Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A nyolcosztályos gimnáziumok a fehér Magyarország iskolái, oda cigányok nem mehetnek be

Orsós Jánossal, a sajókazai Ámbédkár gimnázium alapítójával, a 168 óra online oldalán jelent meg interjú. A roma jogvédő által elmondottakból, a magyarországi cigányság életének érzékeltetésére leginkább alkalmas részeket emeljük ki

A nyolcosztályos gimnáziumok a fehér Magyarország iskolái, oda cigányok nem mehetnek be.
A nyolcosztályos gimnáziumok a fehér Magyarország iskolái, oda cigányok nem mehetnek be.

Orsós elmondta, már évekkel ezelőtt jelezte, hogy itt, a végeken ugyan Fidesz-kormányzás van, de a Jobbik programjával:

” A Fidesz pedig úgy rakott itt rendet, hogy a jobbikosoknak és a saját választóinak is megfeleljen. Ha egy ilyen szegény térséget nem vesz figyelembe, amikor leszállítja 18-ról 16 évre a tankötelezettséget, abban tudatosság van.” /……/  “Az elcigányosodott iskolákban nem tudnak kitejesedni, nincsenek szakmai sikereik, és nincs elég társadalmi megbecsültségük. Az a pedagógus, aki cigány gyerekeket tanít, a többiek szemében maga is cigánnyá válik. Mi is hajlamosak vagyunk a tanárokat hibáztatni azokért a sikertelenségekért, amelyeket a magyar diákok produkálnak a PISA-felmérésben. De nem ők tehetnek róla.”

Hangsúlyozta, a rendszer  állította elő azt a helyzetet, ami miatt bekényszerültek a gettóiskolákba, a szegregált iskolákba, a klikes iskolákba, mindegy, minek nevezzük ezeket az intézményeket:

“Az állam leválasztotta a fehérek oktatását. A pedagógusokat pedig magukra hagyta, és ezt a helyzetet súlyosbítja a tankerületi rendszer. A polgármestert már nem érdekli, mi történik az iskolájában, mert az állam a fenntartó. A pedagógusnak az intézményfenntartó vezetése távoli, inkább letanítja, letudja, leadminisztrálja az óráját, aztán jól van.”

Megdöbbentő, amikor azt állítja, a szegregált iskolákban már az alsó tagozat utolsó évében lemondanak a gyerekekről. Nem a felsőben, hanem már negyedikben:

“Az Oktatási Hivatalnak van egy kiadványa a kompetenciamérésről. Ebben rettentő súlyos állítások vannak, ilyenek például: „Komoly aggodalomra ad okot a tizedik évfolyamon a szakképzésben részt vevő tanulók teljesítménye. Az eredmény alacsonyabb a négy évvel fiatalabb, az általános iskola hatodik évfolyamára járó tanulók átlageredményénél.” Érti? Egy egész középiskolai képzési formának a tanulói, a populáció 22 százaléka nem képes elérni a hatodik évfolyam átlagos matematikai és szövegértési szintjét sem!”/…../ ” A tanulmányból az is kiderül, hogy a nyolcosztályos gimnáziumokban a legjobbak a tanulói teljesítmények. De hány cigány gyerek jár nyolcosztályos gimnáziumba? Szinte egy sem. A nyolcosztályos gimnáziumok a fehér Magyarország iskolái. Oda cigányok nem mehetnek be.”

Orsós szerint  az alapítványi és az egyházi iskolák jó pénzért átvették az államtól az elitoktatást, miközben az önkormányzatok magukra maradtak az elszegényedő, szegregálódó iskoláikkal. Ezeket az iskolákat vonta a Fidesz állami fenntartásba:

“Ez egy 25 éves folyamat vége. Ha tényleg fájna ennek a társadalomnak ez az iskolarendszer, ha tényleg fájna, hogy gyerekek tízezreit vakvágányra vezetjük, akkor kimennénk tüntetni, és nem engednénk meg, hogy csak azért, mert sötétebb a színük, ne tanítsák meg őket írni-olvasni. De nem teszünk semmit. Méghozzá azért, mert nem fáj nekünk. A legborzalmasabb az, hogy ha hallgatunk, lemondunk magunkról is. Mert hagyjuk ugyan a cigány gyereket odaveszni, de ha a miénknek nem sikerül elitoktatást biztosítani, akkor odavész ő is. Ha pedig sikerül, akkor külföldre fog költözni, mert nem lesz jó itt lenni. Ez, ami történik, merénylet a tömegek ellen. A hallgatásunk pedig bűn.”

Lesújtó véleményt fogalmazott a közmunkáról, amely gyakorlatilag a 21.századi rabszolgaságot jelenti:

” A magyar ember nem sajnálja azt, aki közmunkán sínylődik. Az persze igaz, hogy ha az sem lenne, emberek tömegei halnának éhen. Én azt szeretném, ha közmunkás csak felnőttből válhatna, mert a fiatalok, ha ebben szocializálódnak, nem lesznek képesek piacképes tudást szerezni. Ma Magyarországon munkaerőhiány van. Az üres álláshelyeket nem tudják betölteni, mert a legszegényebbeknek alapkészségeik sincsenek. Már olyan álláshirdetést is láttam, hogy „eladót keresünk, elvárás minimum nyolc osztály és hiánytalan fogsor”. Mi, magyarok nem sajnáljuk a közmunkásra az 52 ezer forintot, mert megkönnyebbülünk attól, hogy nem csak úgy felveszi a segélyt, még ha imitálnia kell is a sepregetést.”

A jogvédő úgy tapasztalja, ígéretekkel tele a padlás. Pedig nem extra költségvetési tételt szeretnének, hiszen a pénz megvan, csak most épp átképzésekre fordítják:

“Azt már látják ugyanis, hogy rossz, ha 16 évesek sepregetnek, ezért úgy módosították a törvényt, hogy a 25 év alattiakat már csak átképzésekbe vonhatnak be. Borsod megye egyik településén most tésztakészítőket fognak képezni. Ezért tőlünk két-három diák már elment, mert a néhány hónapos képzési idő alatt havi 60-70 ezer forintos támogatást kapnak. De a gyerek így is kikerül a közoktatásból, mert ez a pár tízezer forint annyira számít a családjának. Utána már csak a közmunkássors jut neki.”

A roma integrációt hazánkban reménytelennek látja. Szerinte a többség nem akarja, hogy cigányok keveredjenek közéjük:

“Addig, amíg az új elit el nem megy innen, s mi itt nem maradunk azokkal, akiket nem tanítottunk meg sem írni, sem olvasni. De ez még odébb van. Mi meg csak nézzük, ahogy kialakul a baloldali liberálisokból a Jobbik-védők kara, még tüntetni is mennek értük. A szegény gyerekekért viszont senki nem ment utcára. Ördögöt látunk a Fideszben? Ugyan! Ők csak rendet raktak ebben a paraszti észben, ami jutott nekünk. “

...

Szólj hozzá