Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Amber Rudd levelét megírta, s szerte küldte a ködös Albionba

“A mi családunk, a mi szomszédaink és a mi kollégáink, és szeretnénk, ha maradnának” – írta levelében Amber Rudd, a brit belügyi tárca vezetője.

Amber Rudd levelét megírta, s szerte küldte a ködös Albionba
Amber Rudd, brit belügyminiszter (forrás: Pinterest)

Nem emelnek bürokratikus akadályokat

Amber Rudd személyes levelet írt annak a 120 ezer uniós munkavállalónak, aki feliratkozott a belügyi tárca levelezési listájára. A Home Office kedden nyilvánosságra is hozta a miniszter levelét.

A miniszter megnyugtatta az uniós tagállamokból már Nagy-Britanniába települteket. Leszögezte, hogy az Európai Unióval elért megállapodás alapján a jelenlegiekkel szinte megegyező jogosultságokat biztosítanak majd számukra. Meg tudják őrzi hozzáférésüket a brit egészségügyi ellátáshoz, a szociális juttatásokhoz és a nyugdíjrendszerhez is.

A brit tárcavezető szerint a Nagy-Britanniában jelenleg több mint 3 millió külföldi EU-állampolgár él. Ők bürokratikus akadályok nélkül juthatnak majd hozzá állandó tartózkodási engedélyéhez a brit EU-tagság megszűnése után.

Amber Rudd ugyanakkor hangsúlyozza: a jelenleg külföldön tartózkodó családtagok a jövőben is jogosultak lesznek arra, hogy csatlakozzanak a szigetországban élő EU-állampolgárokhoz.

Ezeket a jogosultságokat a brit kormány törvényben rögzíti. Így a külföldi uniós polgárok abban a biztos tudatban élhetik életüket, hogy e jogaik nem változnak.

Már dolgoznak az egyszerűsített eljárás bevezetésén

Amber Rudd ismertette, hogy a belügyminisztériumban önálló stáb dolgozik a külföldi EU-állampolgárok új, letelepedett státusának megszerzéséhez szükséges digitális rendszer kiépítésén. A rendszert gyorsan és egyszerűen lehet majd használni, nem lesznek bürokratikus akadályok. A kérelmeket elbíráló tisztviselők a benyújtók érdekeit szem előtt tartva, pozitív szemlélettel járnak majd el. A kormány jelenlegi álláspontja szerint az életvitelszerű további tartózkodásra szóló engedély beszerzése nem kerül majd többe, mint a brit útlevél kiváltása a brit állampolgárok számára. Ez az összeg jelenleg 72,50 fontot (26 ezer forintot).

A múlt héten a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára is ezt ígérte a Westminsterben történt meghallgatásán. A törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok “pár perc alatt” regisztráltathatják magukat majd az új rendszerben.

Keddi levelében a belügyminiszter is azt hangsúlyozta, hogy a külföldi EU-állampolgároknak jelenleg nincs semmi tennivalójuk. A kérelmeket jelen állás szerint 2018 második felétől lehet majd beadni az új elektronikus rendszerben.

A brit belügyminisztérium Amber Rudd levelének keddi ismertetésével fontos információt is közzé tett. Az uniós munkavállalók a https://eucitizensrights.campaign.gov.uk/ címen feliratkozva juthatnak folyamatos tájékoztatáshoz a majdani letelepedett státusz kialakításának programjáról.

Amber Rudd levelét megírta, s szerte küldte a ködös Albionba
(forrás: homeofficemedia.gov.uk)

Egységes a brit kormány álláspontja

Kedden a belügyi tárca vezetője levelében és közleményében nyugtatta meg az EU-s polgárokat arról, hogy nincs okuk a bizonytalanságra. A kormány több oldalról is ezt kommunikálja.

Ahogy említettük, a bevándorlásügyi államtitkár parlamenti meghallgatásán részletekbe menően ismertette az új, és egyszerűsített regisztrációs eljárást.

Hétfőn az Alsóházban elmondott beszédében pedig Theresa May erről is beszélt. Leszögezte, hogy a december 14-15-i brüsszeli EU-csúcstalálkozón született megállapodásokat Nagy-Britannia törvényei közé iktatják. Első sorban az EU-állampolgárok szabad tartózkodásáról szóló jogokat, és az eljárási mechanizmust. A miniszterelnök biztosította a képviselőket és a közvéleményt, hogy a törvényt a bíróságokon keresztül bármikor érvényesíttetni lehet.

...

Szólj hozzá