Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

„Az értelmiség esete a kidobóemberrel” – egy kerekasztalbeszélgetés margójára

Paradox, amikor Gulyás Gergely azt hiányolja, hogy Magyarországon a vitázó felek nem érvekkel, hanem (hang)erővel győzködik az ellent, és a helyszín nem a Dumaszínház, hanem a XXI. Század Intézet által szervezett kerekasztalbeszélgetés.

„Az értelmiség esete a kidobóemberrel”, egy kerekasztal beszélgetés margójára
fotó: népszava

A XXI. Század Intézet

– ami magáról ezt írja: 2000. szeptemberében jött létre, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kutatóintézeteként kezdte meg működését. Alapvető profilja politikatudományi tárgyú kutatások támogatása, illetve ehhez kapcsolódóan számos más, a politikatudományt segítő tevékenység – szervezte randin Gulyás Gergely, a Fidesz – alelnöke, Schmidt Mária, Tallai Gábor, a Terror Háza vezetői, Ablonczy Bálint a Heti Válasz rovetvezetője -alighanem Ő képviselte az ellenzéki véleményt (?)-  és Gerő András a Habsburg Történeti Intézet, igazgatója beszélgetett

A szeánsz „Az értelmiség esete a kidobóemberrel” nevet viselte, amit Kemény István új kötete alapján kapott. A felek megegyeztek abban, hogy milyen gáz, hogy Magyarországon nem vitatkoznak az emberek, nincs értelmes diskurzus.

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója szerint a cím is ezt példázza az

„aki már megpróbált bármiről meggyőzni egy kidobóembert, tudja, hol az értelmiség helye a társadalomban”

Gulyás Gergely hozzátette:

„a rendszerváltás új “árkokat” tett láthatóvá; véleményformáló értelmiség létezik, a szerepe azonban gyengült”

Félelmetes fifikával kikövetkeztette, hogy

„a külföldi újságírók sem azért jönnek Magyarországra, hogy objektív képet alkossanak, hanem egy feladat elvégzésének céljával. Ha valami nem illik bele a képbe, azt nem közlik le”

Gulyás szerint

„a szólásszabadság lehetővé teszi, hogy elmondják véleményüket azok, akik azt gondolják, nekik van igazuk.”

Mindezt a beszélgetés, vitatkozás, eszmecsere jegyében. Nagy gratula, éljen a kerekasztalbeszélgetés!

„Az értelmiség esete a kidobóemberrel” - egy kerekasztalbeszélgetés margójára
fotó: magyarország24

Schmidt Mária

történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának is volt mondandója az ügyben:

„Néha olyan nap is kellene, amikor nem tüntetnek a köztársasági elnök ellen, hanem kezet nyújtanak neki. Magyarországon azért nincsenek politikai viták, mert nem adjuk meg a tiszteletet a másiknak.”

Próbáljuk felidézni, hogy milyen az, amikor egy fidesznyik „megadja a tiszteletet”, de sem Németh Szilárd, sem Kovács Zoltán, sem maga a főközszolga megnyilvánulásai között nem találtunk erre példát.

Az újdonsült médiatulaj szerint az újságírókat valójában nem érdekli az interjúalany válasza

„nincs meg a szándék a másik gondolkodásának megértésére, elképesztő, hogy a sajtómunkások egy része milyen vehemenciával támadja a másikat, hiányzik a szakmai szolidaritás.”

Ez azért megnyugtató, mert azt jelzi, hogy figyelemmel olvassa a Fidesz-uralt – mint az övé is – lapokat, oldalakat, és tudja, mit is írnak a kézivezérelt hogyishívjákok.

Ablonczy Bálint újságíró a kerekasztalbeszélgetés apropóján kihangsúlyozta, a médiának nagy a szerepe a közbeszéd “elvadulásában”. Azt nem részletezte, hogy Bayer, Gajdics, vagy G. Fodor melyik beszólására gondol.

Gerő András történész szerint egyesek prófétának gondolják magukat, ezeknek az “önjelölt világmegváltóknak” ideális táptalaj volt a kommunizmus, amelyben nagy becsülete lett az írott szónak. A demokrácia megjelenése óta azonban a választásokon mérhető, mekkora a különböző nézetek támogatottsága.

Mikor újra rákerült a sor a körben, az Országgyűlés alelnöke kifejtette, nem igaz, hogy ma Magyarország nem jogállam, ezt állítani a közös fogalmak hiányára utal.

 „a migrációs válságról is kevés a tabuktól mentes vita, az elöregedő Európának a demográfiára, a családpolitika erősítésére kellene gondolnia.”

Schmidt végül – ugyan az Európai Unió politikusait próbálta jellemezni, ám hű képet írt le főnökéről és a formációról, aminek lelkes tagja:

„Ha továbbra is csak a hatalom megtartása motiválja majd őket, veszélybe sodorják a kontinenst”.

Így „kerekasztalkodtak” ők.

Szólj hozzá