Zárójel
Az idősek nemcsak Orbánnak, hanem az egész országnak terhére vannak
fotó: youtube Szomszédok (magyar teleregény) Zenthe Ferenc és Komlós Juci

Az idősek nemcsak Orbánnak, hanem az egész országnak terhére vannak

A közel általánosan elfogadottnak tekinthető és az idősekkel szembeni ellenérzést is generáló nézet szerint a mai nyugdíjas a kortárs fiatalabb, pénzkereső korosztály eltartottja.

Az idősek nemcsak Orbánnak, hanem az egész országnak terhére vannak
fotó: kamaraonline

Ha további elemzés nélkül a jelen puszta tényeit tekintjük, az állítás igaz,

de ha utána gondolunk, hogyan alakult ki ez a helyzet, arra a következtetésre jutunk, hogy ezért nem a jelen nemzedékét – időseket, fiatalokat -, hanem a mindenkori kormányok sorát terheli az erkölcsi felelősség. Hogy miért, megpróbálom az alábbiakban röviden, a lehetőség szerint leegyszerűsítve összefoglalni.

A nyugdíj elvi lényege az a törekvés, hogy az aktív kereső ember jövedelméből havi rendszerességgel félretesz annyit, amennyi elég lesz ahhoz, hogy amikor már nincs keresete, a megtakarításból havonta elvehesse az önfenntartásához szükséges összeget.

Optimális esetben (bár ez a kifejezés itt meglehetősen morbid) a megtakarítás pontosan az illető átlagos várható tartammal egyező életének utolsó hónapjáig tart ki. Nyilvánvaló, hogy ez csak véletlenül és ritkán következik be, és a tömeges megvalósulás akkor valószínű, ha az átlagosan várható élettartam alakulásában szerepet játszó valamennyi aktív kereső részt vesz a folyamatban.

Mégpedig úgy, hogy a majdani nyugdíj fedezésére szolgáló összegeket a leendő nyugdíjas egy közös alapba fizeti be, majd a jogosultság megnyílásakor onnan folyósítják a nyugdíjakat.

Ebben az esetben fel sem merül a kétség

azzal kapcsolatban, hogy a leendő nyugdíjas maga fedezi a később részére kifizetésre kerülő nyugdíjat. Magától értetődik, hogy ezt az alapot az állam kezeli.

Eddig az elmélet, de nézzük, hogyan torzítja el ezt a szinte minden országban érvényesülő gyakorlat.

OLVASTAD MÁR?   Mire jó az ellenség - akkor is, ha nincs

A rendszer természetes velejárója, hogy a be- és kifizetések között több évtized telik el, az örökös forráshiánnyal küszködő állam pedig nem áll ellen a kísértésnek, hogy megcsapolja és kormányzati célokra fordítsa az alapban rostokoló pénzt azzal, hogy amikor majd aktuálissá válik a nyugdíj kifizetése, visszapótolja az alapba a kivett pénzt.

Végül a folyamat odáig fajul, hogy a befizetések közvetlenül a költségvetésbe történnek, és a nyugdíjakat a költségvetésből, vagyis az aktuális adófizetők terhére folyósítják, mint állami juttatást.

Szóval ne tessék utálni a nyugdíjasokat, a hamis látszat ellenére ők nem a tisztességes adófizetők nyakán élősködnek.

Cikkeink a témában:

Boldogtalan és sanyarú nyugdíjas évek – Nagyon nehéz az idősek helyzete

Magyarországon nem jó nyugdíjasnak lenni

Választási ígéret-cunami nyugdíjasoknak

 

Shares 794Szólj hozzá!

1 Comment : "Az idősek nemcsak Orbánnak, hanem az egész országnak terhére vannak"

Visszajelzés
avatar
Rendezés:   legújabb | legrégebbi | legnépszerűbb
mucius scaevola
Vendég
mucius scaevola
Szóban hallatlanul nyugdijasbarát a kormány és politikusai,de valójában összeuszitja a különböző politikai nézetek nyugdijasait!Ebben pedig a Fidesz élenjár!!!!Borzalmas volt látni a Muzeum kertnél,a Kossuth téren a rendezvényeken,a magukból teljesen kivetkőzött Bocskay ruhába öltözött,vérbeborult szemmel dühöngő tettlegeséget is elkövető birkozó ,verekedő nyugdijasokat!Ez kell ám a kormánymédiának,meg a Vona nyilatkozat félremagyarázása,csusztatása!Te “szerencsétlen hazafelé tartó”nyugdijas társam,miért dőlsz be a különböző pártokl uszitóinak???Miért azt nézed ki mit táplál beléd hazugság formájában,miért nem azt nézed,hogy marad -e pénztárcádban valami miután a “csökkentett”rezsit kinyögted és gyógyszereidet kiváltottad?????Mark Twain mondta”Könnyebb az embereket hülyiteni,mint meggyőzni arról hogy hülyitik őket”Ez a mai magyar nyugdijasokra nagyon igaz szerintem!De sajnos nemcsak… Read more »
wpDiscuz