Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Az ÁSZ ledarálja az ellenzéket

A Jobbik folytatja az adománygyűjtést, az LMP után a Demokratikus Koalíció is bejelentette, hogy nem hajlandó kifizetni a jogtalannak tartott büntetést. Újabb csatájához ért a számvevőszéki háború – írja a népszava

Az ÁSZ ledarálja az ellenzéket
Az ÁSZ ledarálja az ellenzéket. Népszava fotó

Végérvényesen eldőlt, hogy Orbán Viktor meg akarja szüntetni az „egyedüli kormányváltó erőt” – jelentette ki Volner János, a Jobbik frakcióvezetője.

A politikus azt követően hívott össze rendkívüli sajtótájékoztatót, hogy az Állami Számvevőszék nyilvánosságra hozta végleges jelentését a Jobbik gazdálkodásáról. A Jobbik több mint 330 millió forintos tiltott támogatást kapott.

A Jobbik az első pillanattól kezdve visszautasította, hogy jogsértést követett volna el, és politikai indíttatású támadásnak minősítette az eljárást.

Miután a  Jobbik elküldte észrevételeit, az ÁSZ sietett közölni: a párt nem csatolt semmilyen bizonyítékot. Egyértelműnek látszott, hogy az „ítélet” készen van, azt már csak formába kell önteni.

A „baloldali pártok vagy gyengék, vagy Orbán Viktor zsebében vannak”

Volner János szerint a „baloldali pártok vagy gyengék, vagy Orbán Viktor zsebében vannak”, a hatalom ezért akarja a Jobbikot „anyagilag megsemmisíteni”. Hasonló esetre nem volt példa a rendszerváltás óta – tette hozzá. Bizonyítottnak nevezte, hogy a Fidesz „jóval olcsóbban kampányolhatott”, mint a Jobbik: a kormánypártot mégsem büntette az ÁSZ.

A lap értesülése szerint az LMP-ben erősen élt az a felfogás, hogy a párt a „törvényesség útját” járja, és bármennyire jogtalannak tartja is, befizeti a majdnem 9 milliós számvevőszéki bírságot. Ungár a Hír TV-ben azt nyilatkozta, hogy „abszurd lenne kifizetni valamit, amit mi ilyen szinten cáfolunk”.

Az LMP tehát nem fizet, és ugyanígy döntött a Demokratikus Koalíció is.

A DK esetében – az állami támogatás elvonását nem számítva – több mint 8 millió forintról van szó. Molnár Csaba ügyvezető alelnök szerint az ÁSZ a Fidesz politikai megrendelésére dolgozik, „tőlünk ezért egy fityinget sem fognak látni”. Kormányváltás után a DK is szívesen bíróság elé állítaná az ÁSZ elnökét.

Forrás: Népszava

...

Szólj hozzá