Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Közös Ország Mozgalom – beindult az Agóra

Az Agóra megnyitóján 8 ellenzéki párt képviseltette magát pártelnöki szinten, bár láthatóan nem szerveztek szimpatizáns-hegyeket. Akik összefogáspártiak, arról beszéltek, akik nem, azok másról. 

Az kilenc ellenzéki párt vezetője egyetlen színpadon: Indul a Közös Ország Mozgalom az igazságos választási rendszerért! Kövesd élőben az eseményt élőben a Kettős Mércén!

Közzétette: Mérce – 2017. szeptember 1.

A mozgalmat életre hívó Gulyás Márton kiemelte,

hogy az az összefogás, ami itt létrejött az ellenzéki pártokkal szinte példa nélküli. Azokat, akik pedig nem csatlakoztak, ugyanúgy várják továbbra is.

A közös ország pedig azt jelenti, hogy alapvető véleménykülönbségeket is meg lehet beszélni. Igazságos választási rendszer nélkül nincs igazságos hatalomgyakorlás, anélkül pedig nincs igazság sem az egészségügyben sem az oktatásban, sem máshol.

Közös Ország Mozgalom
fotó: facebook

Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy a DK a Bokros Lajos vezette Momával együtt készül a választásra. Hozzátette, nem érdemes naivnak lenni, és bár igaza lenne Gulyás Mártonnak, hogy kikényszeríthető a választási rendszer megváltoztatása, de

“ennél cinikusabb és erőszakosabb hatalmat nem láttunk még, így a törekvéseknek jelentős korlátai vannak”

Juhász Péter, az Együtt elnöke szerint szükség lesz az igazságtételre az elmúlt 7 év után, az állam jelenleg maffiaként működik, ezt vissza kell fordítani.

“Kicsit szkeptikus vagyok abban, hogy megvalósulhat ez az álom”

– mondta erről a kezdeményezésről, de fontosnak tartja, hogy a Fideszt meg kell buktatni.

Hadházy Ákos az LMP társelnöke arról beszélt, hogy szerinte a legfontosabb az, hogy ha tudás van, akkor van minden, és nem a Fidesz által hangoztatott

“ha munka van, minden van”

mondás az igaz.

Fodor Gábor a Liberálisok elnöke nem szkeptikus a kezdeményezéssel kapcsolatban, szerinte a kommunista rendszer összeomlását sem lehetett látni, de ellenzékiként tették a dolgukat.

Molnár Gyula az MSZP elnöke szerint szinte minden területen igazságtalanság van és kell “első lépést” tenni, ez a mostani igazságtalan választási rendszer megváltoztatása lehet. Ez most egy reményteli kísérlet, de érdemes készülni a realitásokra is.

egyetlen párt nem tudja legyőzni ezt a hatalmat, csak vagy koalíció vagy pártszövetség győzheti le.

Bokros Lajos a Moma elnöke szerint, aki nem hajlandó az ellenzéki szövetségben egyenrangúként részt venni, az az Orbán rendszer és önkényuralom szekértolója és támasza.

Orosz Anna a Momentumtól arról beszélt, hogy alapvetően fontos, hogy a sokakat képviselő ellenzéki pártok is beleszólhassanak a döntésekbe.

Karácsony Gergely a Párbeszéd elnöke szerint sötét korszakot nyitott ennek a választási rendszernek az elfogadása, és bár sokan tüntettek akkor, de mégsem lett forradalom,

ez a rezsim, mint kés a vajon ment át, és felszámolta a jogállamot.

Ha azt szeretnénk, hogy legyen társadalmi felhatalmazásunk a jogállam felépítésére, ahhoz társadalmi konszenzust, támogatást kell szerezni.

A tervek szerint az Alkotmány utcai Agórában szeptember 20-ig tartana az egyeztetés, de a helyszín egészen október 23-ig működne, a választási rendszerről szóló egyeztetések után más politikai, közéleti és kulturális témákról is beszélnének, és koncertek is lennének.

A pénteki megnyitó előtt a Fidelitas tartott rövid sajtótájékoztatót a helyszín előtt, ahol Böröcz László, a Fidelitas elnöke és V. kerületi alpolgármester elmondta, hogy

az Agórát Soros György építette az ellenzéknek.
Biztos a “véletlen műve”, hogy az Agóra helyszínén éppen most kezdtek csatornázási munkálatokba, ami vélhetően pontosan addig tart majd, amíg zavarni kívánják a rendezvényt.

(forrás: index)

Szólj hozzá