Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Áder János: aki részt akar venni a választásokon, az költözzön haza, költözzön vissza Magyarországra

A Demokratikus Koalíció kampányt indított a határon túl élő magyar állampolgárok szavazati joga ellen. A Demokratikus Koalíció szerint „ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon (…) miért a magyarság próbája az, hogy az ország mindennapjaiban nem osztozók perdöntő hatást gyakoroljanak arra, hogy a Magyarországon élők miként éljenek”.

Áder János: aki részt akar venni a választásokon, az költözzön haza, költözzön vissza Magyarországra
Áder János: aki részt akar venni a választásokon, az költözzön haza, költözzön vissza Magyarországra

Az Index egy érdekes részletet közölt egy magyar politikus, parlamenti vitában elmondott beszédéből:

” Elvileg sem tartjuk helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon, akik nem adófizető polgárai az országnak, és akik a két választás között semmilyen formában sem tudják az általuk választottakkal kapcsolatos véleményüket elmondani, ráadásul sokaknak semmilyen kötődése nincs is már az országhoz”. 

Parlamenti beszédében a  politikus arról is beszélt: azért sem támogatják a választójog kiterjesztését a határon túl élő magyaroknak:

 „mert sokkal nehezebben ellenőrizhető a választások tisztasága”. 

Azt mondta, hogy

 „aki részt akar venni a választásokon, az költözzön haza, költözzön vissza Magyarországra”.

Joggal gondolhatja a kedves olvasó, hogy Gyurcsány Ferenctől származik az idézet. Sokan talán még nagy összegben még fogadnának is erre.

Ne tegyék!

A fenti–a DK által mondottakhoz igencsak hasonló szöveget–Áder János, még fideszes országgyűlési képviselőként mondta el a tornyos házban. Igaz, közel negyedszázaddal korábban, 1993. szeptember 28-i ülésnapon, a választójogi törvény módosításáról szóló vitában.

Azóta persze nagyot változott a világ, az akkori Fidesz mára az illiberális “demokráciát” építők pártja lett, élén haza atyjával, a családfővel, a nemzet “örökös miniszterelnökével”. Orbán és cimborái az elmúlt évtizedekben olyan sűrűn váltogatták az általuk “képviselt” értékeket, ideológiákat, mint egy átlag magyar a fehérneműjét. Most éppen kereszténynek mondják magukat, akik szívükön viselik a határon túli magyarság sorsát is. Hogy ez mennyire igaz, egy másik írás témája lehet. Áder János mondatai, és pártja mai álláspontja azonban jól érzékelteti azt az utat, amit Orbán megtett a korlátlan politikai és gazdasági hatalom érdekében.

...

Szólj hozzá