Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Bokros Lajos: Álmodik a nyomor

Bokros Lajos hétfőn az bőszítette fel, hogy a hétvégi új-dzsentri találkozón Kötcsén a fő-új azzal kábította az áhítatra éhes válogatott hallgatóságát, hogy “a magyar állam az utóbbi időben elérte a középhatalmi státuszt Európában.

Bokros Lajos kijózanító sorai

emailben érkeztek szerkesztőségünkbe.

Álmodik a nyomor

és azt állítja, hogy a magyar állam az utóbbi időben elérte a középhatalmi státuszt Európában. A híradások szerint valami ilyesmivel vigasztalta övéit az önkényúr, amikor legutóbb Kötcsén megszólalt, noha egyébként nem jutott eszébe semmi.

Tekintsünk el most attól, hogy semmit sem jelent a középhatalmi (középállami) státusz. Nézzük, mint mindig, a szikár tényeket:

  1. Orbán hatalomra jutása óta (2010) a magyar gazdaság fejlődött a leglassabban a visegrádi négyek közül. A hazai egy főre jutó nemzeti jövedelem negyedével kisebb, mint a szlovák, harmadával, mint a cseh. Merjünk egyre kisebbek lenni.
  1. Orbán hatalomra jutása óta a Magyarország lakossága félmillió fővel csökkent. Legszerényebb becslések szerint 350 ezer honfitársunk kitántorgott külföldre, a természetes szaporulat pedig jelentős mértékben alatta van a halálozásnak.
  1. Orbán teljesítménye a teljes külpolitikai elszigeteltség. A visegrádi négyek közül kettő – Csehország és Szlovákia – az Ausztriával együtt létrehozott slavkovi háromszöget immár fontosabbnak tartja, mint a magyar és a lengyel szövetséget.

És a folytatás..

  1. Emmanuel Macron francia elnök nyár végén találkozott cseh és szlovák kollégájával, majd Románia és Bulgária elnökeivel. Véletlenül hagyta ki Magyarországot és Lengyelországot? Nem. Nyílt jelzést akart küldeni a magyar és lengyel vezetőknek, hogy a demokráciát elpusztító vezetőkkel nem tárgyal.

  1. Magyarország miniszterelnöke már nem tudja, hol él. Valaha az egész EU átformálásáról és annak meghódításáról álmodozott. Ma Putyin elnök zsoldjában igyekszik gyengíteni az Európai Uniót, de ezt mindenki átlátja. Hazánkkal senki sem számol, mint Európa legbelső köréhez tartozó dinamikus országgal.

Nem tudom, mikor hangzott föl dörgő taps Kötcsén. De ha volt egyetlen józanul gondolkodó elme a találkozón, akkor láthatta, hogy a király nemcsak meztelen, hanem az esze is elment.

„Merjünk nagyok lenni” – mondta valaha. Merjünk hülyék lenni – mára ez maradt.

Meg fogtok bukni áprilisban, mert lesz demokratikus ellenzéki szövetség.

Vége lesz nemzetvesztő bornírt uralmatoknak.

Van miért félni.

Bokros Lajos

elnök

Modern Magyarország Mozgalom

További cikkeink a témában

Bokros Lajos: Vajon mit rejtegetnek Orbán Viktorról a KGB levéltárai?

Bokros Lajos: a baloldali pártok csak anyázzák egymást

 

Szólj hozzá