Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Az Európai Unió kapui nyitva állnak a Brexit-től visszaforduló britek előtt

„Az Európai Unió kapui továbbra is nyitva állnak az Egyesült Királyság előtt, amennyiben a szigetország felülvizsgálná a kilépésről (Brexit) szóló korábbi döntését.” Ezzel a mondattal nyitott Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

Az Európai Unió kapui nyitva állnak a visszaforduló britek előtt
Donald Tusk az EP január 16-i plenáris ülésén idézte David Davist (forrás: multimedia.europarl.eu)

Tusk és Juncker szerint van visszaút

Videó: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/ep-plenary-sesion—conclusions-of-the-european-council-meeting-of-14-and-15-december-2017-opening-statements_I149078_01-V_rv

Tusk kijelentésének alátámasztására David Davis, brit Brexit-ügyi miniszter szavait idézte:

“ha egy demokráciának nincs lehetősége arra, hogy meggondolja magát, akkor már nem demokrácia”.

Az Európai Tanács elnöke így üzent a briteknek:

“Mi, itt a kontinensen nem gondoltuk meg magunkat, a szívünk továbbra is nyitva áll Önök előtt”

A továbbiakban rámutatott: ha London ragaszkodik a kiváláshoz, akkor az “minden negatív következményével együtt” jövő év márciusában valósággá fog válni.

Donald Tusk szólt a migráció ügyéről is. Figyelmeztetett, hogy az illegális bevándorlás a következő évtizedekben is problémát fog jelenteni, és ez nem fog egyik hónapról a másikra megoldódni. Így ezért állandó finanszírozási mechanizmusra és strukturált eszközökre van szükség. Emlékeztetett arra, hogy a migráció belső kiterjedését illetően továbbra sincs konszenzus az uniós tagországok között. Abban ugyan mindenki egyetért, hogy a szolidaritás mennyire fontos, de arról nincs közös álláspont, hogy ez mit is jelentsen a gyakorlatban. Kiemelte, hogy e kérdésben júniusig megoldásra kell jutni.

A Tusk után felszólaló Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kiemelte beszéde elején: reméli, hogy Londonban is jól hallották Tusk kijelentését a távozási döntés felülvizsgálatáról.

Videó: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/ep-plenary-sesion—conclusions-of-the-european-council-meeting-of-14-and-15-december-2017-opening-statements_I149078_02-V_rv

Juncker a bevándorlási válság kérdését is érintette. Tuskhoz hasonlóan leszögezve, hogy a közös kihívásokra csak az együttes, európai megközelítés jelenthet megoldást. Kijelentette, hogy minden uniós tagállamnak szolidaritást kell mutatnia ebben a kérdésben. Példaként hozta fel, hogy a brüsszeli testület nagyra értékeli a líbiai határvédelem anyagi támogatását, amelyről a visegrádi országok vezetői decemberben megállapodtak. Rámutatott ugyanakkor, hogy a bírálatok ellenére működik a menedékkérők EU-n belüli elosztását szolgáló rendszer. Ugyanis a jogosultak több mint 95 százalékát már áthelyezték Olaszországból és Görögországból.

Az Európai Unió kapui nyitva állnak a visszaforduló britek előtt
Jean-Claude Juncker, EB elnök is üzent Londonnak: a kapuk nyitva állnak... (forrás: multimedia.europarl.eu.)

Londonban sem minden egyértelmű

Az elmúlt napokban ismét felerősödnek azok a vélemények, amelyek a brit kilépési folyamatok visszafordítását jelzik előre. David Davis, a kilépési folyamatokért felelős miniszter – aki a legutóbbi kormányátalakítás után is megőrizte helyén a kabinetben – Tusk által is idézett mondata a May kormányzat fordulatát is elővetítheti.

A múlt heti brit kormányátalakítást bírálók szerint May a keményvonalas Brexit-pártiaknak akart kedvezni, mert az ő kilépési politikáját támogatókat hozta pozícióba. Igaz, hogy változások csak a második-harmadik sorban voltak, de a bírálók így is fenntartják véleményüket.

Nigel Farage, a kilépési folyamat egyik legádázabb híve is úgy nyilatkozott a napokban, hogy „már csak Brexit-ellenes hangokat lehet leginkább hallani a kormányban”. Ugyanakkor lehetségesnek tartotta egy második népszavazás megtartását, igaz azzal a céllal, hogy a „kilépéspártiak elsöprő győzelmet” arathassanak.

Tudjuk, hogy az ördög a részletekben bújik meg. Érdemes tehát odafigyelni egy-egy hangsúlyosabb mondatra, akár a Downing Streetről, akár a Westminsterből, akár Strasbourgból hallatszik.

...

Szólj hozzá