Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A török “forró ősz”- sorvezető?

1955 szeptember 6-án az Istanbul Express című török újság címlapján öles betűkkel hirdette: a görögországi Thesszalonikiben felrobbantották a Török Köztársaság alapítója, Musztafa Kemál (Atatürk) szülőházát.

A török "forró ősz"- sorvezető?

Glaser Tamás közösségi oldalán

jegyezte az alábbi igen csak figyelemreméltó sorokat:

A hírre városszerte tüntetések kezdődtek: hamarosan több tízezres tömeg támadt a görög negyedekre, ahol tört-zúzott és fosztogatott. A hatóságok sokáig tétlenül nézték a pusztítást, csak másnap reggel fogtak hozzá a rend helyreállításához.

Addigra a város érintett részeit vastagon borította a törmelék és az üvegcserép – ezért is szokták az eseményeket „Isztambuli Kristályéjszaka” néven is emlegetni. A halálos áldozatok számát kb. másfél tucatra teszik, sokakat bántalmaztak, görög üzleteket, magánházakat vertek szét, vagy száz templom szenvedett óriási károkat.

A csőcselék a görög temetőket is megrongálta, a síremlékeket összetörték, a csontokat szétdobálták. A pogrom a konstantinápolyi görög közösség végének a kezdetét jelezte: a görögök a következő években tízezrével hagyták el ősi városukat, és telepedtek le Görögországban és másutt.

Hamarosan kiderült,

hogy az Atatürk szülőházának lerombolásáról szóló hír erősen túlzott volt. A háznál – amely a szaloniki török konzulátus része – kis erejű pokolgép robbant, minimális károkat okozva.

Később arra is fény derült, hogy a bombát egy görögországi török nemzetiségű egyetemista helyezte el a török titkosszolgálat megbízásából. Néhány évvel később katonai puccs buktatta meg a pogrom idején hivatalban volt Menderes-kormányt.

A miniszterelnököt és több miniszterét bíróság elé állították. Az egyik vád éppen az 1955-ös, halálos áldozatokkal járó pogrom megszervezése volt. Menderest és külügyminiszterét halálra ítélték és felakasztották.

A kárt szenvedett görögök természetesen semmi vagy nevetségesen kicsi kárpótlást kaptak. Elüldözésük a következő években kevésbé feltűnő módszerekkel folytatódott.

Szólj hozzá