Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Állítólag mi kértük – újra repülnek a Grippenek augusztus 20-án

Akiket zavart a Red Bull Air Race zaja, lehet, hogy augusztus 20-án sem lesznek boldog. Öt év kihagyás után újra légi parádéval köszöntenek minket, Szent István,  az új kenyér, és a meghekkelt alkotmány -tessék választani- ünnepén.

Állítólag mi kértük – újra repülnek a Grippenek augusztus 20-án
fotó: iho.hu

Nem árt a füldugó

Sajtótájékoztatón és interneten is közzétették az ünnep központi programlistáját, amelyen öt év elteltével ismét szerepel a légi- és vízi parádé a Duna Országház előtti szakaszán, délelőtt tíz és tizenegy között – mondta el Talabos Gábort, a légi program felelőse.

A műsor természetesen még nem végleges, de a mostani állás szerint az első látványos mozzanat a légierő három Gripen harci gépének rajék kötelékben történő áthúzása lesz.

De ez még nem minden! Feltűnik majd két friss beszerzésű cseh gyártmányú, Zlin Z-242-es egymotoros kiképzőgép. Láthatunk még egykori mentőgépeket, az egyhajtóműves Mókuskákat, amiket a katonák elsősorban futárgépnek, vagy VIP-szállítógépként használnak.

Ezután három, jóval nagyobb, kéthajtóműves forgószárnyas húz át a Lánchíd és a Margit-híd közötti légtéren, a katonák Mi-8-as, illetve 17-es szállító helikopterei. Ezután a légtér a polgári aviatikáé. Először Illés Tamást műrepülését láthatjuk, az Advanced kategória korábbi Európa- és világbajnoka Edge 540-es gépével repül, vagyis az unlimited-kategória egyik uralkodó típusával.

Utána hasonlóan elképesztő figurák gyártása várható még különlegesebb előadásban, merthogy ismét gyönyörködhetünk Imreh Lajos elképesztő manővereivel, amit Mi-2-es helikopterével hajt végre.

A Pannon Air Service

háromgépes köteléke képviseli a Duna fölött a hazai repülés egy másik ágát. A kétüléses kompozit-építésű kecses DA-40-esek a bécsújhelyi gyár kétmotorosát, a Da-42-est kísérik.

Az ejtőernyősök produkciója zárja a délelőtti bemutatós.

Talabos Gábor elmondta:

„az augusztus huszadikai ünnepi program szervezői az egyre erősebben érzékelhető közönségigény hatására döntöttek arról, hogy a sok évtizedes hagyománynak megfelelően ismét lesz vízi- és légi parádé.”

Aki úgy érzi, hogy a várható látvány nincs arányban a hanghatás miatt érzett kellemetlenséggel, az kerülje aznap a Duna környékét. Szintén nem ajánljuk ezen kedves olvasóinknak az esti tűzijátékot sem, amikor a hangzavar mellett még a tömeg is súlyosbít. Aki viszont nem így érez, annak hajrá, augusztus 20-ra fel!

Szólj hozzá