Zárójel
Alaprecept – gluténmentes, sós kelt tésztákhoz
A kép forrása: Koronczay Edit

Alaprecept gluténmentes, sós kelt tésztákhoz – egyszerű elkészíteni

Ez az alaprecept gluténmentes, sós kelt tésztákhoz valójában egy csodarecept: ugyanis rengeteg finomságot tudsz  készíteni egyetlen receptből.  Kenyér, kifli, zsemle, vágott zsemle, formában sült kenyér, lángos, virslis lángos, pogácsa, sokmagvas rudak, stangli, muffin formában töltött zsemle, hot-dog… Számtalan kelt tészta készíthető az alapreceptből, a lista szinte végtelen.

Alaprecept – gluténmentes, sós kelt tésztákhoz
A kép forrása: Koronczay Edit
Alaprecept – gluténmentes, sós kelt tésztákhoz
A kép forrása: Koronczay Edit
Alaprecept – gluténmentes, sós kelt tésztákhoz
A kép forrása: Koronczay Edit

Ez az  alaprecept a gluténmentes mindennapok során, a sós kelt tésztáknál óriási segítséget jelent. Hónapokig óta kísérletezgettem vele, hogy mihez jó, avagy mihez nem.

Mára már szinte minden gluténmentes sós, kelt tésztához ezt az alapreceptet használom,

maximum duplázom a mennyiségeket, vagy kissé csökkentem a lisztek arányát, olykor pedig a víz mennyiségét veszem vissza, ha formázni szeretném az adott péksüteményt. Fantasztikusan bevált, ezért merem az alaprecept nevet adni neki. Sokat kísérletezgettem, régóta használom és örömmel elmondhatom:

működik!

Készítettem az alaprecept alapján kenyeret, kiflit, zsemlét, vágott, zsemlét, formában sült kenyeret, lángost, virslis lángost, pogácsákat, sok magvas rudakat, stanglit, muffin formában töltött zsemléket és a lista végtelen.

Az alaprecept sós kelt tésztákhoz: gluténmentes, tejmentes, laktózmentes, tojásmentes, fruktózszegény.

Alaprecept – gluténmentes, sós kelt tésztákhoz
A kép forrása: Koronczay Edit
Alaprecept – gluténmentes, sós kelt tésztákhoz
A kép forrása: Koronczay Edit
Alaprecept – gluténmentes, sós kelt tésztákhoz
A kép forrása: Koronczay Edit
Alaprecept – gluténmentes, sós kelt tésztákhoz
A kép forrása: Koronczay Edit

Alaprecept sós, kelt tésztákhoz:

Hozzávalók:

1 bögre = 225 gramm

1, 5 bögre Nutri Free mix Per Pane kenyérliszt

0, 5 bögre  Schar Mix B

3 evőkanál burgonyapehely – Cornito

3/4 csomag szárított Budafoki élesztő

3 evőkanál olaj

1 bögre meleg víz +  még egy kevés, ha igényli a tészta

só ízlés szerint

TIPP:

Az elmúlt időszakban megszámlálhatatlan alkalommal csak a Nutri Free-t használtam az alapreceptben és nem kevertem a gm lisztkeverékeket. Szépen működik így is!

Elkészítés:

Az elkészítés során az első lépés az,

hogy a száraz alapanyagokat beleöntöd egy tálba, vigyázva, hogy a só és az élesztő ne kerüljön egymásra, mert akkor az élesztő nem tudja kifejteni a hatását és nem fog szépen megkelni a tészta.

Majd erre jöhet a víz, majd az olaj.

Az alapanyagokat kézi mixer dagasztó spiráljával jó alaposan összekevered, dagasztod a tésztát, legalább 7-8 percig. Lágy állagú tésztát fogsz kapni.

Utána két lehetséges mód létezik:

  1. Előkeleszted a tésztát:

a tálban hagyod a tésztát, beolajozott fóliát teszel rá és langyos helyen keleszted a tésztát, 1 órán át.

Majd ezután olajos lapon jó alaposan átdolgozod, átgyúrod a tésztát, majd pedig olajos kézzel formázod tetszőleges módon, attól függően mit szeretnél készíteni, kiflit, zsemlét, pogit, kenyeret stb.

Az előkelesztéses verziót nagyon szeretem, mert sokkal puhább lesz a kenyér, kifli stb.

Ezt ráérősebb napokon szoktam alkalmazni, mert több időt vesz idénybe az elkészítés.

 

  1. a másik verzió, hogy nincs előkelesztés, hanem rögtön formázod olajos lapon, olajos kézzel a tésztát és sütőpapíros tepsire helyezed, majd ekkor keleszted langyos helyen 1 órát.

A sütés

során számomra az vált be a legjobban, hogy először 140 fokon sütöm 15 percet, eközben még mindig emelkedik szépen a tészta.

Ekkor lekenem olaj, víz és pici só keverékével a tészta tetejét, legyen az bármi is éppen. Majd ezután kb. 15 percet 160 fokon, majd 180 fokon ismét 10 percet, végül 200 fokon sütöm még pár percet, figyelve, hogy amikor szép a színe, kivegyem azonnal a sütőből.

Mindig megvárom, hogy hűljön és amikor már csak egy kicsit langyos, akkor szeletelem, ha pl. kenyér készült ebből az alapreceptből.

Tipp 1:

Mindig sütőpapírt használj, vagy szilikonos sütőpapírt… Nekem az a módszer nem vált be, hogy lekenem a tepsit Liga-val, vagy zsírral, esetleg olajjal – mindhármat kipróbáltam – és beszórom mindenhol rizsliszttel. Ez esetben nekem mindig leragadt a tészta.

Tipp 2:

Mint említettem, sokfélét sütöttem már ez a recept alapján. Nagyon imádom, mert nem kell azon agyalnom milyen receptet is igényel az adott étel, ez az alap bevált minden sós kelt tészta esetén.

Innen kezdve már nincs határ:

– ha úgy érzed, egy étel igényelne tojást, akkor bátran tegyél hozzá (ha nem vagy tojásallergiás!!!) és akkor majd látod, hogy a tésztád igényel még 1 max. 2 evőkanál gm lisztet

– vagy tehetsz bele virslit

– vagy esetleg ToTu krémet (tojásfehérje túró, tejföl helyett) is tehetsz a tésztába, ez esetben annyival csökkented a víz mennyiségét, amennyi ToTu-t tettél bele. (aki nincs tejmentes diétán a tejföllel ugyanígy eljárhat)

– de szoktam olykor fele víz, fele rizstej megoldást is választani. Én a Joya rizstejet használom…

–  néha teszek bele 1-2 evőkanál rizstejszínt, ilyenkor ennyivel kevesebb vizet használok a tésztához

– ha muffin formában készítem pl. a töltött zsemlét, vagy sima zsemlét, akkor lehet lágyabb a tészta: tehát akkor a 2 bögre gm liszthez, tehetsz 1, 5 bögre langyos vizet és ekkor olajos kanál segítségével kanalazd a formába a tésztát

Tipp 3:

Mindig olajozd be a deszkát, lapot,  amin dolgozol a tésztával.

Így  tökéletesen formázható a tészta, olajos kézzel vagy olajos nyújtófával, sőt beolajozott  formákkal szaggatható is tökéletesen.

Rengetegen olvastátok és használjátok az alapreceptet,

ha még nem próbáltad, bátran állj neki!

Ha szeretnéd elküldeni a gluténmentes alaprecept alapján készült kelt tésztát, kérlek tedd meg, szeretettel várjuk!

Jó gluténmentes sütögetést kívánok mindenkinek!

 

Shares 104



Szólj hozzá!

Legyél te az első hozzászóló!

Visszajelzés
avatar
wpDiscuz