Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Egy angol Thaiföldön is az – avagy hogyan nyissunk „eredeti” angol pub-ot Ázsiában

Ha valakit megkérnek, mondjon gyorsan öt olyan szót, ami a britekről eszébe jut, a válaszolók döntő többsége az angol pub-okat meg fogja említeni. A pub-ok fontos szerepet játszanak a mindennapi életben. Az emberek a pub-okba hazajárnak. Ezek a helyek nem a kiváltságosok találkozóhelye, hanem mindenkié. A név is innen ered: „public places”, azaz nyilvános helyek.

Egy angol Thaiföldön is az– avagy hogyan nyissunk „eredeti” angol pub-ot Ázsiában
Egy hagyományos pub belülről (forrás: flickr.com)

Mitől pub egy pub?

Ez egy jó kérdés, sokan is foglalkoztak már vele. A pub-ok története hosszú időre vezethető vissza.

https://www.youtube.com/watch?v=0qo3xBTqMaw

Nagyon sok hagyomány fennmaradt a mai napig, mások eltűntek, vagy megváltoztak. Ahhoz, hogy valaki valódi pub-ot nyithasson, szigorú kritériumoknak kell megfelelnie. Adott a pub külső képe, bizonyos belsőépítészeti szabályok és természetesen az sem mindegy, mit szolgálnak fel. A kínálatban minimum 8 fajta sörnek kell szerepelnie. Az adott pub-ba járók közösséget alkotnak, a szabályokat betartják. Tilos például dohányozni, többnyire este ¾ 11 után nem lehet rendelni. A bárnál rendelt sört helyben ki kell fizetni. A szabályok betartásáért cserébe udvarias kiszolgálást, jó hangulatot, ízletes ételt, jó sört és persze fantasztikus hangulatot kapnak a látogatók.

Egy angol számára pub-ok nélkül élni szinte lehetetlen

Hogy mennyire igaz ez, bizonyítja egy Thaiföldön élő angol példája. Annyira szép emlékei voltak a Southampton-ban található kedvenc kocsmájáról, hogy úgy határozott, megépíti annak pontos mását új lakhelyén. Az eredmény megdöbbentő: az ázsiai pub kívül-belül kiköpött mása az eredetinek.

Mert lehetetlenek nincsenek, csak tehetetlenek

A pub-ot az illető 2007-ben álmodta meg. A Thaiföldön felépített másolat belseje teljesen megfelel az eredetinek. Hagyományos asztalokon az angolok számára megszokott hagyományos ételeket, pl. fish and chips-et szolgálnak fel. Természetesen a bárpultnál angol sört csapolnak. Megkóstolhatjuk például A Thatcher cider-t is, ha éppen arra vágyunk. Ha zenét szeretnénk választani, ezt is megtehetjük, és még fizetni sem kell érte. Akik pedig játszani szeretnének egy fárasztó nap után, azoknak ott a biliárd-asztal és az elmaradhatatlan darts.

Egy angol Thaiföldön is az– avagy hogyan nyissunk „eredeti” angol pub-ot Ázsiában
Darts, ami nélkül az angol pub-ok szinte elképzelhetetlenek (forrás: pixabay.com)

Az új tulajdonosok

Egy évvel ezelőtt a pub élén tulajdonos-váltásra került sor. Egy 40 év körüli pár vette át a pub irányítását. Lawrence azt állítja: „az idelátogatók általában ámulatba esnek, amint belépnek az ajtón, amikor meglátják ezt, a Thaiföldre egyáltalán nem jellemző épületet.” A pub építője rengeteg energiát fektetett be, hogy a lehető legtöbbet hozza ki belőle. A vendégek csalogatására a tulajdonosok rendszeresen szerveznek zenés esteket és az angol specialitások mellett thai ételeket is kínálnak. Az árak megfizethetőek: egy teljes vacsorát kaphatunk 5-10 fontért.

Két kultúra keveredése

Ugyan a környezet tipikusan angol, de a személyzetet helyi thai emberek alkotják. Lawrence viccesen megjegyezte, elég sokáig tartott, mire sikerült megtanulni az angol ételek elkészítését, de most már sokszor jobbakat főznek, mint angol kollégáik.

Egy angol Thaiföldön is az– avagy hogyan nyissunk „eredeti” angol pub-ot Ázsiában
Hagyományos angol ételeket és italokat szolgálnak fel (forrás: flickr.com)

Értékelések

Az ételek és a kiszolgálás hihetetlen értékelést kapott például a TripAdvisor-tól. Az egyik értékelő az általa meglátogatott ázsiai pub-ok közül a legjobbnak találta. És egy biztos: egy pub Thaiföldön különlegesség. Ha valakinek lehetősége van eljutni oda, ki ne hagyja, ha csak egyetlen „round”-ra is!

Az angol pub-ok sorsa

Sokan tudnak sok mindent a pub-okról, de a téma érdekessége miatt ez mindig is népszerű téma marad. A The Sun például sorozatot indított a legfurcsább eredetű pub-ok bemutatására. Ez azért is jelentős, mert nemrégiben több felmérést készítettek. Az eredmények lehangolóak. Az elmúlt 15 év során a londoni pub-ok száma egynegyedével csökkent. Hasonló a helyzet más területeken is. A Thaiföldön megépített másolat eredetije is már más funkciót tölt be. Az idegenforgalmi szakemberek aggódnak a tendencia miatt, hiszen az angol kultúra részét képezik. London polgármestere a figyelmeztetést tudomásul vette és ígéretet tett a még meglévő pub-ok állagának megóvására.

Szólj hozzá