Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Az oktatás lesz a 2019-es költségvetés nagy vesztese

Reálértéken csökken az oktatási kiadásokra fordított költségvetési források mértéke a 2019-es költségvetésben – írja a Zoom.hu. A portál szerint szerint a szerdán bemutatott költségvetési tervezet 15 milliárddal növelné az oktatásra fordított állami kiadások összegét, ám ez a többlet még az inflációt sem fedezné.

Varga Mihály pénzügyminiszter ma nyújtotta be a jövő évi költségvetés tervezetét az Országgyűlésnek, a parlamenti zárószavazásra pedig már július 20-án sor kerülhet, erről beszélt az MTI tudósítása szerint Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

MTI FOTÓ: KOVÁCS TAMÁS

Varga Mihály elmondta, a jövő évi büdzsé négy fő célterülete az ország biztonságának megőrzése, a gazdasági növekedés fenntartása, a családok támogatása és a teljes foglalkoztatottság elérése. A tervezet 19 580,097  milliárd forint bevételi főösszeggel, 20 587,531 milliárd forint kiadási főösszeggel és 998,433 milliárd forint hiánnyal számol. Ez a hiány a GDP 1,8 százalékát teszi ki, ami az Index szerint megfelel a konvergenciaprogram által előírt szigorú fiskális politikának.

A benyújtott dokumentum alapján a kormány jövőre a meglehetősen optimista 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol, az inflációt pedig az idei 2,5 százalék után jövőre 2,7 százalékra várja.

Az egészségügyre jövőre 101 milliárd forinttal költene többet a kormány, a honvédelem pedig 86 milliárddal kapna többet. Ezzel a honvédelemre fordított források a GDP 1 százalékáról 1,16 százalékára növekednek. A közbiztonságra 156 milliárd forinttal több jut jövőre.

Bár a családpolitika központi szerepet játszik a kormányzati kommunikációban, a költségvetés túl sok újdonságot nem tartalmaz róla. Az MTI tudósítása szerint a kormány folytatja a családi otthonteremtés támogatását, a CSOK-ra jövőre 242 milliárd forintot fordítanak. Megmarad a gyes és a gyed-extra is, és 20 ezer forintra emelkedik a kétgyermekes családok adókedvezménye gyermekenként.

De végösszeget tekintve családpolitikára 600 millióval kevesebbet fordít majd a kormány.

A családi pótlék tíz éve stagnáló összege jövőre sem fog növekedni.

A cikk folytatása IDE KATTINTVA érhető el…

 

 

Szólj hozzá