Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Az Egyesült Királyság várhatóan több gyermek menekültet fog befogadni a Calais-ból

Theresa May várhatóan elfogadja, hogy országa több calais-i gyermek menekültet fogadjon be –számolt be a The Independent. Emellett a szigetország további 44,5 millió fontot fog költeni a francia kikötő biztonságának fokozására.

Az Egyesült Királyság várhatóan több gyermek menekültet fog befogadni a Calais-ból
Theresa May várhatóan elfogadja, hogy országa több calais-i gyermek menekültet fogadjon be (Forrás: Wikimedia Commons)

Brit-francia csúcstalálkozó

Az Egyesült Királyság és Franciaország közötti csúcstalálkozóra 2018. január 18-án, csütörtökön került sor. Theresa May és Emmanuel Macron azért találkoztak a Londontól délre található Sandhurst-ben, hogy új megállapodást kössenek.

Az új szerződés – a francia kormány nyilatkozata szerint – magában foglalja az Egyesült Királyság “pontos kötelezettségvállalását” a kísérő nélküli menekült kiskorúakra, valamint a brit részről történő, a kikötői biztonság növelését célzó anyagi hozzájárulás mértékének emelését. A két vezető által aláírandó, új szerződés “befejezné” a Le Touquet-egyezményt, amely a két ország közötti határőrizeti megállapodás. Ez lehetővé teszi Nagy-Britannia és Franciaország számára, hogy országaik határőrizeti tisztviselői egymás földjére lépjenek.

A menekültek ügyében a “pontos kötelezettségvállalás” azt jelenti, hogy felgyorsítják a menedékkérelmek feldolgozását és elfogadását a kísérő nélküli kiskorúak esetében. Emellett a kikötő védelmére szolgáló forrásokat további extra összeggel toldják meg.  A 44,5 millió fontnyi brit hozzájárulást – a calais-i és a csatorna többi kikötőjében – a biztonsági kerítés kiépítésre,  kamerákra és az “észlelési technológia” fejlesztésére fordítják.

Mindez segít csökkenteni az Egyesült Királyságba irányuló illegális beszökési kísérletek számát. Az eddigi együttműködés eredményeként a 2015-ben még több mint 80 000 próbálkozás, 2017-re csaknem 30 000-re csökkent.

A 44,5 millió fontos biztonsági intézkedésekről a brit kormány szóvivője azt mondta: “Ez az Egyesült Királyság határainak biztosításáról és annak fokozásáról szól. (…) Többet tudunk tenni az Egyesült Királyság határainak ellenőrzéséért Franciaországban és Belgiumban. Így a lehető leghatékonyabban tudjuk biztosítani a határainkat.”

Nem mindenben gördülékeny az együttműködés

A Downing Street szűkszavúan nyilatkozott mindeddig, de nem cáfolta a franciáktól származó, fenti értesüléseket. A miniszterelnök szóvivője hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság kész arra, hogy segítsen otthont találni a “kíséret nélküli kiskorúak” számára, és hozzájáruljon a magasabb szintű biztonsághoz.

Kedden a francia elnök, Emmanuel Macron Calais-ba látogatott, ahol kijelentette, nem engedi, hogy a “Dzsungel” újraépüljön. A hatóságok 2016-ban számolták fel az egykori calais-i migránstábort. A francia elnök bírálta a “dublini szabályokat”, amelyek szerint a menekülteknek az első biztonságos országban kell kérvényezniük a befogadást, ahelyett, hogy egy “integrált”, uniós rendszert alkalmaznának a probléma kezelésére.

Ennek kapcsán a brit kormányt is kritika alá vette. az úgynevezett “Dubs-rendszer” korlátozó alkalmazása miatt. Ennek értelmében eddig a szigetország mindössze 480 kíséret nélküli kiskorút fogadott be a 3000 helyett.

A várható új szerződésről és a gyermek menekültekről szóló kérdésről May szóvivője elmondta: “A kísérő nélküli kiskorúak azonosítása a calais-i területeken és azok környékén folytatódik. Azok számára, akiknél ez indokolt otthont fogunk biztosítani az Egyesült Királyságban. ”

A „Dzsungel” területén a felszámolás ellenére 400 ember maradt, remélve, hogy átkelhet a csatornán, és elérheti az Egyesült Királyságot.

...

Szólj hozzá