Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Az angliai magyarok szavazataiból kiderül, miért nem itthon voksoltak

Az április 8-án lezajlott országgyűlési választások után még mindig nem tért magához a döbbenettől senki sem. A teljes ellenzék attól a pofontól, amitől a földre került, a kormánypártok az ismét megszerzett 2/3-os többségtől. A szavazópolgárok pedig úgy általában a választási eredményektől, az elemzők a számok ellentmondásaitól. Olvasni választási csalásokról, a részvételi számok, és a leadott szavazatok tekintetében egyaránt. Közben pedig egy sajátságos exit poll adataiból kiderült, hogy az angliai magyarok hová is voksoltak. Az eredmények magukért beszélnek.

Az angliai magyarok szavazataiból kiderül, miért nem itthon voksoltak
Nem így nézne ki a mandátumelosztás, ha csak nyugaton élő és dolgozó magyarokon múlt volna (forrás: valasztas.hu)

A közösségi hálón tették közzé a londoni exit poll eredményeket

Kedden tette közzé Facebook oldalán Pokorádi Gábor azt a sajátos exit poll eredményt, amit a választás napján a sorban álló angliai magyarok megkérdezése alapján született. A hazai sajtó által már felkapott bejegyzésből kiderül, hogy „egy nagyon profi és lelkes önkéntes csapat” tagjaként a zuhogó esőben szavazásra váró angliai magyarokat kérdeztek pártpreferenciájukról Londonban.

Az önkéntes akció mozgatórugója a magyar választási rendszerben keresendő. A külföldön leadott szavazatokat Magyarországra szállítják, és egy előre kijelölt szavazókör utólag felbontott urnájához keverik, és így számolják össze a voksokat. Az eljárásból látható, hogy (elvileg) soha ki nem derül, hogy külföldön milyen szavazatok születtek.

A londoni önkéntes csoport ennek akarta az elejét venni. Több, mint 1000, szavazásra váró, sorban álló embert, kérdeztek meg. Ők egy anonim, fél perc alatt kitölthető űrlapon nyilatkoztak. A csoport sajátosan ötletes módon előzte meg a csalás vádját. Minden papírhoz egy letéphető ellenőrző szelvényt csatoltak. Ez alapján aztán utólag bárki visszakeresheti, hogy a szavazatát megfelelően rögzítették-e.

A bejegyzés leszögezi: személyes adatokat nem gyűjtöttek, kérdőív teljesen anonim volt. Az embereket véletlenszerűen szólították meg, és azért több, mint 1000 embert, hogy az eredmény statisztikailag is szignifikáns legyen.

“A nyugati magyarok pártprefernciája +/-3%-os hibahatárral a közzétett számok körül alakulhatott a választás napján.”

A Fidesz labdába sem rúghatott volna, ha rajtuk áll az eredmény

A kutatás eredménye szerint a legtöbb szavazatot a Jobbikra kapta 24.26%-al. Az LMP (20.61%) és a Momentumra (20.52%) majdnem holtversenyben áll a második-harmadik helyen. Őket az MSZP követi a szavazatok 11.7%-ával. A Fideszt mindössze 7.19% támogatta. A sort a Dk, a “Kutyapárt” (MKKP) és az Együtt zárta.

Drága családom, barátaim, ismerőseim és kedves olvasók! Tegnap, egy nagyon profi és lelkes önkéntes csapat tagjaként…

Közzétette: Gabor Pokoradi – 2018. április 9.

Az eredmények önmagukért beszélnek. Világos, hogy a (nem teljesen önszántukból) Nagy-Britanniában élő és dolgozó magyarok az egyértelmű és markáns változásra voksoltak. A londoni magyar külképviselet adataiból ismert, hogy a részvételi arány közel 85%-os volt. Az előre regisztrált 9.707 szavazóból 8.248-an adták le a voksukat. Ez a szám persze eltörpül a magyarországi lakcímmel nem rendelkező határon túli magyarok százezres nagyságrendű levélszavazatai mellet. Egy igazságos és fair választási rendszerben a két számadat között nem lenne ilyen óriási különbség.

Mindenesetre, ha az angliai magyar honfitársainkon múlott volna, ma nem így állnánk. Köszönet az adatok összegyűjtéséért és publikálásáért a lelkes és önkéntes csapatnak!

...

Szólj hozzá