Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Ausztrália fontos kereskedelmi partnert lát az Egyesült Királyságban a Brexit után is

Az ausztrál miniszterelnök kijelentette, hogy nem fog “összezavarodni”, és ” gyorsan” szabad kereskedelmi megállapodást akar kötni az Egyesült Királysággal Brexit után.

Ausztrália fontos kereskedelmi partnert lát az Egyesült Királyságban a Brexit után is
Malcolm Turnbull, ausztrál miniszterelnök és Theresa May, brit miniszterelnök közös sajtótájékoztatója a jövőbeni brit-ausztrál szabad kereskedelmi kapcsolatokról (Kép: The Sun)

Az ausztrálok nagy lehetőséget látnak a britekkel való kereskedésben

Malcolm Turnbull, ausztrál miniszterelnök azt mondta, hogy “a lehető leghamarabb” szabad kereskedelmi megállapodást kíván aláírni az Egyesült Királysággal, miután Nagy-Britannia kivonult az Európai Unióból, és azt állította, hogy nem fogja “meggondolni” magát.

A Theresa May, brit miniszterelnökkel a Downing Street-en tartott közös sajtótájékoztatón beszélt Turnbull a terveiről. Azt mondta, hogy kormányának”nagyon egyszerű” megközelítése van, és megállapodást kíván kötni, amint az Egyesült Királyság jogilag képes erre. Az EU ugyanis kijelentette, hogy May nem tud új szerződéseket kötni más nemzetekkel, amíg a Brexit tárgyalások nem zárultak le. Az ausztrál miniszterelnök erre a következőt mondta: “amint Nagy-Britannia elkötelezi magát az EU kilépéséről, készen állunk arra, hogy szabad kereskedelmi megállapodást kössünk az Egyesült Királysággal, amint az Egyesült Királyság képes erre. Ha sikerült elérni a kilépést, várakozással tekintünk a szabad kereskedelmi megállapodás gyors megkötésére. Ugyanakkor nagy várakozással tekintünk az EU-val kötött szabad kereskedelmi megállapodás korai megkötése elé is”.

Újságírói kérdésre, hogy mégis milyen gyorsan követhetné brit-ausztrál megállapodás a kilépést, Turnbull azt mondta: “amint lehetséges. Gyorsan mozgunk, az ausztrálok gyaloglövészek, nem zavarodnak meg. Nagyon egyszerűek vagyunk, így gyorsan haladunk előre, amint az Egyesült Királyság lesz már mozgástere. “

Theresa May üdvözölte az ausztrál miniszterelnök szavait

May ismételten megjegyezte és kijelentette, hogy az Egyesült Királyság kormánya továbbra is arra törekszik, hogy aláírják az EU-Ausztrália megállapodást, mielőtt Nagy-Britannia elhagyná az Európai Uniót. Hozzátette, hogy az Ausztráliával kötött szabad kereskedelmi megállapodás az Egyesült Királyság számára “prioritás” volt Brexit után, hogy bővítse a két nemzet közötti 14 milliárd font értékű kereskedelmet. “Mindketten egyértelművé tettük azt a szándékunkat, hogy továbbra is elmélyíteni kívánjuk kereskedelmi és befektetési kapcsolatainkat, mivel az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t” – mondta a brit miniszterelnök. “A Brexit tárgyalások jól indultak, és világossá tettem Turnbull miniszterelnök úrnak, hogy egy ambiciózus és átfogó, kétoldalú kereskedelmi kapcsolat kialakítása Ausztráliával, továbbra is az Egyesült Királyság egyik prioritása. Ausztrália volt az első ország, akivel az Egyesült Királyság létrehozta a kereskedelmi munkacsoportot, miután megszavazta az EU elhagyását. Rendszeres és produktív párbeszédet folytatunk a szabad kereskedelmi kapcsolatunk jövőjéről.”

Az ausztrál miniszterelnök azt mondta, hogy elismeri, hogy Theresa May elképzelése arról, hogy a Brexit után Nagy-Britanniának esélye lesz, hogy új globális szerepet vállaljon “széles látószögű és nagy lehetőségekkel teli”. Éppen ezért Ausztrália partnere akar lenni ebben.”Nem létezik két olyan nemzet a világon, amely jobban bízik egymásban, mint az Egyesült Királyság és Ausztrália” – mondta. “Történelmi  és genetikai értelemben is egy család vagyunk. Közel állunk egymáshoz, és ez a bizalom egyre erősödik” – mondta az ausztrál miniszterelnök.

Szólj hozzá