Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Az angliai magyarok is megtették azt, amit megkövetelt a haza

Ma választott Magyarország. A szavazóhelyiségek 19 óráig fogadták a választópolgárokat, Nagy-Britanniában 18 óráig. Aki eddig az időpontig beállt a sorba, az leadhatta a szavazatát, bármeddig is tart. Londonban óriási sorok kígyóztak egész nap a zuhogó eső ellenére. A szigetországban élő angliai magyarok is megtették azt, amit megkövetelt a haza: leadták szavazatukat. A sorbaállások miatt a pontos részvételi arány még várat magára, de Magyarországon az utolsó kiadott adat már közelít a 70%-hoz.

Az angliai magyarok is megtették azt, amit megkövetelt a haza
A sor vége a londoni külképviseleti szavazáson (forrás: Facebook/Mészáros Andrea)

Kígyózó sorok Londonban, voksolásra várva

Londonban a Westminster Cathedral Hall, Ambrosden Avenue, SW1P 1QW szám alatt adhatta le szavazatát az a 9.707 angliai magyar választópolgár, aki regisztráltatta magát a 2018-as országgyűlési választásokon.

A Westminster Cathedral Hall választási helyszínként történő kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy több ezer választópolgár megfelelő körülmények között történő, gördülékeny szavazását tegye lehetővé. Ennek részeként a külképviseleti választási iroda munkatársai párhuzamosan végezték a szavazók regisztrálását.

Ennek ellenére a helyszín mellett egész nap kígyózó sor állt, és csak lassan araszoltak a szavazni vágyók. Átlagosan mintegy két óra sorbaállás után lehetett eljutni a regisztrációs asztalokig, majd az urnákig. A szavazás végét jelző 18 órakor is még több saroknyi volt a sor hossza. Bár a külképviselet a közleményében azt írta, hogy aki 18 óráig beáll a sorba, leadhatja voksát a szabályok szerint. Ehhez képest a Facebookon felröppent az a hír, hogy 30-40 ember előtt egyszerűen bezárták az ajtókat. Az ATV híradója is leadta ezt a hírt.

A pontos részvételi adatokat 21.30 -ig nem sikerült megtudni, ugyanis az Országos Választási Iroda az utolsó szavazókör bezártáig nem ad ki egyetlen adatot sem. Az utolsó, 18.30-kor közzétett adat szerint 68,18%-os volt a részvételi arány, ami minden eddigi szavazás adatait felülmúlta. A londoni magyar külképviselet közölte, hogy a regisztrált 9.707 választópolgárból 8.248-an adták le a voksukat, így a részvételi arány nagyjából 85%-os volt.

Az angliai magyarok is megtették azt, amit megkövetelt a haza
Két órás sorbaállás után az urnák előtt Londonban (forrás: Facebook/Mészáros Andrea)

A magas részvételi arány meglátszott máshol is

Az Egyesült Királyságban London mellett Edinburghban, és Manchesterben is lehetett szavazni. A közösségi médiában megjelent képek és beszámolók mindkét helyszínen a londonihoz hasonló kígyózó sorokat mutattak.

A nap folyamán több választási csalásra is fény derült. Több helyen felülbélyegzés nélkül akartak szavazólapot adni a választópolgár kezébe. A szavazólapról a szabályosan visszalépő jelölt mellett kihúztak több párt jelöltjét is. Az incidensekről a választási iroda honlapján részletesen lehet olvasni. Az OVI szervere egyébként már a délelőtti órákban összeomlott a túlterhelés miatt, ezért egy egyszerűbb változatot lehet csak elérni azóta.

Ugyancsak a közösségi média felületén jelent meg olyan bejegyzés, hogy Nagy-Britanniában élő honfitársunk Edingburghba regisztrálta magát, amiről visszajelzést is kapott e-mailben. Hosszú várakozás után a regisztrációs pulthoz eljutva közölték vele, hogy nem szerepel a névjegyzékben. Így ő, és még néhány sorstársa nem élhetett alkotmányos jogával. 

Az eredményeket lassan közzéteszik, de a véglegesnek számító adatok csak késő éjszaka lesznek elérhetőek. Így arra a kérdésre, hogy lesz-e kormányváltás Magyarországon, nincs még válasz. Az azonban biztos, hogy a részvételi arány rekordot döntött, valószínűleg meghaladja a 70%-ot is. Ez pedig az elemzők szerint is kormányváltó hangulatot jelent, amihez a külföldön élő és dolgozó honfitársaink is hozzájárultak. Nem csak Nagy-Britanniában, hanem Európa szerte, mindenhol.

...

Szólj hozzá