Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Adósok fejedelmi luxusban

Pár nappal ezelőtt a Zárójel is foglalkozott a NAV  negyedéves nagyadós listájával. Megírtuk, hogy a szégyenlistát, az adósok listáját Volkova Ekaterina Jurjevna vezeti 1,44 milliárd forintos  adóhiánnyal. Emellett még további 1,32 milliárd bírság is szerepel a “bűnlajstromán”. 

Adósok fejedelmi luxusban
(illusztráció: Négy madár)

Adós fizess, ugyan már!

Az írásunk végén feltettük a kérdést vajon milyen tevékenységből gyűlhetett össze ez az óriási összeg, illetve mit csinált közben az adóhatóság. Különösen izgalmas kérdés ez akkor, amikor kiderült, gyanúsított lett a férfiból, akinek elege lett abból, ahogyan a fizetett adóját az állam felhasználja. Ezért Szentesi Kálmán a  korrupció ellen tiltakozva visszakérte a NAV-tól a 2015-ben befizetett személyi jövedelemadója egy részét, 1 millió 361 ezer forintot. A NAV erre 408 ezer forintos bírságot szabott ki rá, jogosulatlan adó-visszaigénylés miatt. Az adóhatóság nyomozói pedig július 13-án összesen 1 500 417 forint összegű adó

„részben csak megkísérelt elcsalása miatt”

költségvetési csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsították meg a férfit.

A “kisembert” megpróbálták elmeszelni azért, mert a polgári engedetlenségi akciójával arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy a Fidesz az adónkat önkényesen használja fel, egy részük magánosítva lesz, magyarra lefordítva: ellopják a haverok.

A milliárdos adóhátralékosok közben élnek, mint Marci Hevesen. Ellenük tehetetlen a hatóság, a milliárdokat egyszer majd beírják a veszteség rovatba.

A 24.hu arról írt, hogy Volkova, a férje Góczi István oldalán egy nemzetközi offshore-hálózat kulcsfigurája. Gócziék az elmúlt évtizedekben vállalkozásaik és az ingatlanaik köré a világ különböző adóparadicsomaiba bejelentett cégekből álló, állandóan és követhetetlenül változó hálót alakítottak ki, amellyel a magyar hatóságok hosszú ideig egyáltalán nem tudtak mit kezdeni.

Kinél landol a “lé”?

A háromszintes villájukat papíron egy külföldi cég birtokolja. Ne menjünk messze, talán van, aki emlékszik, hogy Tarsoly Csaba, a bukott Quaestor-vezér budai villája is egy Svájcban bejegyzett cég tulajdonában van. Ilyen „úri” körökben ez járja.

Volkováék – a legnagyobb adósok – luxuskörülmények között élnek. A 3100 négyzetméteres, ősfás telket – amely 460 milliós jelzáloggal terhelt – egy szomszédos, szerény 1000 négyzetméteres területtel bővítették. Valahonnan telt a milliárdos adótartozás mellett arra is, hogy úszómedencét alakítsanak ki maguknak.

A magát divattervezőnek is mondó hölgy előtt, a férje bedőlt cége az Emfesz is állt a legnagyobb adósok listájának a tetején.

A család közben több ingatlannal is gyarapodott. A 2000-es évek közepén egy komplett lovas kastélyt építettet Mátészalka mellett, Fábiánházán. Az óriási területű, angol mintákat idéző kastély kezelését végző kft. tulajdonjoga jelenleg egy hongkongi bejegyzésű cég kezében van.

Átláthatatlan offshore hálózat, gátlástalanság, jó ügyvédek, a hivatal tehetetlensége védelmét élvezik a nagy adósok.

“Nem-akarásnak, nyögés a vége”

– tartja a mondás. Azért nem csípik fülön a milliárdos adósokat, mert az rengeteg melóval jár, ráadásul, ki tudhatja, milyen politikai kapcsolatokkal rendelkeznek. Jobb velük óvatosnak lenni.

Kényelmesebb – a statisztikát is  javítja – pár kis halat, néhány számlaadásban megtévedt megélhetési vállalkozót, piaci kofát fülön csípni. Néhány százezer forint adósságért akár még a házukat is elárvereztetik a fejük felül.” Kisember”, kis kockázat a hatalom részéről.

A nagy adósok azok már dörzsöltebbek. Papíron nincs a nevükön semmi. A milliárdok a gyerekek, unokák, és ki tudja még kiknek a nevén. Pénzük, mint a pelyva, fejedelmi luxusban élnek. A legdrágább francia pezsgő kortyolgatása közben kiröhögik a tehetetlen magyar adóhatóságot.

Szólj hozzá