Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Angliai magyarok figyelem! Új magyar konzulátus nyílhat Manchesterben

Angliai magyarok figyelem! ,,Konzulátust a Manchesterben élő magyaroknak is! – ezzel kapcsolatban kaptam a legtöbb levelet és megkeresést az elmúlt időszakban a Nagy-Britanniában élő magyaroktól” – írja Facebook oldalán dr. Ujhelyi István, az MSZP alelnöke és egyik Európai Parlamenti képviselője. 

Angliai magyarok figyelem! Új magyar konzulátus nyílhat Manchesterben
Angliai magyarok figyelem! Új magyar konzulátus nyílhat Manchesterben (kép: Ujhelyi István dr. – Facebook)

Manchesterben örülnek

Sok megkeresés eredményeképpen új konzulátus nyílhat az angliai Manchesterben, az ott élő külhoni magyarok nagy örömére.

,,Vélhetően annak köszönhetően, hogy személyes kezdeményezésem után a külügyi tárca hamarosan állandó konzulátust nyit a skót fővárosban, Edinburgh-ban”

– írja oldalán Ujhelyi István, az MSZP EP képviselője.

A Facebook-posztra azonnal pozitív visszajelzésekkel reagáltak a hozzászólók, sokan üdvözölték a hírt: 

,,Nagyon jó lenne nem kellene két kisgyerekkel Londonig utazni. Szerintem sokan lennének még így ezzel.” 

– reagált a kezdeményezésre az egyik kommentelő a Facebookon. 

Ujhelyi István tavaly tartott fogadóórát Manchesterben a  magyaroknak. Úgy látta, már akkor is igen jelentős igény volt a helyi konzulátus alapítására, hiszen akkor az ott élő magyarok  közvetlen segítséget kapnának kérdéseikre, problémáikra, nem beszélve arról, mennyivel egyszerűsödne az ügyintézés.

Megkönnyítené sok magyar életét

,,A mai napon írásban jeleztem Szijjártó Péter külgazdasági – és külügyminiszternek, hogy az edinburgh-i konzulátushoz hasonlóan, érdemes lenne megvizsgálni egy állandó külügyi szolgálat megteremtését a kiemelten nagy létszámú magyar kolóniával bíró Manchesterben is.”

írja Ujhelyi István, utalva ,,a skót példára”, hiszen a jelek szerint még az idén ott is megnyílhat egy vadonatúj magyar konzulátus, szintén Ujhelyi közbenjárásának köszönhetően. A tömeges kivándorlás adta új helyzetre népszerű ötlettel reagáló MSZP képviselője így zárja posztját:

,,Amint választ kapok a külügyi tárcától, megosztom Önökkel és az érintett magyarokkal is.”

Az angliai magyaroknak ez jó megoldás lehet…

A Zárójel kérdésére, hogy mikorra tervezik a konzulátus megnyitását és az milyen módon könnyítene az ott élők gondjain, Újhelyi István ezt válaszolta

“A konzulátusok létrehozása a Külgazdasági és Külügyminisztérium jelenlegi vezetésének hatásköre és feladata. Informális tudomásom van arról, hogy az általam korábban – a skót fővárosban tartott fogadóórám után – javasolt edinburgh-i állandó konzulátus még idén, legkésőbb jövő év elején megnyithatja kapuit. Hasonlóképp arról kaptam nem hivatalos tájékoztatást, hogy a Manchesterben javasolt konzulátus is megvalósul, várhatóan jövő tavaszig. Ebben érdemi szerepe és munkája van a manchesteri magyarok közösségének, akik régóta szorgalmazzák a konzulátust. Európai parlamenti képviselőként a hozzám ezzel kapcsolatban beérkezett kéréseknek eleget téve fordultam a külügyi tárcához.

A konzulátusok létrehozása és munkatársainak kiválasztása a KKM feladata, tudomásom szerint a külszolgálatot teljesítő diplomaták pályáztatása már zajlik is. Ehhez s folyamathoz nekem értelemszerűen nincs közöm. EP-képviselőként továbbra is egyik kiemelt feladatomként tekintek a kivándoroltak érdekképviseletére, ezért Brüsszelből a jövőben is segíteni fogom a kinti közösségeket, így szükség esetén a konzulátusokat is.

A megnövekedett kivándorlás, a külföldön születő magyar gyermekek egyre nagyobb száma, az ezzel kapcsolatos adminisztrációs terhelés valamint a Brexit következményei miatt mindenképp szükség van a magyar közösségek hatékonyabb képviseletére. A skót fővárosban régóta szükség volt már erre, de Manchester is kiemelt központ a magyar kolóniák között. Ezek az állandó konzulátusok nemcsak az ügyintézésben és az érdekképviseletben nyújtanak hatékonyabb segítséget, de például lehetővé teszik, hogy a kivándorolt magyarok – akiknek a hatályos választási törvény miatt csak külképviseleten van erre joga – leadhatják majd voksaikat a választásokon, vagyis nem kell majd sokszor megoldhatatlan nehézségeket okozva Londonba utazniuk, ha élni akarnak alkotmányos jogaikkal. Örülök, hogy a külügyi tárca vezetése felismerte a konzulátusok szükségességét és remélem állandó külképviseleteket nyit további helyeken is, ahol nagyszámú kivándorolt magyarság él és dolgozik. Én folytatom a fogadóóra-sorozatomat az érintett európai városokban és minden felmerülő kérdésre igyekszem megoldást találni.”

Szólj hozzá