Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Az államháztartás bruttó adóssága 2017 harmadik negyedévben 26 956 milliárd forint volt

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége a harmadik negyedévvel záruló elmúlt egy évben a GDP mínusz 2,3 százalékát, mínusz 857 milliárd forintot tett ki az egy évvel korábbi azonos időszak plusz 56 milliárd forintjával szemben – tette közzé honlapján a Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi számlák adatait. 

Az államháztartás bruttó adóssága 2017 harmadik negyedévben 26 956 milliárd forint volt
Az államháztartás bruttó adóssága 2017 harmadik negyedévben 26 956 milliárd forint volt

Az államháztartás bruttó adóssága 2017 harmadik negyedévben 26 956 milliárd forint volt.

A harmadik negyedévében az államháztartás finanszírozási oldalról számított nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP mínusz 2,6 százalékát, mínusz 252 milliárd forintot tett ki. A jegybank közölte: az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2017 harmadik negyedévének végén a GDP 72,4 százaléka, 26 956 milliárd forint volt.

Az államháztartás nettó tartozása a GDP 62,7 százalékát, 23 317 milliárd forintot tett ki a harmadik negyedévének végén.

2017 harmadik negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 405 milliárd forint volt.

A kötelezettségek terén – az előző negyedévekhez hasonlóan – számottevően növekedett a hosszú lejáratú értékpapírállomány, a fő hitelezők ebben a negyedévben elsősorban a háztartások és a hitelintézetek voltak. A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 114 milliárd forint volt a harmadik negyedévben. A szektor pénzügyi eszközei közül jelentős mértékben nőtt a hitelintézeteknél elhelyezett betétállomány.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP 4,6 százaléka volt a szeptember végéig terjedő egy éves időszakban.

A háztartások pénzügyi eszközei közül a harmadik negyedévben a legnagyobb mértékben a hosszú lejáratú állampapírok növekedtek, és jelentős volt a készpénz, valamint a részvények és részesedések növekedése is. Kisebb mértékben növekedtek a betétek és a nyugdíjpénztári tartalékok.

A harmadik negyedévben a háztartások kötelezettségeit tekintve jelentősen bővült az ingatlanhitelek és kisebb mértékben a fogyasztási hitelek állománya, míg az egyéb tartozások számottevően csökkentek.

Az MNB közölte: a nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a GDP -0,6 százalékát, a külföld nettó finanszírozási képessége a GDP -2,7 százalékát érte el 2017 harmadik negyedévével záruló egy évben.

...

Szólj hozzá