Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A szakértők szerint Nagy-Britanniának fogyókúráznia kell

Az egészségügyi szakemberek szerint csökkenteni kell a legnépszerűbb ételek fogyasztását. A britek nagy része túlsúlyos, tehát ideje, hogy fogyókúrába kezdjenek, de legalább változtassanak étkezési szokásaikon.

A szakértők szerint Nagy-Britanniának fogyókúráznia kell
Egyre több az elhízott gyermek (forrás: youtube)

A britek többsége egészségtelenül étkezik

Nagy-Britanniában a legnépszerűbb ételek a pizzák, készételek, feldolgozott húsok, elvitelre készített ételek. A kormányhivatal fontosnak tartja, hogy az élelmiszeripar nagyobb figyelmet fordítson az egészséges ételek előállítására, egészséges összetevők használatára. A lakosságot pedig bíztatja az alacsonyabb kalóriájú ételek fogyasztására. Elképzelésük szerint 2024-re így körülbelül 20 %-kal lehetne összességében csökkenteni a kalóriafogyasztást. A korlátozás elsősorban 13 élelmiszer csoportra vonatkozik, melyek nagy szerepet játszanak a gyermekek korai elhízásában.

Pénzügyi okai is vannak a tervezett fogyókúrának

Az NHS évi 6 milliárd fontot kénytelen költeni az elhízásból adódó betegségek kezelésére. Ha a felsorolt 13 élelmiszercsoport fogyasztását sikerül visszaszorítani, ezzel nagymértékben csökken bizonyos betegségek kockázata és a korai elhalálozások aránya is.

Kezdődik…

Már a tavalyi évben elindítottak egy programot, melynek fő célja a cukor fogyasztásának csökkentése. Ezen belül kilenc élelmiszercsoportot céloztak meg. A következő lépés a cukortartalmú italok megadóztatása lesz. A törvény a következő hónapban lép hatályba. Ezek a változtatások is egyértelműen mutatják, komoly lépéseket tesznek elsősorban a gyermekek egészségének érdekében. Az egészségügyi szakember ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a változtatásoknak nem csak a gyermekeket kell érintenie. A felnőttek ugyanolyan veszélyben vannak és többségük egyáltalán nem figyel oda, milyen élelmiszert fogyaszt. A lakosság ennek következtében általában elhízott, ami komoly egészségügyi következményekkel jár.

Nem elég csak tanácsot adni

Az étrend megváltoztatásában óriási szerepet játszanak az étterem-láncok, azon belül is elsősorban a gyorséttermek, illetve az élelmiszerboltok. A legveszélyesebb ételek között szerepelnek a különböző sós és édes kekszek, a speciálisan olajjal készített pékáruk, a burgonyából készült ételek, chips-ek, tésztafélék, sütemények, utcán elfogyasztható ételek és néhány leves.

A szakértők szerint Nagy-Britanniának fogyókúráznia kell
A hamburgert tekintik az egyik legnagyobb veszély-forrásnak (forrás: pixabay)

A szakértők bevonnák a kormányzatot is

Mivel a vendéglátóiparnak és az élelmiszeriparnak anyagi érdeke fűződik a népszerű ételek értékesítésében, amennyiben nem sikerül őket meggyőzni a kiemelt élelmiszerek forgalmazásának korlátozásáról, a kormányzat segítségét fogják kérni. Ha máshogy nem megy, új törvényeket és szabályozásokat kell kidolgozni. Szigorúan figyelemmel fogják kísérni az emberek vásárlási szokásait és ha nem történik változás, a változtatásra nem hajlandó cégeket negatív reklámmal fogják büntetni.

Kampányt indítanak az egészséges étkezésért

Az egészségügyi ügynökség kampányba kezd, amely arra ösztönzi a felnőtteket, hogy maximum 400 kalóriát fogyasszanak reggelire, és 600 kalóriát ebédre és vacsorára. Készítenek egy követendő útmutatót, melyet tanácsos vásárláskor az embereknek magukkal vinni és tájékozódni belőle. A felmérések szerint az elfogyasztott élelmiszerek egynegyedét kávézókból, éttermekből szerzik be a britek és a lakosság többségét egyáltalán nem érdekli, az adott étel hány kalóriát tartalmaz. Ha valaki viszont szeretne változtatni étkezési szokásain, speciálisan erre tervezett applikációk segítenek ebben.

Vannak cégek, akik támogatják a kezdeményezést

A McDonald’s és a Subway például vállalják, hogy elsősorban az egészséges termékeiket népszerűsítik, ezzel is segítve a lakosságot étkezés szokásaik megváltoztatásában. A szakember szerint, ha csak napi 200-300 kalóriával fogyasztanak kevesebbet, már az is nagy előrehaladást jelenthetne. Ehhez biztosítanak segítséget részletes útmutatókkal és receptekkel.

A szakértők szerint Nagy-Britanniának fogyókúráznia kell
A szakértők szerint az élelmiszeriparnak partnerséget kellene vállalni ebben a harcban és nem népszerűsíteni az egészségre káros élelmiszereket (forrás. flickr)

...

Szólj hozzá