Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Tíz év után először alapkamatot emelt a Bank of England

A brit jegybank  monetáris tanácsa alapkamatot emelt. A csütörtöki bejelentés szerint 0,25 százalékponttal 0,50 százalékra növelte az irányadó rátát.

Hiába teljesít jól a brit gazdaság, a Brexit okozta bizonytalanság miatt a font árfolyama zuhan
Kép: Pixabay

Nem egyhangúlag, de 10 után először megszavazták

A Bank of England legutóbb több mint egy évtizede, 2007 júliusában hajtott végre kamatemelést. A csütörtöki bejelentés szerint a mostani kamatemelési döntés nem volt egyhangú: a monetáris testület kilenc tagja közül heten az alapkamat emelésére, ketten kamattartásra voksoltak. A piac és a londoni elemzői közösség azonban már jó ideje jelentős eséllyel jósolta a Bank of England novemberi kamatemelését, mivel a brit jegybank kommunikációja az utóbbi hónapokban egyre inkább a készülő szigorításra utalt. Mark Carney, a Bank of England kanadai kormányzója nemrégiben kijelentette, hogy “viszonylag rövid időn belül” várható az alapkamat emelése. Ennek okát az inflációban látta. Megemlített, hogy vannak utaló jelek is, hogy ismét “felelőtlen” hitelkiáramlási dömping kezdődhetett a brit gazdaságban.

Carney a kamatemelés csütörtöki bejelentésével egy időben kiadott új inflációs jelentést ismertetve azt mondta, hogy a Bank of England várakozása szerint a következő években elfogy a brit gazdaságban még meglévő csekély kapacitástöbblet is. Ennek hatására valószínűleg erősödni fog a hazai eredetű inflációs nyomás. A brit jegybank kormányzója a csütörtöki sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy az infláció pedig meghaladja a Bank of England 2 százalékos célszintjét. A tizenkét havi brit infláció szeptemberben a várakozásokat túllépve 3 százalékra gyorsult. A Bank of England előrejelzése szerint az éves inflációs ütem októberben átlépte a 3 százalékot. Mindeközben azonban a brit gazdaság növekedési üteme is gyorsabb a vártnál.

A jegybank előrejelzése szerint további emelés várható

A Bank of England 2007 júliusában végrehajtott előző kamatemelése után a brit jegybanki alapkamat 5,75 százalékon tetőzött. Az utána bekövetkezett hitelpiaci és bankválság hatására azonban a brit jegybank hatalmas mennyiségi enyhítési programmal kísért gyors kamatcsökkentésbe kezdett, és 2009 márciusáig 0,50 százalékra csökkentette alapkamatát.

A brit EU-tagságról tartott tavaly júniusi népszavazás sokkjának hatására a bank tavaly augusztusban újabb 0,25 százalékponttal csökkentette irányadó rátáját. A brit jegybank emellett 435 milliárd fontra (több mint 150 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról.

A testület egyértelműen hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Bank of England monetáris politikája a kamatemelés után, az új kamatszinten is jelentősen ösztönzi a munkahelyteremtést és a reálgazdasági aktivitást. A monetáris tanács közölte azt is, hogy ha a jövőben lesznek további kamatemelések, azok üteme fokozatos, mértéke pedig korlátozott lesz.

A közlemény e kitétele miatt a font a kamatemelés ellenére több, mint 1 százalékot gyengült a dollárral és az euróval szemben egyaránt. Ez azzal magyarázható, hogy a piaci szereplők ennél erőteljesebb szigorítási utalásra számítottak a Bank of England részéről.

Szólj hozzá