyis amennyi pénz van benne, 25 millió forintot. Az LFV Nyrt. ezért kibocsát 25 ezer darab, egyenként ezerforintos részvényt, ezeket bevezetik a tőzsdére.

A társaság meghirdeti a stratégiáját, lakásokat szeretne majd venni.

A tőzsde elkezd hinni a papírban, a befektetők tudják, hogy Mészáros és Jászai ügyes fiúk, azt feltételezik, hogy jó kapcsolataik is vannak, vélhetően kedvező feltételekkel tudnak majd lakásokat venni. A részvény arra a vak hitre, hogy Mészárossal jó egy cégben lenni, elkezd szárnyalni. Előbb ezer forintról felmegy a kurzus ötezer forintra, majd hirtelen egészen tízezer forintra. Egyre többen hallanak a csodás áremelkedésről, mindenki be akar szállni. Eltelik egy év, és azt látjuk, hogy az a cég, amiben valójában csak 25 millió forint tőke van, már 66-szoros áron forog a börzén. Vagyis egyetlen részvény ára ezer forintról 66 ezer forintra szaladt fel. Mindenki csodálkozik, a pénzügyi elemzők és az újságírók háborognak, szidják a tudatlan spekulánsokat, a kurzust senki sem érti.”

Viszont a jelek szerint működik. A teljes cikk a Mészárost körülvevő tőzsdei konstrukció vázlatával itt  található. 

...

Szólj hozzá