Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Anne Applebaum: Orbán Viktor uralma sem örök időkre szóló

Anne Applebaum Pulitzer–díjas történésszel, a CEU-n tartott előadását megelőzően készített interjú, a Heti Világgazdaság online oldalán jelent meg.

A történész szerint, a francia és német választásokkal az EU-ra leselkedő közvetlen veszély elmúlt.

Az áprilisi választások Magyarország és a szomszédjai miatt fontosak:

” Ezeknek az országoknak a következő években el kell majd dönteniük, hogy az unió tagjai akarnak-e maradni. Számos kelet-európai országban próbálnak tőkét kovácsolni az euroszkeptikus álláspontból, és ennek nem lehet más a vége, mint hogy önszántukból távoznak, vagy kirakják őket a közösségből.”

Elmondta véleményét arról, hogy mennyire fontos Orbán Viktor, az általa  populista internacionálénak nevezett irányzat számára:

” Orbán más utat futott be, mint ennek a mozgalomnak a prominensei. A liberális fősodorból érkezik a konzervatív pártcsalád érintésével. Őt inkább hibrid politikusnak látom, aki kölcsön vett populista technikákat, és azok előnyét tapasztalva sodródik a szélre. Az ő rendkívülisége inkább abban rejlik, hogy hatalmon van, és miniszterelnökként képviseli ezeket a nézeteket.”

Beszélt arról is, hogy mitől vonzó Orbán a nyugati populisták számára:

” Szerintem a magyar kormányfő másolta le őket, és nem fordítva. Orbán politikájának nem volt része a bevándorló ellenesség. Eltanulta a radikális technikáikat, eszközeiket.”

Hangsúlyozta Putyin számára az Orbánnal kialakított kapcsolat, jelentős nyereség, hiszen Oroszország hangjaként szolgál az uniós döntéshozatalban és a nemzetközi porondon egyaránt:

“Azt nem tudom, Magyarország elég jelentős-e ahhoz, hogy igazán fontos legyen Moszkva számára. Az egyértelmű, hogy Oroszországot a kontinensen a legjobban Németország érdekli, Orbán jelentősége így azon is múlik, hogy fel tud-e lépni az érdekükben a német politikusoknál.”

Az újságíró elmondta mit gondol a Fidesz Soros ellenes kampányáról:

” Ez nettó összeesküvés-elmélet. Orbánnak szüksége van rá, hogy egyben tartsa bázisát egy választási évben. De ne tévedjünk, egy sokmilliós ország rettegése egy filantróp alapítványától teljes abszurditás. Az pedig, hogy ezt a képtelenséget komoly emberek ismételgetik, annak a jele, hogy valami nagyon nincs rendben. Nem ismerem a Fidesz belső dinamikáját, hogy értsem a folyamatot, de kívülről látva ez egy vicc.”

Anne Applebaum: Orbán Viktor uralma sem örök időkre szóló
Anne Applebaum: Orbán Viktor uralma sem örök időkre szóló

Elmondta, a CEU-n is beszélt a diákokkal, hogy Orbán egy modern egypártrendszert épít:

“Ebben a politikai rendszerben a többi párt nem tud versenybe szállni, mert a választási rendszer, az igazságszolgáltatás és a sajtóviszonyok átalakítása lehetetlenné teszi bárki más győzelmét. Orbán lassan haladt előre ezzel a projekttel, de következetesen. Ha azt kérdezi, hogy ebből a magyarok profitálnak-e, hogy ettől Magyarország élhetőbb lesz-e, akkor a válaszom az, hogy nem. Ez csak neki és a pártjának lehet jó.”

Nem tudja, hogy az április lenne az utolsó időpont arra, hogy ezt a folyamatot a magyar választók megállítsák:

” Ha valamit megtanított az utóbbi harminc év, akkor az az, hogy nincs vége sose. Nincsenek végső érvek egy vitában. A párbeszéd folytatódik. A Balkán háborúiban tapasztalhattuk, hogy évszázados történelmi sérelmek is milyen erővel tudnak a felszínre törni. A másik oldalról senki sem marad örökké hatalmon.”

...

Szólj hozzá