Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Annyira szar itthon a középiskolai nyelvoktatás, hogy alig tudnak levizsgázni a fiatalok

A Hír TV által megkérdezett szakember szerint a közoktatásban nem, csak magántanárral lehet felkészülni a vizsgára és ténylegesen megtanulni egy nyelvet. Ez akár több százezer forintba is kerülhet.

Annyira szar itthon a középiskolai nyelvoktatás, hogy alig tudnak levizsgázni a fiatalok
Annyira szar itthon a középiskolai nyelvoktatás, hogy alig tudnak levizsgázni a fiatalok

Annyira szar itthon a középiskolai nyelvoktatás, hogy alig tudnak levizsgázni a fiatalok…

Továbbra is kevesen beszélnek idegen nyelveket itthon, a kormány azonban nem változtat az oktatási rendszeren, csak álmegoldásokat mutat fel, mint például azt, hogy visszatéríti a sikeres nyelvvizsga díját.

A nyelvtanárok szerint amúgy sem a vizsga díja volt a probléma, hanem hogy a közoktatásban, magánórák nélkül szinte lehetetlen megtanulni egy idegen nyelvet és papírt szerezni erről, pedig 2020-tól már a felsőoktatási felvételihez is követelmény lesz a nyelvvizsga.

Bármennyire is jól hangzik, az ingyenes nyelvvizsgának nem sok értelme van, hiszen a magyar középiskolai nyelvoktatás keretei között aligha lehet azt a tudást megszerezni amivel egy ilyen vizsgát le lehet tenni. ,,(…) ez körülbelül annyit ér, amikor a bolt kirakatába kiragasztják nagy, piros betűkkel, hogy 10 százalék árkedvezmény, akció. Ez kedvet csinál a vásárláshoz, de nem segít annak, akinek nincs egyébként erre 200-300 ezer forintja, hogy azt a nyelvtudást a magánszférában megszerezze a gyereke, amit a közoktatásban nem sikerült megszereznie” – mondta a Hír TV-nek Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke.

Hiányos és gagyi nyelvoktatás

A hiányos, gagyi nyelvoktatásnak köszönhetően a tavalyelőtti évhez képest 26 ezerrel csökkent azoknak a száma, akik nyelvvizsgával próbálkoztak 2017-ben. Az Oktatási Hivatal adatai alapján tavaly összesen 70 ezren szereztek bizonyítványt nyelvtudásukról. De azért örüljünk annak, hogy visszatérít 30 ezret a kormány egy sikeres nyelvvizsga esetén. Na ne.

De nem lepődünk meg, tőlünk nyugatabbra, a normális, fejlett országokban a tanárok imádják a munkájukat, mosolyogva jönnek órára, kirobbannak az energiától, a tanítás jóval interaktívabb, és a diákokat is az értelmes vitára tanítják, a magolás helyett. Nekünk meg marad ez a szánalmas, poroszos, segghülye egyenembereket képző rendszer.

2017-ben egyébként 88 ezren próbálkoztak középfokú nyelvvizgsával, 14 ezren felsőfokkal, összesen pedig 70,5 ezer tanulónak sikerült megszereznie a bizonyítványt, a legtöbbnek angolból és németből.

...

Szólj hozzá