Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Állóháború Rákospalotán – Kizárás az MSZP -ből

Rákospalota állóháború  csatazajtól hangos. A máskor csendes kerületben felkorbácsolódtak az indulatok, az ellentétek kibékíthetetlennek látszanak. A pártok összefogtak  Hajdú László  Dk -s polgármester ellen. Cikkünk megjelenésével szinte egy időben érkezett a hír, hogy az MSZP felsőfokon kizárta tagjai közül Móricz Esztert a párt rákospalotai önkormányzati képviselőjét..

Állóháború Rákospalotán - Kizárás az MSZP -ből
(Illusztráció: Városi Kurír)

Csendélet háborús tájképben

A 2014 őszi önkormányzati választásokon a XV. kerületi lakosok Hajdu Lászlót , a DK  jelöltjét választották meg polgármesternek. Hajdú László Rákospalotán köztiszteletnek örvendő, megbecsült politikus. Több cikluson át országgyűlési képviselő, 1996–2010 között a kerület  szocialista polgármestere volt.

A  polgármesterség azonban nem járt együtt automatikusan a testületi többséggel. A  14′ – es választások után a közgyűlésben egyik oldalnak sem sikerült előnyt szereznie, így patthelyzet alakult ki.

Két hónap működésképtelenség után a polgármester kezdeményezésére, a kerület érdekében az érintett pártok, civil szervezetek kompromisszumra jutottak. A megállapodás szerint a Fidesz adott két alpolgármestert, a baloldal egyet. A hatáskörök egy részét is Fidesz vezette bizottságokba telepítették. Ez volt az ára annak, hogy a kerületben élők ne lássák kárát, az eleinte feloldhatatlannak látszó helyzetnek.

Az önkormányzat ezt követően – kisebb döccenőkkel ugyan-de működött, minden fontos kérdésben sikerült a frakcióknak megállapodniuk. A Fidesz berkein belül időközben azonban megerősödött az előző polgármester, aki 2014-től országgyűlési képviselő. A kerületi legendák szerint nagy szerepe volt abban, hogy a korábbi megállapodást a Fidesz másfél hónapja felrúgta. Érvelésük szerint azért, mert a polgármester nem írt alá egy olyan testületi döntést, amelyben a korábbihoz képest további 77 milliót szavaztak meg óvoda-és bölcsőde felújításra.

A polgármester szerint az emelkedés nem indokolt, ezért nem írta alá a határozatot. Utasítására a kerület jegyzője a közbeszerzési hatósághoz illetve a versenyhivatalhoz fordult.

Az első töltények

A Fidesz frakció időközben megtámadta a kerület jegyzőjét, Dr. Lamperth Mónikát. Közölték, hogy addig nem vesznek részt a testület munkájában, míg a polgármester, a jegyző munkaviszonyát meg nem szüneti.

Már csak hab volt a tortán, a fideszesek fegyelmi eljárást kezdeményeztek Hajdu László ellen, egyúttal indítványozták  30 napra történő felfüggesztését is. Ehhez asszisztált Móricz Eszter, az egyik szocialista képviselő, illetve a kezdetkor csatlakozott – majd visszalépett – a Jobbik képviselője.

Állóháború Rákospalotán - Kizárás az MSZP -ből
(fotó: internet)

A július 4-ei ülés előtt a kerületi lakosok a DK szervezésében, szimpátia tüntetésen álltak ki a polgármester mellett. Az ülésre a Fidesz frakció tagjai nem mentek el. Móricz Eszter pedig mondván, nem kíván ebben a politikai játszmában részt venni, otthagyta az ülést, amely így határozatképtelenné vált. Ugyanez ismétlődött meg július 12-én is, amikor minden fideszes képviselő és a szocialista képviselő is távol maradt.

A képviselőtestület határozatképtelensége miatt, csúszik az ügyet kiváltó két óvoda és egy bölcsőde felújítása. A polgármester szándéka szerint az eredeti összeggel, nyilvános pályázat kiírását javasolja a képviselőknek. Amennyiben a testület döntésképtelen, nem kapnak szeptembertől havi 10 ezer forint bérkiegészítést a közalkalmazottak / óvónők, dadusok, takarítók stb/. Mintegy 1500 főt károsítanak meg a kivonuló képviselők. Veszélybe kerülhet továbbá a szeptembertől esedékes állami  óvodai normatíva, mintegy 80 millió forint is.

Egység Hajdú László mellett

Állóháború Rákospalotán - Kizárás az MSZP -ből
(fotó: internet)

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője  június végén kiadott közleményéből idézünk:

Visszautasítok bármiféle együttműködést a Fidesszel és a Jobbikkal, és erre szólítom fel Móricz Eszter XV. kerületi MSZP-s képviselőt, aki részt vesz a Hajdu László polgármester elleni akcióban. Az MSZP-nek nem a DK az ellensége, hanem a Fidesz. ( …..) Hajdu László egy volt MSZP-s és az MSZP által ma is támogatott tisztességes polgármester, aki hosszú évek óta sikeresen dolgozik a XV. kerületért, ez tiszteletet érdemel. Nagyon határozottan, sőt, a lehető leghatározottabban felszólítom Móricz Esztert, hogy ne vegyen részt a Fidesz és a Jobbik helyi násztáncában. A mi közös ellenségünk az Orbán-féle NER.

Az MSZP országos elnöksége elhatárolódott a renitens képviselőtől. Móricz Eszter ellen fegyelmi eljárás indult, ezzel egy időben az elnökség felfüggesztette a képviselő párttagságát. alighanem igazat adnak Horváth Csaba mindenkit megelőző véleményének az állóháborúról. Mint azt feljebb jeleztük, cikkünk megjelenésével szinte gy időben robbant a hír a párt felsőfokon kizárta Moricz Esztert  a tagjai közül.

Gy. Németh Erzsébet, a DK  országos elnökségének tagja, fővárosi képviselő portálunknak  elmondta:

 Pozícióharc van a helyi Fideszben, 2018-ról is szól a dolog, illetve készülnek a kampányra, ahol a Fidesznek jobb az, ha balhé van fővárosban  valahol, mint ha egy DK-s irányítású kerület normálisan működik. Bajban van a Fidesz, mert szíve szerint feloszlatná a testületet. A Jobbikkal megvan a 11 fős többségük hozzá,  lehet, hogy Móricz is partner lenne ebben. De nem merik, mert az biztos, hogy a polgármestert  újra választanák és szerintem a testületi többség is meglenne a demokratikus oldalon! Ha fent marad a patthelyzet, akkor valameddig lehet működtetni a kerületet, de a vége a teljes „elesztergomosodás” lesz. De ez nem lehet a Fidesz érdeke, mert ez nem egy jobboldali város, mint Esztergom és nagyon meg fogják büntetni a választók a Fideszt 2018 tavaszán.

Hajdu László polgármester

Állóháború Rákospalotán - Kizárás az MSZP -ből
(fotó: internet)

A DK politikusa, akire most szinte minden irányból lőnek, zárójelnek adott interjújában hangsúlyozta:

  A Fidesz ultimátum jellegű nyilvános követelése  a jegyzőt érintően, eleve lehetetlenné teszi az eltelt 2,5 évben működő egyeztetés keretében a vita rendezését. A  polgármesternek a törvény által delegált feladat és hatáskörét nem kívánom vitára bocsájtani, az nem politikai megállapodás kérdése. A kialakult helyzetet július 26-án, 17,30 órakor kezdődő testületi ülésen le kell zárni. Amennyiben július végén az elhalasztott döntések nem születnek meg, a kerület költségvetésére súlyos hatásai lehetnek. Ennek a várható következményeit  a választott testületi tagoknak is viselniük kell.  A gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felel, amíg ez a törvény hatályos addig ezen én nem változtathatok még politikai ultimátumok informális küldözgetése esetén sem. A beterjesztett II. sz. költségvetési módosítás lesz ismét  napirenden. Ezt nekünk muszáj elfogadni, kiemelten az új óvoda-intézmények működése miatt is.

Kibontakozási kísérlet

Hajdu László levélben kereste meg  Dr. Pintér Gábort, a kerület fideszes alpolgármesterét. Kezdeményezte,  értékeljék a politikai megállapodás óta eltelt időszakot, 3-3 fős tárgyaló delegációk részvételével. Amennyiben az általa javasolt július 26 – ai, délelőtti időpont a Fidesz számára nem megfelelő, akkor a nyár folyamán kell a tárgyalásokat megtartani.

 Ennek azonban előfeltétele, hogy a testület következő ülésén döntésképes legyen. Ezért  kértem alpolgármester urat, hogy a Fidesz biztosítsa, a július 26-ai ülésen a határozatképességet .

Itt tartunk most. A kerületben élők értetlenül állnak a történtek előtt. Nem értik, miért lett  nyugodt  lakhelyükből, hirtelen a  békétlenkedés kerülete. Mindenkinek az az érdeke, hogy a helyzet minél hamarabb nyugvópontra jusson. A labda, a Fidesz térfelén pattog….

Szólj hozzá