Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Amit a külképviseleti választásról tudni érdemes az Egyesült Királyság területén

Áder János, köztársasági elnök 2018. április 8-ára tűzte ki az általános országgyűlési választások időpontját. Az Egyesült Királyságban élő magyaroknak is lehetősége lesz szavazni.

Amit a külképviseleti választásról tudni érdemes az Egyesült Királyság területén

Három nagykövetségen lehet voksolni az Egyesült Királyságban

A külképviseleti szavazáshoz mindenekelőtt fel kell a választópolgárnak vetetnie magát a külképviseleti névjegyzékbe. A kérelmet online is be lehet nyújtani az NVI honlapján vagy a www.magyarorszag.hu honlapon is, amennyiben az állampolgár rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval. Emellett papír alapon (személyesen vagy levélben) is lehet regisztrálni.

Kizárólag magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket!

A külképviseleti névjegyzékbe vételt a választás kitűzése után, legkésőbb március 31-én 16 óráig lehet kérelmezni. A kérelemben feltüntetett személyes adatainak meg kell egyezniük a lakcímkártyán feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben a helyi választási iroda a kérelmet elutasítja.

Hol lehet szavazni?

A magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön szavazó választópolgárok levélben nem, kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak. Az Egyesült Királyságban Magyarországnak három olyan külképviselete (nagykövetségeinek, főkonzulátusainak) van, ahol szavazni lehet.

  1. London – Westminster Cathedral Hall, Ambrosden Avenue, London (bejárat a katedrális mögött, az Ambrosden Avenue Francis street felőli végén) SW1P 1QW
  2. Manchester – St Margaret’s Social Centre, Brantingham Road, Chorlton, Manchester M21 OTT (a Marchwood Avenue-val szemben)
  3. Edinburgh – Apex Waterloo Place Hotel (Waterloo Suite), 27 Waterloo Place, Edinburgh EH1 3BH

Mindhárom külképviseleten 2018. április 8-án, vasárnap reggel 6 és este 6 óra között lehet szavazni.

A voksolás menete

A külképviseleti szavazás előtt a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát a szavazóhelyiségben. Ezt megteheti érvényes magyar személyazonosító igazolvánnyal, magyar útlevéllel vagy magyar vezetői engedéllyel. A lakcímkártya bemutatása külképviseleten történő szavazás esetén nem feltétele a szavazásnak.

A külképviseleten történő szavazás során a szavazólapokat kötelező borítékba helyezni és a borítékot lezárni, ennek elmulasztása esetén a szavazat érvénytelen lesz. Mozgóurnás szavazás a külképviseleti szavazás esetén nem lehetséges.

Hogyan szavazhat, aki nem rendelkezik magyarországi lakcímmel?

Magyarországon bejelentett lakcímmel nem rendelkező választópolgárként az  névjegyzéki kérelmet nyújthat be online és postai úton. Aki a 2014-es országgyűlési választások előtt – vagy azóta – már regisztrált, annak 10 évig nem kell újra kérnie a regisztrációt. A kérelemnek a Nemzeti választási Iroda címére a szavazás napját megelőző 15. napig megérkeznie. A névjegyzékbe vételi kérelemről a Nemzeti Választási Iroda 5 napon belül, a választás kitűzését követő időszakban a kérelem beérkezése napján dönt.

Bővebb információt az Országos Választási Iroda honlapján találnak.

...

Szólj hozzá